Chin Chin Club

Opvallende verschijning aan de Rozengracht

Het is een van de nieuwkomers in het Amsterdamse nachtcultuur: Chin Chin Club. De locatie aan de Rozengracht kent sinds de opening in september een vliegende start. Maar hoe blijf je relevant bij de kritische Amsterdammer? Stichting N8BM A’DAM spreekt met mede-oprichter Oscar Steginga.

Chin Chin Club is meer dan alleen een discotheek; het is ook een restaurant, een bar en nachtcafé. Verder staan er in het pand arcadekasten, een tafeltennistafel en vind je er karaoke-kamers. “Normaal gesproken gaan mensen naar de club voor de muziek, maar bij ons gaat het om de hele ervaring”, vertelt Oscar, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het totaalconcept. “Ik zie het meer als een sociaal clubhouse: muziek is een ontzettend belangrijk onderdeel, maar niet hèt onderdeel.”

Van de huisstijl tot het interieur: alles bij ‘de Chin Chin’ is in een Chinees-Aziatisch jasje gestoken. Dat begint al bij de entree, waar je wordt verwelkomd door een leger zwaaiende lucky cats. Regelmatig moeten die vervangen worden; ze zijn namelijk een gewild souvenir onder grijpgrage bezoekers. Oscar: “Een nieuwe voorraad is al geleverd; na het weekend komt mijn schoonvader ze weer vastlijmen aan de muur.”

Overal waar je kijkt zie je op Azië geïnspireerde decoratie, met als opvallendste verschijning de roze-bloesemboom aan de voet van de dansvloer. “Door kleine details proberen we een hele ervaring te bouwen. Zodra je de trap naar beneden loopt, ben je in de Chin Chin experience.”

Wat betreft muzikale programmering hoopt de organisatie een zo’n groot mogelijke groep te vermaken. Er wordt daarvoor samengewerkt met populaire feestconcepten als Happy Feelings, Terug Naar Toen en Het Partyfeest. Oscar: “Het moet toegankelijk klinken. Niet commercieel, geen Hollandse hiphop, maar ook niet te credible.”

“Alles aan het pand was rot. We hebben zoveel ellende meegemaakt”

Het team achter de Chin Chin Club bestaat uit een groep van vijf vrienden die elkaar kennen van de inmiddels gesloten bardancing Chapter 21. De meesten zijn gepokt en gemazeld in de horeca en hebben ervaring opgedaan bij zaken als Disco Dolly, Bloemenbar en Supperclub. Het personeel is met zorg gekozen, en zelf staan de jongens ook op de vloer. Oscar: “Wij zijn het DNA van de Chin Chin. Wij geloven dat de eerste generatie die hier werkt de basis is, en die moeten wij leren hoe wij de Chin Chin-ervaring voor ons zien.”

Toen de jongens hun plannen voor de Chin Chin Club presenteerden, werden zij voor gek verklaard; het pand dat ze voor ogen hadden, kent namelijk een problematische geschiedenis. More Amore, Roses en meer recentelijk Closure zijn allemaal op de fles gegaan, geteisterd door de slechte staat van het pand en klachten uit de buurt. Het plan werd een uitdaging, maar de jongens gingen ondanks de waarschuwingen aan de slag. “Het hele pand werd tot aan het beton gestript, opnieuw opgebouwd en geïsoleerd”, vertelt Oscar terwijl hij op zijn telefoon foto’s laat zien van de ravage. “Alles was rot. We hebben zoveel ellende meegemaakt.”

Maar het doorzetten wordt beloond: de Chin Chin Club is in haar jonge bestaan al behoorlijk populair onder Amsterdammers. En zo diende zich andere problemen aan: negenhonderd fietsen die elk weekend ergens geparkeerd moeten worden. Oscar: “In het veiligheidsplan had ik niet rekening gehouden met zoveel fietsen. Dat was wel even spannend. Nu hebben we dat met verkeersregelaars getackeld.”

De vliegende start is uiteraard geen garantie voor de toekomst. Hoe blijf je relevant? Het is een vraag waar Oscar zich continu mee bezighoudt. “We kijken nu al naar de zomer. Dat wordt heel lastig; hoe gaan we dat doen? We zijn constant bezig om bij de Amsterdammers in beeld te blijven. We hebben gelukkig ook het restaurant en het cafe. Als een clubavond minder geslaagd is, is er voor mensen toch een reden om te komen.”

Ook kijkt de organisatie naar de zomerperiode; de tijd waarin clubs overschaduwd worden door stortvloed aan festivals. “We willen een verlengde worden van de festivals. Niet als de typische after, maar als ontmoetingsplek waar mensen samen gaan feesten.” Daarnaast wilt Chin Chin Club in de zomer af en toe de buitenlucht opzoeken, want festivals gaan goed samen met zijn club, denkt Oscar. “Een festival draait ook om de beleving. Wij willen de Chin Chin experience naar festivals brengen.”

Er is nog genoeg werk aan de winkel en het wensenlijstje van de Chin Chin is nog lang, maar verder dan de zomer wilt Oscar nog niet dromen. “We leven in een wereld dat we nooit hadden verwacht, en we koesteren wat we hier doen.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Event: Geroezemoes

Line up:
Jahfaar
Mr Boston
Ome Kev
William

Openingstijden: 21:30 – 05:00
Leeftijd: 23+

Passe-partouts

Locatie

Elementenstraat 25 Amsterdam