Café Caron

Franse boerenkeuken met huiselijke sfeer

Café Caron is een echt familiebedrijf: vader Alain staat er aan het roer samen met David en Tom, twee van zijn zonen. De gerechten die Alain altijd voor zijn familie kookte, inspireerden David en Tom om het restaurant te beginnen. Manager Julian Louw vindt het nachtdiner een prachtig initiatief en doet graag mee: “Het is eigenlijk van de zotte dat je laat op de avond alleen nog maar junkfood kunt eten.” 



Wie binnenstapt bij Café Caron valt iets op: door de open keuken met boekenkast erboven en ‘gewone’ eettafels zoals je die ook in huishoudens vindt, voelt het restaurant als thuiskomen. Volgens Louw zijn convivialiter (huiselijke sfeer) en kwaliteit de kernwoorden van het restaurant. De Franse boerenkeuken staat er centraal, en er wordt vooral gewerkt met seizoensproducten. “We vinden dat detectivefilms spannend moeten zijn”, vertelt Louw, “maar ons menu moet vooral lekker zijn.”

“Met Nacht voor de Nacht versterken we elkaar. Door vaker in de nacht als restaurant open te zijn, kunnen we langzaamaan de huidige cultuur veranderen.”

Een voorbeeld daarvan is de coquelet, ofwel een jong haantje. Louw: “Normaal gesproken worden die weggegooid omdat ze ‘geen economisch nut hebben’, wat natuurlijk hartstikke zonde is van zo’n mooi dier. Bij ons heeft hij daarom een prominent plekje op de kaart.” Alain en chef Roel Paping zijn wat dat betreft constant bezig met progressie en verandering; ze stimuleren de rest van het keukenteam om na te blijven denken over nieuwe gerechten die passen bij het seizoen.

Regelmatig komen er gast-chefs op bezoek. Voorbeelden hiervan zijn de tweesterrenchefs Pattrick Jeffroy en Sidney Schutte, maar ook Jacques Pourcel, die bekroond werd met drie sterren. “Ze koken op een hoger segment dan wij doen”, legt Louw uit. “Als we ze uitnodigen, kunnen ze op zo’n avond hun visie op een bistro tentoonstellen. Maar het voelt bovenal het meest alsof een vriend van de familie bij ons op bezoek komt.”

Tijdens Nacht voor de Nacht opent Café Caron ook haar deuren. “Er is iets speciaals gaande”, vertelt Louw. Hij ziet dat er steeds meer restaurants tot in de latere uurtjes open zijn, maar er is nog een lange weg te gaan. “Het werkt twee kanten op: onze keuken is tot laat open, maar van echt nachtwerk kun je niet spreken. De animo moet er namelijk ook echt voor zijn. Met Nacht voor de Nacht versterken we elkaar. Door dit vaker te doen, kunnen we langzaamaan de huidige cultuur veranderen.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Café Caron kan via 020 675 8668

website / facebook
Nachtdiner Caron

Eigenaren Tom Caron. David Caron en Julian Louw. Foto Berbe Rinders

Locatie

Frans Halsstraat 28, 1072 BS Amsterdam