Club NL

Sexy op z’n Mokums

Met bijna twintig jaar in de Amsterdamse clubcultuur mag Club NL zich met recht een evergreen noemen. De nachtclub aan Nieuwezijds Voorburgwal is inmiddels zo Amsterdams als AJAX. En volgens oprichter Albert Papot zijn er wel meer overeenkomsten tussen beide clubs.

Je bent al bijna 40 jaar actief in het nachtleven. Welke ervaringen hebben het meest bijgedragen aan jouw ontwikkeling tot clubeigenaar?
Albert Papot: “Ik ben begonnen als portier bij Dansen Bij Jansen. Aangezien het een studentendiscotheek was, zowel het publiek als het personeel bestond voornamelijk uit studenten, was het de ideale plek om bekend te raken met de basis van het vak. Het werd pas echt een leerschool toen ik daar na vijf jaar bedrijfsleider werd.

Ik kreeg alles voor m’n voeten geworpen. Inhoudelijk begon ik meer inzicht te krijgen over het runnen van een club. Tijdens het conceptualiseren en oprichten van Club NL heb ik ook nog bij de deur van RoXY gestaan, om zo de verbinding met de nacht en de gemeenschap te behouden.”

RoXY en Dansen Bij Jansen, het contrast kan haast niet groter zijn.
“De RoXY was compleet anders dan Dansen Bij Jansen omdat het een veel hippere tent was. Alles wat ik voorheen geleerd had, gooide de RoXY de deur uit. Ik herinner mij nog dat ik tijdens mijn eerste werkdag mensen zonder uitleg moest weigeren. Als we bij Dansen Bij Jansen iemand weigerde legden we goed uit waarom, zodat zij bij het omdraaien dachten “Jammer, maar ik begrijp het.” Dat ging bij de RoXY met meer arrogantie. Dat verschil heeft mij wel geleerd dat er niet één waarheid is, maar dat de bedrijfsvoering van een club heel bepalend is. Het leren van de fijne kneepjes bij Dansen Bij Jansen en het contrast met de RoXY, heeft de oprichting van Club NL voor mij zeker een stuk overzichtelijker gemaakt.”

Club NL viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Dat is maar weinig clubs in Amsterdam gegund. Wat is jullie geheim?
Grapt: “Als ik dat nu zou vertellen gaat iedereen het straks doen. Ik denk dat het een combinatie van factoren zijn. Er zijn een aantal pijlers belangrijk voor een club: de locatie, muziek, personeel en deurbeleid. Deze moeten goed op elkaar en het publiek afgestemd zijn. Nu biedt dat nog geen garantie. Je eerste bezoekers, bijvoorbeeld, zullen als trendsetters niet je ware publiek vormen. Dat zullen de trendvolgers zijn. Als je deze weet te bereiken én weet te behouden kom je al heel ver. Maar vooral: je moet je hart op de juiste plaats hebben om je tent ziel te geven. Misschien is het ook wel een beetje geluk…”

Hoe verhoudt Club NL zich anno 2019 tot andere clubs in Amsterdam?
“We zijn niet de hipste tent van Amsterdam, maar we zijn wel een begrip. Na zoveel jaar zeg ik met zekerheid dat we en evergreen zijn. Onze bezoekers verwachten wat en 90% van de tijd wordt dat ook waargemaakt. Omdat de ruimte niet heel groot is raak je al snel in gesprek met andere bezoekers. Met veertig man is het al gezellig, dat is de sociale kracht van Club NL.”

Ik ken veel dj’s die ooit bij Club NL begonnen zijn. Zie je Club NL als kweekvijver?
“Absoluut! Ik vind dat clubs – naast winstgevend en succesvol zijn – ook de verantwoordelijkheid hebben jong talent een plek te geven. Dat is belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Club NL heeft dat altijd gedaan. We hebben jarenlang samengewerkt met DJ School Amsterdam. Er zijn veel dj’s die hun eerste vlieguren bij ons gemaakt hebben.

Zo ook organisaties. Dekmantel is ooit bij ons begonnen toen ze vanuit Den Haag naar Amsterdam kwamen. We zijn natuurlijk apetrots dat wij ze een podium hebben kunnen bieden waar zij konden groeien. En je ziet wat voor ontwikkelingen dat met zich mee heeft gebracht. Eigenlijk zijn wij een soort Ajax van de nacht: een opleidingsclub.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Event: Locomotivation

Line-up:
Brothers in the Booth

Openingstijd: 23:00 – 04:00 uur
Leeftijd: 18+

Passe-partouts

Locatie

Nieuwezijds Voorburgwal 169, 1012 RK Amsterdam