Café Binnenvisser

Restaurantwaardig dineren in lichtbruin café

Bob Nagel en Maarten Bloem zijn al tien jaar bevriend en wilden graag een eigen kroeg. Per toeval kwamen ze in contact met Guus Lourijsen, die wel wilde koken. Hij werd mede-eigenaar en chef, en met z’n drieën kwam een half jaar geleden Café Binnenvisser tot stand. Het concept? “We hebben geen concept”, vertelt Bloem. “We wilden gewoon een café worden met kwaliteit van het prikwater tot de champagne en van daghap tot aan het viergangenmenu.”

Al vanaf het begin was de visie van de drie heren duidelijk: ze wilden graag iets met veel wijn doen, maar een wijnbar leek hen te modieus. Ze verbouwden het pand aan de Bilderdijkstraat 36 zonder vooraf bedacht plan; alles kwam gaandeweg tot stand. Als mensen hen vroegen wat Café Binnenvisser nou precies was, konden ze daar geen goed antwoord op geven. “Totdat een bekende ons vertelde dat hij al jaren op zoek was naar een lichtbruin café”, zegt Bloem. “Dat vonden we een mooie omschrijving.”

Het menu wisselt wekelijks en er wordt veel gebruikgemaakt van groenten. Af en toe staat er vlees en vis op de kaart. Als Bloem het eten en de setting moet typeren, dan komt hij snel uit bij een kruising tussen bistro en comfort: restaurantwaardige maaltijden worden geserveerd in een café-sfeer. “We maken gerechten die je eet met de lepel en het bord daarna schoonveegt met een stuk brood. Niet teveel poespas.” Het belangrijkste is het uitproberen van een leuk idee en simpel te koken met een creatieve draai.

“We gaan een stoer, vegetarisch viergangendiner serveren. Als er namelijk iets niet te krijgen is in de late uurtjes, dan is het lekker vegetarisch eten.”

Het klinkt dus heel simpel bij Café Binnenvisser, maar getuige de wijnkaart is dat het niet per definitie. “We schenken wijnen waar niet teveel mee gerommeld is. In ons geval serveren we dus voornamelijk natuurlijk gemaakte wijn; die smaak is heel interessant.” Af en toe organiseren ze de avond Wijn drinken met… en dan nodigen ze een bevriende sommelier en liefhebbers van de drank uit. De speciale wijnen die dan meestal langskomen, zijn normaliter moeilijk verkrijgbaar voor een vriendelijke prijs per glas. Het team bedenkt ook een bijpassend menu. “Er worden echt toffe dingen geschonken. We vragen gewoon mensen die we kennen of ze het leuk vinden om mee te doen. Iedereen zegt altijd enthousiast ja!”

Het nachtdiner sprak Café Binnenvisser ontzettend aan en de plannen tijdens Nacht voor de Nacht staan al vast: “We gaan een stoer, vegetarisch viergangendiner serveren. Als er namelijk iets niet te krijgen is in de late uurtjes, dan is het lekker vegetarisch eten.” Bloem ziet graag een diverser aanbod qua nachtelijk eten met tegelijkertijd een betere kwaliteit, maar gastronomische zaken hoeven niet per se langer open dan dat ze al zijn. “Ik vraag me af of het bij onze cultuur past om echt te dineren na elf uur.” Hij ziet het wel zitten om meer te experimenteren met nachtelijk dineren: “Als je het een paar keer per jaar doet, blijft het speciaal. Thanks voor de tip!”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij de volgende restaurants: Rijsel, Café Caron, Scheepskameel, Spaghetteria West, Xampanyeria Centra, Entrepot, Supperclub, Café Binnenvisser, Chin Chin Club en Restaurant DS (De School). De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Café Binnenvisser kan alleen voor groepen vanaf zes personen via email.

websitefacebook
Nachtdiner Binnenvisser

Mede-eigenaren Maarten Bloem en Guus Lourijsen . Foto Berbe Rinders

Locatie

Bilderdijk 36 Amsterdam