BAUT

Gas erop!

Tien jaar later en vijf locaties verder is BAUT in de Spaarndammerstraat aanbeland. Met hetzelfde vurige enthousiasme stort chef en mede-eigenaar Michiel van der Eerde zich in het nieuwe hoofdstuk van dit rondreizende restaurant.

In 2012 starte BAUT in het oude Paroolgebouw aan de Wibautstraat. Sindsdien bezette het restaurant achtereenvolgens een garage, een kantoorpand, het oude V&D pand aan het Rokin en een voormalig gasdistributiestation in Oost. Sinds begin dit jaar is BAUT zich gaan vestigen in de Magdalenakapel aan de Spaarndammerstraat. “Het blijft toch altijd spannend of de nieuwe locatie zal lopen”, zegt Van der Eerde, die naast BAUT ook verantwoordelijk is voor horecaconcepten C Amsterdam en ZUID. “Leegstaande panden opnieuw betekenis geven zit in de DNA van BAUT. Ik denk dat we daar telkens op een nieuwe manier in slagen. Ik sta erop dat de kwaliteit van het eten behouden blijft. Onze gasten en mijn personeel zorgen voor de juiste sfeer. Daarmee mag ik in mijn handen knijpen.”

Het succes van eerdere locaties is voor Van der Eerde geen reden om achterover te leunen. Sterker nog: het gas moet erop! Aldus Van der Eerde, verwijzend naar zijn BV dat Gaserop heet. “Je moet eruit springen om gasten binnen te krijgen, maar vooral om binnen te houden. Elke dag probeer ik op scherp te staan en te kijken wat er mogelijk is binnen mijn horecaconcepten. Naast regelmatig af te wisselen in het menu en het interieur, zijn events ook belangrijk. Ik wil laten zien dat we meer zijn dan een restaurant.”


Volwassen
In tien jaar tijd is het rondreizend circus volwassen geworden en het label ‘pop-up’ ontgroeid. “BAUT moet je eigenlijk zien als forever tijdelijk. De manier hoe wij BAUT steeds opnieuw opzetten is zo veel meer dan pop-up. Het label dekt niet meer de lading. Vooral bij de nieuwe BAUT zie je dat.”

Op de nieuwe locatie vindt je op de begane grond het restaurant met een nieuw menu. De bar is overdag de plek voor koffie en lunch, en ’s avonds transformeert het naar een levendige plek voor drankjes. Voor het eerst sinds de oer-BAUT aan de Wibautstraat, heeft het pand een extra ruimte voor evenementen: BovenBAUT. Het Programmeurs Gilde (Aldo Bruining en Alexander van der Meer) verzorgt het culturele programma. Van der Eerde: “Hier brengen we cultuur de avond in met live art, exposities, talks, cocktails en muziek.”

Nachtdiner
Zaterdag 24 februari kan er bij BAUT ’s nachts gedineerd worden. Een interessant experiment vindt Van der Eerde. “BAUT is altijd al een beetje rebels geweest, so why not? Ik zie uiteten gaan als de aanloop naar de nacht toe. Een mooi moment om met vrienden of familie samen te komen, de tijd te vergeten en samen te genieten van het diner. In de nacht, na een borrel, willen mensen toch ook vaak een snelle vette hap. Amsterdam heeft wel wat goede restaurants die tot na middennacht open zijn, maar daar ga je misschien niet oneindig lang dineren. Het nachtdiner tijdens Nacht voor de Nacht is een mooie gelegenheid om nachtvlinders kennis te laten maken met de nieuwe BAUT. En wie een discodutje wil doen, die kan terecht in het bed die midden in het restaurant staat.”

Na achttien maanden zal BAUT haar spullen pakken en weer naar een nieuwe locatie trekken. “BAUT is ondertussen toch aardig een merk aan het worden. Wie weet kunnen we nog meer kanten op die in het verlengde van het horecaconcept passen. Wordt vervolgd.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor BAUT kan via 020 46 59 260

websiteFacebook

vlnr: chefs Bas ten Have, Michiel van der Eerde, Armando Kempe, en niet op de foto: Dennis Borgmeyer. Foto Berbe Rinders

Locatie

Spaarndammerstraat 460, 1013 SZ Amsterdam