Abel Minnée

curator van de Expokoelkast

Fotograaf Abel Minnée (30) studeerde aan de Rietveld Academie en de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Zijn werk heb je kunnen zien in VICE Magazine, Het Parool, FOAM of in campagnes van Nike, Converse en Patta. Daarnaast is de Amsterdammer ook regelmatig te vinden in platenzaken en heeft hij een maandelijkse show op Red Light Radio. Daar leerde hij Daan Alvering kennen, de programmeur van Garage Noord, waar Abel inmiddels stamgast is en zelf ook af en toe achter de decks staat.

Het komt dan ook niet uit de lucht vallen dat Garage Noord hem gevraagd heeft om ‘iets met kunst’ te doen voor de club. Al had Abel in eerste instantie zijn twijfels. “Maar al te vaak gaat de combinatie kunst aan de muur en een club mis. Bezoekers komen in de eerste plaats voor de club- en muziekervaring. Zij zitten meestal niet te wachten op ook nog een intense kunstervaring. Ik vind dat er te weinig rekening wordt gehouden met de intensiteit van een clubbezoek op zichzelf. Beide combineren is vaak onmogelijk”

Maar dat betekent niet dat kunst alleen thuishoort in een museum of galerie, benadrukt Abel. Hij noemt de grote foto van Wolfgang Tillmans in de Berlijnse Panoramabar als voorbeeld van een geslaagde uitvoering van kunst in de club. “Het werk van hem eist niet te veel aandacht van bezoekers op. De esthetisch prachtige foto is complementair aan de clubervaring op een subtiele manier. Ik zie geregeld grote tentoonstellingen in poppodia en clubs met lange teksten die je onmogelijk geconcentreerd kunt lezen.”

Wie denkt aan fotografie en het nachtleven komt al snel uit op clubfotografie, wat vaak de meest gepolijste versie van een clubervaring laat zien. Maar hoe zou Abel de nacht vastleggen? “Ik denk dat een ervaring van een nachtclub vooral gaat om heel veel niet visueel zien maar innerlijk ervaren, iets wat je onmogelijk kunt fotograferen.”

Koelkast
Voor zijn tentoonstelling in Garage Noord heeft Abel een opmerkelijke plek in de club gevonden: een rode SMEG koelkast. Deze stond lange tijd achter de bar en diende als berging voor de lichtbesturing. Sinds de verbouwing van Garage Noord afgelopen winter, staat de koelkast als decorstuk in een hoek van de club. Hierdoor heeft het onbedoeld een nieuwe functie gekregen. “Mensen gebruikten het om hun jassen erin te gooien”, vertelt Abel, “Tijdens een bezoek aan de club kreeg ik het idee een grote groepstentoonstelling te cureren in de koelkast. Een karakteristiek object voor de club dat de clubervaring niet hoeft te verstoren vanwege het karakter van een ruimte in een ruimte. Daarnaast is de context van een koelkast een begrenzing waarmee je kunt werken, zowel als curator en kunstenaar.”

Tijdens Nacht voor de Nacht op zaterdag 23 februari is de Expokoelkast voor het eerst te zien in Garage Noord. Met het werk van onder meer Jan Hoek, Saskia Noor van Imhoff en Meeus van Dis.

Nacht voor de Nacht Garage NoordGarage Noord doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Abel Minée. Foto Raymond van Mil