Claire

Schittert aan het Rembrandtplein

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

De vriendengroep achter succesverhalen als de Disco Dolly en Bloemenbar beproeven sinds oktober hun geluk aan het Rembrandtplein. Een klein jaartje geleden trokken zij de befaamde black box op nummer Amstel 80 in; een nalatenschap van het ter ziele gegane Studio 80. Er volgde een grote transformatie en Claire werd geboren. We spreken met bedrijfsleider Julien Simmons o.a. over hoe het team inspiratie putte uit een trip langs Europese clubs en over samenwerken met concurrenten. “Een club is een organische geheel waar je contant aan kan schaven en wat nooit af is.”

Wie de Claire voor het eerst binnen stapt valt meteen het bijna sprookjesachtige interieur op.“Ik ben heel blij met de duidelijke stijl,” vertelt Simmons, “we hebben voor een inrichting gekozen die we in combinatie met ons programma heel tof vinden.” Het uiterlijk van de club is tot stand gekomen tijdens brainstormsessies waaraan het hele team heeft bijgedragen. “Iedereen heeft ideeën op een hoop gegooid en de designer is daar vervolgens mee aan de slag gegaan. Het DNA van de mensen achter de club zie terug in de inrichting.”

Er is bewust gekozen om Claire in een vrolijk en vooral lichte uitstraling te geven, zegt Simmons. “Wij willen een plek zijn die op een andere manier in het nachtleven staat. Een donkere clubzaal is in veel Amsterdamse clubs de standaard. Wij willen meer interactie op dansvloer. Dat begint met dat je elkaar überhaupt kunt zien.”

“In het begin komen mensen vooral omdat ze mij persoonlijk kennen. Nu ken ik allemaal mensen van Claire”

Een kleine zes maanden dat de club open is ziet Simmons dat de vaste groep bezoekers groeit. “In het begin komen mensen vooral omdat ze mij persoonlijk kennen. Nu ken ik allemaal mensen van Claire. Die groter wordende groep is een positief proces. Mensen komen regelmatig terug. We zijn hard aan het werk om meer zichtbaarheid te creëren. Iedereen moeten weten dat wanneer je naar Claire gaat, je sowieso een topavond gaat hebben.”

Ook de muzikale richting van de club wordt steeds duidelijker. “We wilden niet Studio 80 nabootsen,” vertelt Simmons die ook in ‘de 80’ een bekend gezicht was, “Toen we aan Claire begonnen zijn we veel met elkaar opstap geweest om inspiratie op te doen. We hebben onder andere Robert Johnson (een intieme club in Frankfurt red.) gecheckt, Berlijn natuurlijk, en Barcelona — niet voor de bekende clubs maar meer voor de vibe.”

Vooral Robert Johnson maakte indruk op Simmons: “Het goede geluid viel mij meteen op. Zij krijgen daar de grootste artiesten achter de decks, maar de capaciteit is niet groter dan 300 man. Dat kan alleen als je een persoonlijke band met artiesten hebt. Dat is zeker iets waar wij ook naartoe willen bouwen.”

Volgens Simmons krijgt ook het lokale talent in Claire een prominente plek in de programmering. De club heeft al een aantal interessante namen aan zich gebonden. Genoemd worden Max Abysmal, Midnight City Sound System en Tim Jules: “Zij krijgen van ons veel artistiek vrijheid. Wij bepalen niet de richting van hoe ze moeten draaien, ze moeten vooral veel genieten en zichzelf ontplooien.” Het is volgens Simmons een wisselwerking tussen jong talent en een grotere naam. “Wij boeken ze vaak in combinatie met een hoofdact waarvan wij denken dat ze erbij zullen passen, maar we betrekken ze ook in dat proces.”

Claire heeft haar deuren geopend in een tijd dat de Amsterdamse clubcultuur meer bruist dan ooit tevoren. In een veel gelezen artikel van Mixmag (waarin aandacht wordt besteed aan nieuwkomers De School, Shelter en Claire) wordt de hoofdstad zelfs benoemd tot Europe’s new club capital. “De concurrentie is moordend,” geeft Simmons toe, “maar wij proberen wel een andere stijl neer te zetten.” Concurrerende clubs worden door het team scherp in de gaten gehouden, maar er is volgens Simmons wel een goede band tussen programmeurs onderling. “Daar overleggen we veel mee. Daarnaast trekken alle clubs steeds meer artiesten naar Amsterdam. Dat is alleen maar tof.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Carnaval Brasileiro in Claire. Op het affiche staan o.a. Karlos Eduardo Band, Guy Gravier b2b Sven Prinsen en DJ Anderson Balbino. Voor dit evenement moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Rembrandtplein 17, Amsterdam