Café Caron

Franse boerenkeuken met huiselijke sfeer

Café Caron is een echt familiebedrijf: vader Alain staat er aan het roer samen met David en Tom, twee van zijn zonen. De gerechten die Alain altijd voor zijn familie kookte, inspireerden David en Tom om het restaurant te beginnen. Manager Julian Louw vindt het nachtdiner een prachtig initiatief en doet graag mee: “Het is eigenlijk van de zotte dat je laat op de avond alleen nog maar junkfood kunt eten.” 



Wie binnenstapt bij Café Caron valt iets op: door de open keuken met boekenkast erboven en ‘gewone’ eettafels zoals je die ook in huishoudens vindt, voelt het restaurant als thuiskomen. Volgens Louw zijn convivialiter (huiselijke sfeer) en kwaliteit de kernwoorden van het restaurant. De Franse boerenkeuken staat er centraal, en er wordt vooral gewerkt met seizoensproducten. “We vinden dat detectivefilms spannend moeten zijn”, vertelt Louw, “maar ons menu moet vooral lekker zijn.”

“Met Nacht voor de Nacht versterken we elkaar. Door vaker in de nacht als restaurant open te zijn, kunnen we langzaamaan de huidige cultuur veranderen.”

Een voorbeeld daarvan is de coquelet, ofwel een jong haantje. Louw: “Normaal gesproken worden die weggegooid omdat ze ‘geen economisch nut hebben’, wat natuurlijk hartstikke zonde is van zo’n mooi dier. Bij ons heeft hij daarom een prominent plekje op de kaart.” Alain en chef Roel Paping zijn wat dat betreft constant bezig met progressie en verandering; ze stimuleren de rest van het keukenteam om na te blijven denken over nieuwe gerechten die passen bij het seizoen.

Regelmatig komen er gast-chefs op bezoek. Voorbeelden hiervan zijn de tweesterrenchefs Pattrick Jeffroy en Sidney Schutte, maar ook Jacques Pourcel en Jonnie en Therese Boer die bekroond werden met drie sterren. “Ze koken op een hoger segment dan wij doen”, legt Louw uit. “Als we ze uitnodigen, kunnen ze op zo’n avond hun visie op een bistro tentoonstellen. Maar het voelt bovenal het meest alsof een vriend van de familie bij ons op bezoek komt.”

Onlangs opende Petit Caron haar deuren aan het Gerard Douplein en werd Café Caron bekroond met een Bib Gourmand voor de ultieme prijs-kwaliteit verhouding. “Wij zijn hier op een hoger niveau gaan koken en meer de grenzen gaan opzoeken van gerechten die horen bij een bistro. Bij Café Caron draait het echter meer op een gastronomische ervaring en Petit Caron doet denken aan Parijse bistro. Druk, intiem en met simpele goede gerechten.”

Chef Alain Caron staat niet vaak meer in de keuken van Café Caron, maar voor het nachtdiner maakt hij een uitzondering. “Alain gaat gerechten koken waar hij echt blij van wordt. Klassiekers met een kleine twist. Een drie gangen menu dat past bij de nacht, je hoeft dus geen ingewikkelde recepturen te verwachten maar duidelijke, eerlijke gerechten.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Café Caron kan via 020 675 8668

website / facebook

Chefkok Alain Caron. Foto Berbe Rinders

Locatie

Frans Halsstraat 28, 1072 BS Amsterdam