De Marktkantine

Club met ambitieuze to do lijst

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

1936, Jan van Galenstraat 6 oktober: het Marcanti-gebouw rijst uit de grond en fungeert als een kantine voor kooplui van de naastliggende markt. 2017, Jan van Galenstraat 6 oktober: clubavonden, theatervoorstellingen, kunst, modeshows, vintagemarkten – door De Marktkantine leeft de verenigingsruimte als nooit tevoren. Nog twee jaar te gaan tot het hele terrein platgaat en er een woonwijk komt, al blijft de broedplaats volgens marketingmanager Nick ’t Riet volledig doorontwikkelen. Nieuwe residenties en internationaal succes staan onder meer op de ambitieuze to do lijst.

Liefhebbers van het nachtleven die al wat langer meegaan zullen zich wellicht nog namen als Club AM, Marcanti Plaza, Kremlin en Club Eye herinneren. De discotheek werd in de jaren negentig in het Marcanti-gebouw geïnstalleerd en heeft inmiddels behoorlijk veel naamsveranderingen gehad. Sinds 2014 gaat de club door het leven als De Marktkantine en gooit het keer op keer hoge ogen door artiesten als Jeff Mills, DJ Harvey, Laurent Garnier te boeken. Ook verwelkomde de club succesfeesten als Elrow, ZeeZout, NGHTDVSN.

“Internationaal gezien willen we een plek zijn voor de party-toerist die verstand van muziek heeft”

Grote curatoren dus, maar als het aan ’t Riet ligt, gaat De Marktkantine in de toekomst meer vanuit eigen kracht programmeren. “We willen duidelijk maken waar we echt voor staan en niet per se clubavonden met dj’s neerzetten, maar ook live-concerten met kleinere set-ups,” legt hij uit. “Denk aan akoestische live-bands als Bob Moses. De Kris Kross-kant is er nu wel een beetje van af.”

De wereld De Marktkantine intrekken. Met een capaciteit van 1600 is de club in West een van de grootsten in de stad. De ambities van De Marktkantine reiken daarom veel verder dan onze landgrenzen. ‘T Riet wil de grootsheid van De Marktkantine gebruiken om de club te onderscheiden. “Dat doen we door showavonden neer te zetten die je nergens anders kan zien. Internationaal gezien willen we een plek zijn voor de party-toerist die verstand van muziek heeft.”

Aan de vastgelegde residenties van 2017 te zien, gaan die party-toeristen zich in ieder geval niet vervelen op de dansvloer van de club. DJ Harvey krijgen de eer om er avonden te programmeren en Red Axes gaan hun eigen avonden cureren. ‘T Riet: “Harvey gaat in Nederland alleen nog maar in De Marktkantine spelen. Geen festivals meer, maar drie tot vier keer bij ons.”

“Het bonte gezelschap van De Marktkantine is de identiteit die we willen vertegenwoordigen”

Zestienhonderd man naar je club trekken, dat is nogal wat. Volgens ‘T Riet gaat het om de eerste aanraking met de bezoeker: “Het begint voor de deur en gaat door tot je je biertje bestelt en de dj staat te draaien. We hebben de overtuiging dat De Marktkantine voor alles en iedereen is. Dat maakt het wel een soort van bont gezelschap. Dat is de identiteit die we willen vertegenwoordigen.”

Pleinpapa
De voortvarendheid lijkt vanzelfsprekend, maar het opzetten van de broedplaats in West ging niet zonder horten en stoten. De ruimte stond jarenlang leeg, want de gemeente was huiverig om weer een club te beginnen op dezelfde plek. Club Marcanti sloot namelijk haar deuren in 2010 omdat bezoekers te veel overlast veroorzaakten op straat. De Marktkantine schudt diverse trucjes uit haar mouwen om dat te voorkomen: “We hebben een ‘pleinpapa’,” legt ‘T Riet uit. “Die loopt ’s nachts buiten, houdt de boel in de gaten, kijkt of iedereen zijn fiets op de juiste plekken parkeert en is het aanspreekpunt voor omwonenden. Ook houden we de buurt zo goed mogelijk schoon en proberen we wildplakken te voorkomen. Zo dragen we ons steentje bij om de leefbaarheid goed te houden.”

Dat het team het Marcanti-gebouw moet verlaten in 2019, wil niet het einde van de club betekenen: “We weten dat het op een gegeven moment ophoudt, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. We proberen het in ieder geval elke keer mooier en beter te maken en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Colourizon in De Marktkantine. Op het affiche staan Karmon en Miss Melera. Minimale leeftijd is 18 jaar. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je voor €18 toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event / naar website club

Locatie

Jan van Galenstraat 6, Amsterdam