A L'Elephant du Congo

“Zie het als een bar-plus”

The Tranny Tiger, The Polish Bad-Ass Beaver, The Very Nosy Turtle – we hebben het hier niet over een paar beruchte dieren in Artis, maar exotische cocktails op het menu van A L’Elephant Du Congo.

Programmeur Rogor Diapari vertelt over deze bar en club in één, zijn gezellige dj-samenwerking als Hope & Diapari en sjansen en dansen met de Social Swingers Club.

Mijn Frans is heel slecht, hoe spreek je A L’Elephant Du Congo uit?
Aa lellefant duh kongo. Maar eigenlijk noemt iedereen het de Congo.”

Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker! Wat doe jij bij de Congo?
“Ik ben erbij gekomen om te helpen met de identiteit. Het was onduidelijk voor mensen of het een bar of club is, dus daar zijn we mee aan de slag.”

Wat vind jij dat het is?
“Ik vind de Congo persoonlijk geen club. De voorkant is een bar, de achterkant een mini-clubje voor 250 mensen.”

Je bent dus de programmeur; wat boek je voor zo’n mini-clubje?
“Vanwege de capaciteit zal ik niet de grootste namen vragen, maar meer de locals. Vrijdag zetten we hiphop, R&B en future neer, en zaterdag is de eclectische kant met pop, disco en house. Niet plat-plat, maar wel toegankelijk voor iedereen. Zie het als een bar-plus, haha.”

Voordat je bij de Congo aan de slag ging, werkte je bij de Chicago Social Club. Hoe is dat gegaan?
“De afgelopen vijf jaar heb ik die opgezet. Het was de bedoeling dat ik dat één jaar zou doen, maar het was zo leuk dat het er stiekem vijf jaar werden. Maar ik vond dat het nu tijd werd dat nieuw bloed dat ging doen, dat er nieuwe mensen komen met andere ideeën.”

Heb je nu zelf wat meer tijd om een feestje te pakken?
“Niet echt, dat komt doordat ik tussendoor ook nog mede-eigenaar ben van bar/restaurant Terpentijn aan het Rokin. Dat is een laagdrempelig eetgelegenheid met een a la carte menu met gerechten uit verschillende buitenlandse keukens. Beneden is een bar met Aziatisch streetfood. Maar het is ook een mini-clubje eigenlijk; de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen lopen stiekem altijd uit tot een feestje.”

“Ondanks dat je in Amsterdam woont en denkt dat je overal wel bent geweest, is er nog steeds zo veel te beleven”

Zit daar verschil in, zo’n bar/club als de Chicago Social Club en bar/restaurant als Terpentijn runnen?
“Ja. Ik dacht na al die jaren ervaring opdoen bij de Chicago Social Club alles te weten, maar het blijkt toch andere koek te zijn. Een restaurant is heel anders dan een club. Als een bepaald feest niet werkt, dan zet je er de volgende week iets anders neer. Er zijn meer tools omhanden. Een slechtlopende maandag in het restaurant kun je niet zomaar veranderen. Het is een supergoede ervaring, ik leer heel veel.”

En ondertussen draai je ook nog eens als Hope & Diapari. Wat kunnen mensen verwachten als ze die artiestennaam op een affiche zien staan?
“Mensen die ons zien staan op een affiche zullen niet veel veel verwachten, want ze kennen ons waarschijnlijk niet, haha! We hebben de voorkeur voor disco en house, maar hiphop, R&B en popmuziek is ook heel leuk. Alles door elkaar, dat eigenlijk het liefst.”

Hoe is die samenwerking ontstaan met Hope?
“Ik ben een volledige hobby-dj, en het draaien is helemaal uit de hand gelopen. Ik zette toentertijd GirlsLoveDJ’s op met een paar vrienden, en leerde toen zo Damian (Hope) kennen. We draaien allebei voor de lol, dus als we dat doen, willen we dat samen doen. Wel zo gezellig!”

Wat vind je van het Amsterdamse nachtleven?
“Als ik heel eerlijk ben: heel goed en divers! Ik ben blij dat er nieuwe clubs zijn bijgekomen. We lopen als land best voor op het gebied van festivals. Er is veel muzikale verscheidenheid en qua aankleding is het top of the bill. Het nachtleven vind ik ook heel goed; er zijn genoeg initiatieven, barretjes, kleine clubjes, grote clubs. Ondanks dat je in Amsterdam woont en denkt dat je overal wel bent geweest, is er nog steeds zo veel te beleven.”

Wat gaat er in de Congo gebeuren op 25 februari?
“Dan komt de Social Swingers Club. Dat is een groepje vrienden dat in de bar van de Social Club feestjes gaf. Het bestaat pas een half jaar en heeft al edities gehad in Bar Broker en NYX.”

Klinkt goed! Welke dj’s draaien er dan?
“Er is geen line-up, haha! Het gaat om gezellig doen, het sjansen en dansen, de interactie en mensen samen.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Tijdens Nacht voor de Nacht vindt Social Swingers Club in A L’Elephant du Congo plaats. De muziek wordt verzorgd door dj collectief Social Swingers Club. Voor dit evenement moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Tickets koop je aan de deur.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Reguliersdwarsstraat 37, Amsterdam