Club Church

Vrijheidsidealisme aan de Kerkstraat

Het is een van de laatste gebleven cruiseclubs van Amsterdam: Club Church. Veel mensen kennen de naam, minder weten wat zich er binnen afspeelt. We spreken met beeldend kunstenaar en clubmanager Anne Rodermond over het DNA van de club en het activistische karakter.

Club Church is een club waar seks onbegrensd en openlijk plaats kan vinden. Zes dagen in de week worden er avonden georganiseerd die zich elk op een specifieke subcultuur of fetisj richten. “Het concept van Church staat. Het is een heel duidelijke niche, maar daarbinnen moet je continu opnieuw inventief zijn”, vertelt Anne, die al zeven jaar bij Club Church betrokken is. Eerst bij de garderobe en de bar, tegenwoordig als clubmanager. “We zijn een club die behoorlijk veel thema’s op de plank heeft liggen. Elke avond is anders hier.”

“Wij zijn er om homo’s een smoelwerk te geven binnen deze stad”

Hoerenbal, (Z)onderbroek en Furball zijn voorbeelden van terugkerende avonden in Club Church. In december haalde Anne het ook in Amsterdam populaire Pornceptual naar de club. “Het is een jong fetisjconcept uit Berlijn met een grote community. Normaal gesproken komt alles uit onze eigen koker, maar ik heb ze toch naar Amsterdam gehaald, ondanks dat het hier heel klein is.” De avond bleek een succes. Het inspireerde hem om vaker met soortgelijke avonden te experimenteren. “Het is een hele nieuwe fetisj-scene die opstaat en zich wil laten zien. Het smaakte naar meer. Binnenkort beginnen we met een avond die Locker Room heet, die meer is gericht op dansen met de mogelijkheid tot cruisen. Normaal gesproken is dat hier andersom.”

Club Church zit aan de Kerkstraat. Van de jaren zestig tot eind jaren tachtig heeft deze straat een belangrijke rol gespeeld in de homo-emancipatie. Nog voordat de Reguliersdwarsstraat de bekendste gaystraat van Amsterdam werd, was de Kerkstraat voor de internationale homogemeenschap the place to be. Inmiddels zijn de meeste plekken uit de gloriejaren uit het straatbeeld verdwenen, met uitzondering van evergreen Spijker Bar. Club Church is er sinds 2008 gevestigd. Anne: “Wij zijn er om homo’s een smoelwerk te geven binnen deze stad. Daarnaast proberen we mensen altijd uit te dagen verder te gaan dan ze zelf zouden gaan. Deze plek is zeker voor mannen een stukje grenzen verleggen. Het gaat niet alleen om het dansen, het gaat ook om ontmoeten. Onze gasten staan daar centraal in.”

De traditionele homo-ontmoetingsplekken hebben volgens Anne grotendeels hun functie verloren aan datingapps als Grindr en Scruff. “Alles gaat weer half in the closet. Het gebeurt achter de gordijnen, je hoeft er niet voor de straat op. Amsterdam is de afgelopen tien jaar behoorlijk veel van haar archetypische gay-lifestyle en -uitgaansplekken verloren. Veel cafe’s hebben hun deuren gesloten en de homohotels en -cinema’s zijn inmiddels dicht.”

“Het is misschien ook wel de rebel in mij, maar ik weet dat de grenzen die opgelegd worden eigenlijk heel vreemd zijn”

Ondanks de afnemende populariteit van gaycafés en -clubs merkt Anne een groei in het aantal themafeesten op locatie. “Rapido is een grote, net zoals Funhouse, Fucking Pop Queers, en ook een festival als Milkshake. Maar Church is een dag-tot-dag-gayclub: alles wat hier gebeurt staat daarvan in het teken.”

Ook mengt de gayscene in Amsterdam zich steeds meer in het reguliere nachtleven. Zo zijn er veel clubs die avonden organiseren gericht op lhbt’ers, valt Anne op. “Ik merk dat veel clubs een graantje meepikken door te zeggen dat ze queer zijn. Dat is ook wel nodig, want je wil iedereen erbij hebben. Maar ik zou het heel jammer vinden als we slechts een bindmiddel zijn, zo van ‘homo’s zijn zo gezellig en leuk, die gaan dansen en dat is goed voor onze club’. Terwijl ik in andere clubs weleens word aangesproken als ik mijn shirt uittrek. Het is misschien ook wel de rebel in mij, maar ik weet dat de grenzen die opgelegd worden eigenlijk heel vreemd zijn. Die vallen in Church weg.”

Ondanks dat het beter lijkt te gaan met de homo-emancipatie, moet de homogemeenschap van Anne dit niet als vanzelfsprekend beschouwen. “Blijf vechten voor je aanwezigheid, want je bent een minderheid in de samenleving. Alles wat je ziet is nog altijd geijkt op hetero-normatieve ideeën. Elke film, alle programma’s. Het komt zelden voor dat het ook daadwerkelijk mij aanspreekt. Je ziet het wel meer, maar het is heel voorzichtig. Daarom moet je mensen vooral bij de oren blijven trekken dat iedere seksualiteit gewaardeerd wordt en je die mag uiten. In Club Church zijn we absoluut activistisch.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Event: clubavond

De line up:
DJ Hansom
DJ Jakko

Tijden: 23:00 – 05:00
Leeftijd: 18+ (all genders & sexualities welcome)

Passe-partouts

Locatie

Kerkstraat 52, 1017 GM Amsterdam