AIR

Open voor iedereen

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Op dezelfde grond waar vroeger de roemruchte en wereldwijd bekende iT zat (zie kader This is iT) huist sinds 2009 een van de bekendste nachtclubs van Europa: AIR.

De club heeft een maximale capaciteit van 1300 bezoekers, en telt drie area’s. Eenmaal binnen loop je via de de grote trappen de dansvloer van de main op, dat (net als de rest van de club) voorzien is van een speciaal VOID systeem — waarmee AIR in de Benelux een primeur te pakken had.

Breder
AIR heeft zich in ruim zeven jaar geprofileerd tot een club met een gevarieerde programmering die zich niet beperkt tot techno en house. “AIR is voor iedereen, daarom richten we ons op een breed publiek,” vertelt Fulco Jellema, directeur van de AIR. Gevestigd op een A-locatie nabij het Rembrandtplein moet je als club veel mensen binnen hebben. “Balans is hierin erg belangrijk. Net als in veel andere Amsterdamse clubs zit er bij ons meer urban in de programmering dan zes jaar geleden.”

In die hoek zit ook clubavond Vieze Poezendek. Een van de succesconcepten van AIR, bedacht door oud-AIR medewerker Marieke Samallo. Een openminded avond waarbij voornamelijk R&B en hiphop wordt geprogrammeerd. Ook host Vieze Poezendek ieder jaar de hiphop stage op Milkshake Festival. Jellema: “Ik vind het een van de tofste feesten die we hebben. Je hebt een grote gayscene in Amsterdam, maar de mix tussen gay en hetero zie je op urbanfeesten nog niet veel. Wij waren drie jaar geleden de eerste die zich met hiphop op deze doelgroep richtte.”

Stonden opeens vier dj’s uit de top 10 van DJ Mag tegelijk achter de decks

Internationale top
Aan internationale aandacht heeft de AIR geen gebrek. Volgens de stem van DJ Mag lezers behoort de Amsterdamse club tot de top dertig van beste clubs ter wereld. Dat imago levert soms voor bijzondere avonden op. Jellema: “Tijdens de after van Kingsday stonden opeens vier dj’s uit de top 10 van DJ Mag tegelijk achter de decks. De avond ervoor met de Martinez Brothers was minstens zo vet. Het dak ging er echt ouderwets af.”

Festival concurrentie
Toch zijn de avonden in het jaar dat er met grote internationale namen op het affiche prijken, minder dan club eigenlijk zou willen. Tijdens zogeheten high profile weken, tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) en het koningsweekend (26 en 27 april) staan ze in de rij, maar het rest van het jaar zijn de artiesten een stuk lastiger te boeken. Oorzaak? Door de wereldwijde populariteit van elektronische muziek (met name EDM en big room house) zijn dj fee’s de lucht ingeschoten, legt Jellema uit. “Een Martin Garrix of een Sven Väth zijn bijna niet te betalen voor relatief kleine venues zoals de AIR. Ze krijgen soms wel twintigduizend euro voor een gig in het buitenland, zoveel kunnen wij niet bieden. Dan is de keuze snel gemaakt.”

Maar ook de concurrentie van festivals hakt erin. “Op het moment zit die markt een beetje op slot. De festivals hebben [exclusiviteit deals] met artiesten. Als een grote act in juni op een festival staat dan kunnen wij die van april tot en met september niet meer boeken. Die concurrentiestrijd is moordend. Hierdoor is het weleens lastig om een vette programmering neer te zetten. Wij werken om die reden nu meer vanuit concept dan vanuit dj’s.”

Jellema hoopt dat dit in de toekomst zal veranderen zodat hij makkelijker grote acts kan boeken. “Dan kunnen al die vette namen die nu alleen op de festivals staan weer in de club komen draaien. Dat zou echt de boel openbreken.”

This is iT
Voordat AIR zich vestigde in het voormalige filmtheater aan de Amstelstraat schuilde iT (1989–2005) achter de grote ijzeren deuren. De bekendheid van de roemruchte gayclub reikte tot ver buiten de landsgrenzen. Amsterdam werd in die tijd gezien als gay capital of the world en de iT was samen met de RoXY the place to be.

Na massale politie inval werd de iT in 1999 gesloten, maar een protestbijeenkomst leidde tot heropening van de club. In de moeizame periode die volgde sloot en heropende de iT nog twee keer tot in 2005 definitief de stekker eruit werd getrokken.

In de AIR is van die geschiedenis enkel de gevel en de stalen deuren overgebleven. De club is compleet opnieuw opgebouwd. In de eerste jaren van de AIR organiseerde diva MayDay het feest This is iT, een gayfeest als hommage aan de club waar zij zelf aan de deur stond.

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement TIKTAK in AIR. Op het affiche staan Jayh Jawson (live), ABSTRACT, Nafthaly Ramona. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je voor €15,- toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook event / naar website club

Locatie

Amstelstraat 16 Amsterdam