Canvas

Oude ziel in vernieuwde club

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Als jaren lang schittert op de zevende verdieping van Volkshotel (wijlen het Volkskrantgebouw) Canvas. Behalve toen in de zomer van 2013 tot 2014 het gebouw een metamorfose onderging. Uit het bouwgruis verrees een club die strakker en mooier was, maar met de verbouwing ging ook een stuk karakter verloren. Hoe heeft Canvas geprobeerd om de ziel van het ‘oude’ Canvas te doen herleven in haar nieuwe gedaante? En wat kunnen we in 2017 van de club verwachten? Stichting Nachtburgemeester spreekt met programmeur Alexander van der Meer.

Een club met een eigenzinnige programmering met het mooiste uitzicht van Amsterdam. Dat is Canvas altijd geweest. Alleen zag de club er van binnen tot drie jaar geleden heel anders uit. Een korte geschiedenis: in 2007 werd op de zevende verdieping van broedplaats het Volkskrantgebouw Canvas geopend. Een horeca locatie waar je kon eten, drinken en in het weekend ook dansen. “Het was een beetje ons aller liefdeskindje omdat het totaal niet de perfecte plek is om clubavonden te organiseren,” vertelt Van der Meer, die in de beginjaren bij de club betrokken was als promotor en later als programmeur, “Maar toch, waar een wil is, is een weg. Dus zo hebben wij jaren gewoon doorgeploeterd met het idee: dit is iets wat wij graag willen doen.”

Canvas groeide uit tot een begrip voor veel Amsterdammers. Met een rauw interieur dat regelmatig veranderde. Het DIY-gehalte was hoog, volgens Van der Meer: “De tafels en de bar werden steeds opnieuw geschilderd, de indeling werd continu veranderd en er waren maandelijks nieuwe expo’s.”

Het hechte team mocht van de gemeente nog tot zeker eind 2014 aan het project sleutelen voordat het Volkskrantgebouw zou plaatsmaken voor een appartementencomplex. Maar dat liep anders: de crisis veegde de plannen van de gemeente van tafel en een nieuwe ondernemer kwam in het spel. Zijn plan? Een hotel opzetten geïnspireerd op het eigenzinnige Michelberger hotel in Berlijn. Uiteindelijk is dat het Volkshotel geworden, dat in 2014 haar deuren opende. Een compleet hotel, met studio’s, werkplekken, creatieve nachtbar Doka en Canvas — terug op de vertrouwde zevende verdieping.

“Voorheen zat alles aan elkaar met duct tape en veel liefde. Dat is nu minder, het is nu gewoon veilig”

Maar de eerste periode van de vernieuwde Canvas verliepen moeizaam. Met de transformatie is ook wat van het rauwe randje van de club afgeschaafd. “We merken dat als je een plek opnieuw opent, dat je ook echt opnieuw begint,” legt Van der Meer uit, “In een korte tijd hebben we veel verschillende fases gekend en dat is ook terug te zien in het vertrouwen bij het publiek. Je merkt dat het heel veel werk is als je het publiek in je eentje [als Canvas zijnde] naar je toe moet trekken. Dat is iets waar je goed je best voor moet doen. Voorheen zat alles aan elkaar met duct tape en veel liefde. Dat is nu minder, het is nu gewoon veilig. Je merkt dat we nog heel veel moeten werken aan het karakter. Op de oude locatie kon je continu dingen aanpakken omdat het oud was. Nu is alles nieuwbouw, een soort nieuwe villa waar je intrekt en wat je nog eigen moet maken. Dat is een proces en dat heeft tijd nodig.”

Toch gaat het de goede kant uit. De inzet van de afgelopen drie jaar lieten het afgelopen jaar positieve resultaten zien. “Het valt ons op dat Canvas naam maakt in Oost en dat mensen ons ook weten te vinden. We streven naar een creatief publiek, die ouder is dan andere clubs, meer volwassen. Maar ook mensen die openstaan voor elkaar. In die zin draait bij ons niet om de hipste line-up. Wij willen ons juist richten op het publiek wat hier komt en daar onze programmering op aansluiten, waardoor het heel consistent wordt en dat mensen bij Canvas het gevoel hebben dat zij hier altijd terecht kunnen omdat hier leuke mensen zijn. Het kost tijd om dit te bereiken. Dit is misschien wel de moeilijkste weg en wat oldschool qua benadering, door te vertrouwen in onszelf, ons programma en de mensen waarmee wij samenwerken.”

“Onze nieuwe koers is bijna retro te noemen”

Op eigen houtje
Externe partijen vormen voor het grootste gedeelte het programma van Canvas. Dat gaat veranderen. Voortaan gaan Van der Meer en zijn team de vrijdagavond zelf invullen onder de naam Cookin’. “We merken dat wat we nu doen met al die externe organisaties goed gaat, maar we missen wat. We willen heel graag onze eigen stempel erop kunnen drukken. We hebben ook een enthousiast team dat staat te popelen om zelf iets te organiseren. Onze nieuwe koers is bijna retro te noemen, we gaan DJ’s maandelijks inplannen en die gaan ook de hele avond draaien. Het gaat in die zin minder om de line-up, maar meer om de ervaring van Canvas. Wat je krijgt is een heel divers aanbod in muziek, maar het gaat meer om de locatie, sfeer en de mensen dan puur alleen om de muziek.”

Met vertrouwde gezichten als Philou Louzolo, maar ook nieuwe residents als Hellie Berry en speciale gasten als Thelonious (360, Rotterdam) , Ben Penn (De Gin Gin, Tilburg), Duke Hugh (Loft, Groningen). “De DJ’s gaan heel breed, echt allround draaien, dus niet alleen in hun comfort zone. Wij merken dat het boeken van internationale DJ’s niet zaligmakend is. Vaak weten lokale dj’s veel beter wat er leeft in de stad en krijgen zo het publiek veel beter mee. Er is zoveel talent in Amsterdam wat het verdient om gehoord te worden. Het wordt echt een plek waar we onszelf kunnen zijn en waar een goede driehoeksverhouding heerst tussen de DJ’s, de locatie en de sfeer/publiek. En voor de kleine stad die we zijn is wat er hier staat per weekend in alle clubs is echt fenomenaal.”

Hoewel Canvas meer op eigen houtje gaat programmeren, zal de samenwerking met externe partijen blijven bestaan. “We willen graag iets meer inhoudelijk werken, zonder dat het pretentieus wordt. Ook kwaliteit bieden in de muziek en de setting, en daar selecteren we ook de samenwerking op met externe partijen. Die zijn vaak heel muziek georiënteerd, wat heel logisch is, maar we willen meer uitdragen dan alleen muziek.

Uiteindelijk willen wij een bergip worden a la Cheers (Amerikaanse sitcom uit 1982 over een gelijknamige bar in Boston red.), where everybody knows your name. Een plek waar mensen elkaar tegen blijven komen, en verbinding met elkaar zoeken. En wij willen een plek zijn die dat biedt.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Ondersteboven in Canvas. Op het affiche staan Tevo Howard, Beesmunt Soundsystem en TITIA. Minimale leeftijd is 18 jaar. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je voor €15 toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Wibautstraat 150, Amsterdam