Alan Boom

gaat met zijn billen bloot

Gedreven door de behoefte om de kunst en designwereld te blijven herontdekken is Alan Boom (35) uitgeroeid tot een veelzijdig artiest die zich niet laat beperken tot een vorm of medium, met een uitgebreid cv tot gevolg. De Amsterdamse Supperclub heeft hem onlangs uitgeroepen tot kunstenaar van de maand.

Als multimedia-artiest begeeft Boom zich in het vakgebied tussen film en fotografie. “Het multimedia-spectrum is heel breed en dat vind ik ook wel prettig,” zegt Boom voordat hij opsomt wat hij allemaal heeft gedaan: speelfilms, shorts, modefotografie en videoinstallaties — het lijstje is bijna te lang om op te noemen.

Sinds 2006 geeft hij als docent Film en Fotografie les op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In 2014 werd hij gevraagd om directeur van de opleiding te worden. Hij was op dat moment de op een na jongste van het team. “Ik wilde het heel graag, maar ik had wel het het besef dat het een behoorlijke functie was. Je werkt met een team van allemaal professionals die al jaren in de kunst en design zitten. Het zijn intelligente en kritische mensen. Je moet wel zeker van je zaak zijn op het moment dat je daar leiding aan moet geven. Het is een verantwoordelijkheid die hoort bij de functie.”

Maar een kans om de volgende stap te zetten in het creatieve denken en handelen liet Boom niet aan zich voorbij gaan. “Ik ben al sinds mijn studie bezig met welke gebieden binnen de kunst en design ik kan onderzoeken. Ik heb over kunst geschreven, kunst verzameld, heb als curator gewerkt. Het zijn allemaal verschillende gebieden in de kunstwereld die ik wil uitproberen om te kijken of het lukt, hoe ver ik kan komen en hoe leuk ik vind om het te doen. Dat is de basis van waaruit ik werk.”

Hij kijkt tevreden terug op zijn eerste drie jaar als directeur. “Het viel me ontzettend mee, ook omdat ik heel hard werk. Je investeert enorm omdat je vindt dat het team het ook waard is en omdat je ziet hoe een academie kan veranderen onder jouw leiding.”

Onder het bewind van Boom is het aantal klassen in het propedeuse jaar verdubbeld en uit landelijke tests blijkt dat studenten de opleiding meer zijn gaan waarderen. “Ik hoor veel positieve geluiden en dat maakt me ontzettend blij. Maar zoals altijd binnen het onderwijs is er continu werk aan de winkel. De opleiding is altijd in ontwikkeling.”

Uitdagen
Boom is naast zijn werkzaamheden voor de hogeschool nog steeds actief als kunstenaar en ontwerper. Zo cureerde hij in het verleden een tentoonstelling voor Museum Hilversum, vj-ed hij regelmatig in clubs en heeft hij meer recent een reeks lampen voor de Dutch Design Week ontworpen die direct waren uitverkocht. “Daar was ik super trots op. Je doet zoiets voor het eerst en dan is het afwachten hoe erop gereageerd wordt. Dat is best eng.”

Hij vind het belangrijk dat zijn studenten zien dat hij zichzelf blijft uitdagen. “Het is voor hun prettig om te weten dat ik ook in de praktijk bezig ben en figuurlijk met mijn billen bloot ga, in plaats van dat ik er alleen maar over praat.”

Artiest van de maand
In januari werd Boom door Supperclub benoemd tot artiest van de maand. De Amsterdamse club stond 31 dagen in het teken van zijn werk en hij mocht de Vertoon-avond naar eigen smaak invullen. “Samen met Isabelle (Ho Kang You, creatief manager Supperclub red.) heb ik het verder ingevuld. We hebben de acts besproken, maar ook gekeken naar de maaltijden en de PR.”

Boom kijkt met plezier terug naar de samenwerking. “Supperclub is een bijzondere omgeving. Ik vind het waanzinnig om in een pand te vj-en wat er al vier en een halve eeuw staat. Het is een eer. Waar ik ook heel blij mee ben, en dat kom ik niet overal tegen, is dat Isabelle mij alle artistieke vrijheid geeft. Ze is heel ruimdenkend. Ze komt met creatieve oplossingen, je maakt het ook samen met haar. Ze heeft een prettige persoonlijkheid en dat maakt het werken daar twee keer zo leuk.”

Later dit jaar zal Boom zijn eigen studenten en studenten van de Danceacademy dansstudenten van de hogeschool nog een editie van Vertoon verzorgen. De afwisseling tussen exposeren in een club en in galerie vindt hij verfrissend. “De ene keer wil je bij een tentoonstelling een inhoudelijke discussie voeren, een andere keer wil je genieten van het werk zonder dat je daar meteen wat van moet vinden.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 SupperclubSupperclub doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Telemagic. Foto Raymond van Mil