Chicago Social Club

“Altijd sexy”

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Na het weekend verschijnen ze steevast in je newsfeed: tientallen foto’s gemaakt in de Chicago Social Club waarbij het lijkt alsof de meerderheid van de bezoekers een modellencontract bezit, een fenomeen wat helemaal past bij de identiteit van ‘de Soos’, zoals de club ook wel liefkozend wordt genoemd. 

“De Soos is altijd sexy. Als je binnenloopt voelt het als een warme deken,” vertelt Pieter de Kroon, directeur van de Chicago Social Club die samen hij met Casper Reinders en Joris Bakker in 2011 is gestart. In maart viert de club haar zesde verjaardag.

In het pand aan het Leidspelein zat voorheen het intieme Leidseplein Theater dat sinds 1993 tot 2013 het thuishonk was van comedy gezelschap Boom Chicago. De Kroon: “We mistten de stad en waren op zoek naar een nieuwe club. Toen kwam het pand aan het Leidseplein op ons pad. Zo’n te gekke locatie konden we niet laten lopen. Wij zagen hierin kansen om een goede club te starten. Het leek ons tof om de Amsterdammers terug naar het Leidseplein te brengen.

“Het leek ons tof om de Amsterdammers terug naar het Leidseplein te brengen”

Theater
In de eerste jaren was de Chicago Social Club een restaurant met theater dat ‘s nachts werd omgebouwd tot nachtclub. Dat bleek niet ideaal. De Kroon: “Op papier was deze insteek heel leuk, maar in de praktijk bleek dit minder goed te werken dan verwacht. De theatershows van Boom Chicago en het groeiende succes van de club zaten elkaar in de weg.

Voor het theaterpubliek was het niet altijd prettig in een club te komen waar de afgelopen nacht nog zeshonderd man hebben staan feesten. Vanaf het moment dat Boom Chicago naar het Rozentheater kon verhuizen is ook de club beter gaan lopen. Er kwam meer vrijheid en meer tijd voor een betere aankleding van de feesten.”

“Na vijf jaar in clubland kom je op een punt waar je gaat kijken of dat wat we doen nog wel past bij de markt”

Frisse wind
Sinds 2015 vaart de Chicago Social Club een nieuwe koers vertelt De Kroon: “Er verandert veel. Na vijf jaar in clubland kom je op een punt dat je gaat kijken of datgene wat we doen nog wel past bij de markt. Ons duidelijke plaatje van ongeveer twee jaar geleden met Super Social op donderdag, Backstage op zaterdag en house op vrijdag is weggevallen. We brengen daar nu een nieuwe lijn in. Al blijft Super Social bestaan op donderdagavond.

Amsterdam werkt nu eenmaal zo dat wanneer er iets nieuws komt het heel hip is. Maar als de opgebouwde vaste community na drie jaar het publiek ziet veranderen gaan zij opzoek naar iets anders. Wij moeten dus continu blijven kijken naar wat de muziekstroom is die groot gaat worden. Daar zijn jonge mensen voor nodig die nu volop in de partyscene zitten.”

Daarom heeft De Kroon promotor Pieter Bertram als programmeur aangetrokken. Een samenwerking die ontstaan is tijdens de productie van The Social Garden (festival van Super Social en Waterkant red.). Bertram is tevens mede-oprichter evenementenorganisatie Mannen van de Wereld.

Bertram: “We wisten dat er een omslag aan zou komen in de muzieksmaak van het uitgaanspubliek. De Soos had goedlopende losse avonden maar het totaalplaatje werd geen verhaal. Nu merken we dat het begint te leven. Met ons concept KLEAR, een combinatie van hiphop, R&B en future beats proberen we een duidelijke sound en gevoel mee te geven waar voorheen nog niet veel ruimte voor was in Amsterdam. Dat slaat aan.”

De Kroon vult aan: “Het is gelukt de Amsterdammer terug te brengen naar het Leidseplein maar het Leidseplein blijft het Leidseplein. Er zullen altijd Engelsen in rare pakken te vinden zijn. Net als vrijgezellenfeestjes. Het heeft zijn charme. Ik ben van het Leidseplein gaan houden, zeker nu ik er dagelijks kom.”

Concurrentie
We zitten midden in het hart van Amsterdam, bijkomend nadeel is wel de huurkosten van het Leidseplein. Terwijl de een na de andere club hun deuren openen buiten het centrum met lage huren. Dat is een leuke ontwikkeling maar het wordt wel lastiger concurreren. Onze buren hanteren daarom fikse drankprijzen, maar wij willen ons ook op de Amsterdammers blijven richten. Daar maken we het onszelf daar niet makkelijk mee. Maar als je voor makkelijk wilt gaan moet je niet beginnen in deze business.

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is clubavond KLEAR in de Chicago Social Club. Op het affiche staan Stööki Sound, Wantigga, Jeftuz en Delay. Voor dit evenement moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Tickets zijn nog niet verkrijgbaar.

 Met de passe-partout krijg je voor €15 toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar website club

Locatie

Leidseplein 12, Amsterdam