Cinema Royale

divers en met een knipoog

Arne Visser draait sinds 1998 onder de naam Cinema Royale. Gevormd door de gouden tijden van de RoXY, IT en De Richter is deze muzikale duizendpoot al jaren niet uit het nachtleven weg te slaan. Op de maandag host hij Tanki Tanki in de Disco Dolly, misschien wel gezelligste maandagavond van Amsterdam.

Hoe is het voor jou begonnen?
“In 1998 ben ik naar New York gegaan waar ik in contact ben gekomen met wat men later lounge is gaan noemen. Vanaf dat moment ben ik fanatiek filmmuziek gaan verzamelen en draaien. Ik heb geen idee waarom, het leek me gewoon boeiend en ik was altijd al een filmliefhebber. Ik heb toen een cassettebandje naar het filmfestival in Rotterdam gestuurd. Daar mocht ik draaien voor de kassa tussen de rijen wachtenden. Op première feestjes en werd ik vervolgens gevraagd voor personeelsfeesten en andere grotere feesten.

Voor ik het wist stond ik in de Rotterdamse Schouwburg op de apparatuur van Richie Hawtin te draaien. Stond ik daar met 200 soundtracks. Toen ben ik  muziek gaan zoeken dat meer gericht was op de dansvloer. In de meest uiteenlopende stijlen, inclusief house waarmee ik ben opgegroeid in het RoXY tijdperk.”

Je hebt je eigen avond in Disco Dolly, vertel.
“Klopt, iedere maandag doen we Tanki Tanki, vernoemd naar een Libanese acid plaat. We draaien muziek voor vinyl liefhebbers, zeer divers en met een knipoog. We hebben ook ruimte voor talent, zodat ook jonge dj’s uren kunnen maken. We trekken veel mensen uit de horeca omdat die weten dat het bij ons goed vertoeven is zodra ze klaar zijn met werken. De maandag is een lastige avond voor veel clubs terwijl wij toch iedere week 200-250 man trekken. Vorig jaar in september zijn we met het nieuwe seizoen gestart en was de hele Dolly afgeladen met studenten. We sloegen ze flink om de oren met onze platen maar ze bleven maar losgaan. Kwamen er opeens twee van die bloesjes op ons af, met van die puntkragen. Ik dacht: nu gaan ze vragen of we ook iets anders hebben, maar nee hoor: ‘wat is jullie Soundcloud?!'”

Wat maakt de Disco Dolly uniek?
“De Dolly is in mijn beleving een echte club die het hele leven vertegenwoordigt. Sommigen komen om te dansen, anderen om vanaf de zijkant te kijken of om te sjansen. Het is een echte bar-dancing, inclusief de magie, banaliteit, tragiek en humor. Daar waar andere clubs je meevoeren en letterlijk binnenhalen — zo heeft Claire bijvoorbeeld een twintig meter lange gang en stopt De School je onder de grond, stap je vanuit de Dolly zo naarbuiten en sta je direct tussen de junks en de dealers in. Het blijft de realiteit.”

Hoe vind je de huidige stand van zaken van de nacht in Amsterdam?
Amsterdam beleeft een goede tijd wat betreft het nachtleven, veel beter dan een paar jaar geleden. Er is een heel divers aanbod en op veel plekken zitten heel goede programmeurs. Van de Marktkantine tot RADION en Shelter. Ook vindt ik dat Juri (Miralles red.) van Claire het heel goed doet. Festivals hebben wel de loyaliteit van bezoekers naar clubs toe onder druk gezet, mensen lijken trouwer aan festivals dan aan clubs in zekere zin. Mensen leggen zich nu al vast voor een festival in september terwijl ik denk, ga eens naar een bijzondere nacht in Paradiso Noord. Er is zoveel te beleven in Amsterdam!

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 Disco DollyLees hier het artikel over Disco Dolly.

foto door Texas Schiffmacher