Chin Chin Club

‘Chinese Confusion Food’

Karaoke, een nachtclub, verdwaalde pingpongtafels, drie bars, een restaurant en ergens een hoek vol arcade: wat is en heeft Chin Chin Club eigenlijk niet?

Danny Lee begon de ‘social clubhouse’ aan de Rozengracht met vier vrienden die elkaar kennen van het nachtleven. Bij binnenkomst lachen de gelukskatjes je tegemoet en verderop doemt een bloesemboom op. De Aziatische cultuur staat er centraal, ook in de gerechten. “De Aziatische/Chinese keuken wordt vaak geassocieerd met vettigheid”, legt Lee uit. “Daarom gebruiken wij veel zuren in de gerechten om ze een fris randje te geven. Gasten moeten na het eten nog wel zin hebben om te dansen.”

Wat is voor jullie de reden om mee te doen met het nachtdiner?
“Omdat het waanzinnig leuk is en nachtelijk dineren gebeurt naar ons idee nog te weinig in de stad. Het is een langzame ontwikkeling – Amsterdammers moeten nog een beetje wennen aan het idee om later te gaan eten. Vroeger kon je met een beetje geluk een slappe pizza scoren.”

Het is dus wel wat verbeterd, denk je?
“Ja, er is de laatste jaren gelukkig wat meer verandering in gekomen. Sinds kort serveren we dimsum tot half 2 in de nacht op zon-, maan- en woensdag zodat de clubganger meer kan eten dan een vette hap (wat op z’n tijd natuurlijk ook hartstikke lekker is!). Ook restaurants als Cannibale Royal, Calle Ocho, Taste of Culture en Golden Chopsticks zijn tegenwoordig langer open.”

De Chinese keuken bestaat uit veel tradities, waar komt bij jullie de kennis hierover vandaan?
“Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in het Chinese restaurant van mijn ouders. Sinds mijn twaalfde hielp ik daar mee, dus het is er met de paplepel bij mij naar binnen gegoten. Ik heb in veel verschillende Aziatische keukens ervaring opgedaan en nu kunnen we dankzij hem een menukaart neerzetten met inspiraties uit de Canton- en Szechuanstreek.”

“De grootste misopvatting over de Chinese keuken? Dat het maar één keuken is!”

Welk gerecht is typisch Chin Chin Club?
“We hebben er twee: de garnalentoast met citrusmayonaise, en de mushroom dumplings met truffel in Sichuanbouillon. De combinatie van de ingrediënten maakt de gerechten zo spannend, maar tegelijkertijd blijven ze ook simpel en comfortabel. Het voelt een beetje alsof je na een lange werkdag eindelijk in een warm bad stapt met een glaasje bubbels.”Wat is een typische misopvatting over de Chinese keuken?
“Dat het één keuken is. China is zó groot; er zit bijvoorbeeld al heel veel verschillen in de klimaten van noord tot zuid en van oost tot west. Ingrediënten die je in het noorden vindt, zijn er niet in het zuiden. Elke streek heeft dus wel haar eigen keuken; China is daarom verdeeld in acht keukens. Een must-see documentaire hierover is A Bite of China.”


Waar streven jullie zelf naar met de maaltijden die Chin Chin Club serveert?
“We houden een simpel concept: we hanteren een kleine kaart met allerlei kleinere gerechten die zijn bedoeld om te delen, zoals het in de Aziatische cultuur ook gaat. We noemen onze gerechten ook wel ‘confusion Chinese food’. Ze bestaan uit typische smaken die je wel proeft, maar niet terugziet.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Chin Chin Club kan via 020 261 8325

websiteFacebook
Nachtdiner Chin Chin club

Sous chef Terence Clyde Pawiroredjo. Foto Berbe Rinders

Locatie

Rozengracht 133, 1016 LV Amsterdam