De Kas

Haute frituur

Restaurant De Kas is het groenste restaurant van Amsterdam dat het farm to table concept als een van ‘s werelds eerste restaurants introduceerde: ‘s ochtends geoogst in Beemster en niet veel later verser dan vers op je bord.

Met de tuin als ziel van het restaurant – goed voor 80% van alle ingrediënten – neemt De Kas het voortouw op het gebied van duurzaamheid binnen culinair Nederland. Dit jaar doen zij voor het eerst mee aan het nachtdiner (zaterdag 23 februari). “Zelf gaan we na werk geregeld ‘s nachts nog ergens eten. Voor het nachtdiner draaien we de rollen een keer om; ook leuk om met De Kas iets anders te proberen en te ervaren hoe het is om ’s nachts gasten lekker eten te serveren”, vertelt mede-eigenaar en chefkok Jos Timmer.

Is het in Amsterdam echt zo slecht gesteld wat betreft eten na middernacht? Volgens Timmer valt het wel mee. “In veel gevallen is het natuurlijk een snack of iets snels, maar wel goed uitgevoerd. Van Chinees eten op het Leidseplein tot een lekkere shoarma. Zolang het maar goed gedaan is, heeft alles zijn charme.”

Tijdens Nacht voor de Nacht experimenteert De Kas zelf ook met de ‘ordinaire’ snelle hap. Dit doen zij in samenwerking met de snackbar sympathisanten van Snackbarlife, vertelt Timmer. “Fried chicken sandwich uit eigen kweek, ranch dressing, Beemster kaassoufflé, coleslaw met een bloemkooltje oorlog als hoofdgerecht en geitensoftijsje met discodip als dessert.” Een menu dat met recht haute frituur genoemd mag worden. “Met de beste ingrediënten en de eerste bloemkolen van het land.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor De Kas kan via +31 (0)20 46 24 562.

websiteFacebook

Van links naar rechts: Jos Timmer (chefkok en eigenaar), Wim de Beer (chefkok en eigenaar). Foto Berbe Rinders

Locatie

Kamerlingh Onneslaan 3, 1097 DE Amsterdam