Bitterzoet

Pretentieloos podium voor iedereen

Drie keer struikelen op Amsterdam Centraal Station en je ligt al voor de deur bij Bitterzoet. De club is bijna tien jaar in handen van Bas Louwers en zijn compagnon Sjoerd Idema waar ze artiesten programmeerden als Alabama Shakes, Opgezwolle en Gregory Porter. Louwers: “Gregory Porter is echt een rasartiest; hij kwam binnen en nam mijn zaal over.”

Is dat de boeking waar je het trotst op bent?
“Zijn optreden zal mij altijd bijblijven. Die man heeft echt een persoonlijkheid met een dijk van een stem. Twee jaar geleden stond hij hier en ik vond het te gek. Maar de boeking waar ik het meest trots op ben is die van Opgezwolle. We hebben heel erg ons best gedaan om ze van de bank af te krijgen. Daar waren ze niet echt happig op, ze dachten dat niemand erop zat te wachten.”

Het tegendeel is behoorlijk bewezen, toch?
“We hadden ze toch geboekt en het dak ging er helemaal af. Opgezwolle is weer helemaal op de kaart gezet na die show. Mensen uit Zwolle waren best verontwaardigd dat hun revival in Amsterdam was en niet daar.”


”Genoeg media schrijven dat er geen menging is van bevolkingsgroepen. Wij bewijzen het tegendeel”

Je tienjarig jubileum als eigenaar komt er bijna aan. Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?
“Het voelt alsof het er twee waren, het is bizar snel voorbijgegaan. Toen wij het overnamen ging het daar niet al te best had ik het idee. We hebben drie jaar ontzettend hard lopen bouwen om het weer op een goed niveau te brengen. We zitten nu in een lekkere flow: de club draait als een tierelier, we hebben veel concerten, cd-releases en showcases. Ik ben best tevreden.”

Wat is een groot verschil tussen Bitterzoet 2008 en Bitterzoet 2018?
“We doen nu veel meer live. Er staan grote artiesten die liveconcerten geven en alles wordt een stuk professioneler aangepakt. Er is nu een heel team, vroeger deden we alles met z’n tweeën.”

Op jullie Facebookpagina staat dat een uitwisseling tussen culturen momenteel noodzakelijker is dan ooit.”

Kun je dit toelichten?
“Er wordt genoeg door de media geschreven over bepaalde bevolkingsgroepen, dat er geen integratie is, dat verschillende groepen niet samengaan. Wij bewijzen het tegendeel. Hier lopen alle kleuren, maten, afkomsten, soorten door elkaar. Iedere nacht gaat dat, mét alcohol op, prima. Ons publiek is een smeltkroes dat samen gelukkig goed werkt.”

Wat vind jij belangrijk voor Bitterzoet?
“Dat we laagdrempelig zijn; dat willen we altijd blijven. We doen niet aan VIP-toestanden zoals tafels en een bottleservice. We zijn down to earth en iedereen wordt op dezelfde manier behandeld. Dat is onze kracht: pretentieloos zijn.”

“Naar mijn idee is het nachtleven een beetje ingedut: er wordt voorzichtig geprogrammeerd en er gebeurt niks spannends
”

Wat vind je van het nachtleven in de stad?
“Het is naar mijn idee een beetje ingedut. Er gebeurt weinig spannends: veel clubs kijken naar elkaar en kopiëren. Er wordt heel voorzichtig geprogrammeerd, zo van, ‘Dit soort feestjes werken daar, misschien moeten wij dat ook maar doen.’”

Is er een club die daar wel beter mee omgaat?
“Ik ben geen liefhebber van housemuziek dus ga ook niet vaak naar clubs. Wat ik veel hoor is dat De School anders is, maar ik ben er zelf niet geweest, dus ik kan niet oordelen. Ik weet niet precies wat anderen doen, misschien heb ik wel een beetje oogkleppen op daardoor. Nee, het mag allemaal wel wat wilder.”

Hoe bedoel je dat precies?
“Momenteel is het allemaal netjes binnen de lijntjes, wat grotendeels komt door de Nederlandse regelgeving. Ik vind het bijvoorbeeld heel gaaf als een leegstaand pand een tijdelijke bestemming krijgt, maar dat kan niet meer zo makkelijk. Dat werkt beperkend.”

Hoe gaat 2018 er voor Bitterzoet uitzien?
“Er komt een vergunning aan waardoor we onze openingstijden kunnen verruimen. Hopelijk gaat die dit jaar nog van kracht; dan kunnen we doordeweeks een uur langer door.”

Tijdens Nacht voor de Nacht: In de jaren ’90 werd het woord Jiggy in de VS gebruikt voor gezelligheid, losgaan op de dansvloer, toffe outfit dragen en herkenbare muziek. En dat is precies wat het feest is! Een no nonsense strictly Hip-Hop en R&B avond waar de goede vibes centraal staan. Roy Berkenhamer over de avond: ”Bitterzoet is al meer dan 15 jaar een begrip in de hoofdstad met een diverse programmering en aanhang. Iedereen voelt zich hier thuis.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Event: JIGGY x Bitterzoet

Line-up:

DJ Mickster
Cruzito ft. Madd Son

Openingstijden:
23:00 – 04:00

Leeftijd: 18+

Met een passe-partout (€15 ex. fee) krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht

Passe-partouts

Locatie

Spuistraat 2 HS, 1012 TS Amsterdam