ABE

Een 5-sterren-service binnen het nachtlevenBij Club ABE leer je nog eens wat: in hun pand aan de Amstelstraat zat vanaf de negentiende eeuw bankgebouw Wertheim & Gompertz, waar Abraham Carel Wertheim ooit directeur was. De club eert Abraham door ABE uit zijn naam te ontlenen en ook het luxueuze interieur reflecteert die bijzondere tijdsperiode. Algemeen directeur Pel van Zijderveld groeide in vier jaar tijd uit van stagiair tot algemeen directeur: “Het geeft veel voldoening om iets toe te voegen aan het nachtleven.”

Even voorstellen: Pel, je klom in een paar jaar tijd op van stagiair event manager tot algemeen directeur. Vertel?
“Ik had al veel affiniteit met het nachtleven in Den Haag en het buitenland. Door de jaren heen heb ik veel kansen gekregen die ik altijd met passie aannam.”

Wat voegt ABE allemaal toe?
“We bieden service op vijf-sterren-niveau: ik ben van mening dat ABE de enige echte credible urban-nachtclub is in Amsterdam. Dit zetten wij ook in onze gehele programmering. Het bevalt heel goed om dit te doen en we hebben een onwijs leuk team waarmee we proberen echt iets unieks neer te zetten. Het is af en toe wel pittig, ik kijk terug op mijn afgelopen vier jaar hier met zowel plezier als gemengde gevoelens.”

Hoe komt dat? 

“Samenwerkingen met gemeente Amsterdam verlopen niet heel goed. We zijn een luxueuze club en boden een 5-sterren-service aan met onder meer VIP-tafels. De gemeente is van mening dat criminelen hierop afkomen. Hun beleid is om de verantwoordelijkheid van de openbare orde in de schoenen van de ondernemer te schuiven, terwijl de gemeente dit juist moet doen. Ze zitten vast in hun tunnelvisie, maar juist om deze problematiek op te lossen, moeten we de handen ineenslaan.”

“De gemeente ziet liever dat wij Wolter Kroes-achtige avonden programmeren”

Verklaart dat misschien waarom er een handgranaat voor jullie deur werd neergelegd een paar maanden geleden?
“We weten niet waarom dat is gedaan. De politie heeft een heel onderzoek uitgevoerd en camerabeelden uitgezonden, maar beide leverden niks op. We kunnen ons geen aanleiding bedenken: we hebben met niemand ruzie of problemen. De gemeente ziet liever dat wij Wolter Kroes-achtige avonden programmeren zonder VIP-tafels om soortgelijke incidenten te voorkomen, maar dat past gewoon niet bij ons. We zijn inmiddels wel gestopt met de VIP-tafels.”

Wat is nog meer een mogelijke oplossing?
“Ik vind het collectieve horecaverbond rondom het Leidseplein een supergoed initiatief en ik hoop ook dat hier zoiets komt. Namens Club ABE willen we een vereniging opstellen waarin alle nachtclubs bij elkaar gaan zitten, zodat één persoon overal wordt geweigerd. Met zo’n algemeen beleid houden we het nachtleven zo veilig mogelijk, iets waar we voor staan.”

Kan er nog meer beter aan het nachtleven? 
“Veel clubs werken met dezelfde externe promotors, waardoor ze al gauw dezelfde artiesten programmeren. Daardoor ontstaat overal dezelfde sfeer en zit het nachtleven een beetje op z’n gat.”

Hoe ga je daar met ABE mee om?
“Wij gaan in 2018 vernieuwen en een frisse wind brengen, maar hoe we dat doen, blijft nog even geheim.”

“Martin Garrix liep gewoon binnen en vroeg of hij een plaatje mocht draaien”


Wat gaat goed in het Amsterdamse nachtleven?
“Over het algemeen ben ik er zeer positief over, hoor. Ik vind Amsterdam een prachtige stad vol mogelijkheden, er is voor ieder wat wils. Wat dat betreft is Nacht voor de Nacht ook een goed initiatief waar ik heel enthousiast over ben.” 

Is je een specifieke avond bijgebleven in ABE waar je nog steeds heel enthousiast over bent?
“Elke avond heb ik het naar mijn zin en ik vind het fantastisch om te zien dat we een leuke avond kunnen bezorgen. We hebben onder meer Usher binnengehaald en ook Martin Garrix draaide een paar keer. Hij liep gewoon binnen en vroeg of hij een plaatje mocht komen draaien.”

Wie hoop jij zelf nog altijd neer te zetten in ABE?
“Ik heb geen bepaalde voorkeur, het gaat mij meer om de personen die we aantrekken. Ik vind het fantastisch om te zien dat we ze een leuke avond kunnen bezorgen.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Event: Boomin
De line up: nog niet bekend
Openingstijd: 23:00 – 04:00
Leeftijd: 18+

Passe-partouts

Locatie

Elementenstraat 25 Amsterdam