De Nachttafel

De toekomst van nachtcultuur: is er straks nog ruimte?

Zaterdag 23 februari organiseert Stichting N8BM A’DAM voor de derde keer Nacht voor de Nacht 2019. Tijdens dit jaarlijkse stadsbrede clubfestival, waar vrijwel alle Amsterdamse clubs bij betrokken zijn, vraagt de stichting dit jaar aandacht voor de groeiende druk op het vrijzinnige en diverse nachtleven in Amsterdam.

De stichting gaat zich niet alleen mengen in de discussie rondom ruimtegebrek in de stad, maar neemt ook initiatief in het werken aan oplossingen.

Talkshow & meet-up
Om de stad veelzijdig te houden en tegenwicht te bieden aan commercialisering, moet Amsterdam de ruimte voor nachtcultuur beschermen. Maar hoe doe je dat? Die vraag staat centraal tijdens de Nachttafel in Radio Radio in de vooravond van Nacht voor de Nacht 2019.

Te gast zijn Touria Meliani (wethouder kunst & cultuur), Martijn Braamhaar (directeur Bureau Broedplaatsen), Liese Kingma (projectleider Clubcommission Berlin) en Maru Asmellash (mede-oprichter THE NEW ORIGINALS). Host is Eelco Couvreur (hoofdredacteur DJBroadcast).

Bijwonen en livestream
Je bent van harte welkom bij de talkshow en meet-up. Vanwege de beperkte ruimte in Radio Radio moet je wel je komst bevestigen. Claim gratis jouw toegang via deze ticketlink.

De talkshow wordt live uitgezonden via onze kanalen.

Achtergrond: wat is er aan de hand?
Amsterdam groeit razendsnel en de kapitale markt bepaalt steeds meer hoe de stad eruit ziet. Met name initiatieven die die niet door winst worden gedreven zijn de dupe, met als meest recente voorbeeld de sluiting van vrijplaats ADM. Maar ook clubs en festivals merken de gevolgen. De School, De Marktkantine en Garage Noord sluiten binnen één tot drie jaar hun deuren — maar ruimte voor nieuwe initiatieven zijn schaars.

De nacht is niet alleen een ontmoetingsplek, de nacht zorgt ook voor inspiratie. Het biedt ruimte voor experiment, talentontwikkeling en kruisbestuiving tussen verschillende kunst- en uitingsvormen. Amsterdam heeft een rijk aanbod clubs, festivals en platformen die tot de wereldtop behoren.

Daarnaast heeft de stad een levendige gemeenschap van clubbers, artiesten, organisatoren en kunstenaars en alle anderen die de nacht maken tot wat het nu is. Zij kunnen zich ontwikkelen in de rafelranden en doorgroeien naar de vele culturele instituten in Amsterdam.

Dit gezonde ecosysteem, waarin een diverse nachtleven tot bloei kan komen, wordt door de huidige ontwikkelingen verstoord. En dat beïnvloedt ook de stad, die op cultureel, sociaal, maatschappelijk en economische gronden profiteert van een levendig nachtleven.

Kortom: de tijd dringt om de toekomst van nachtcultuur in Amsterdam serieus te nemen.

De Nachttafel

Nacht voor de Nacht — De Nachttafel
23 februari 2019, 20:00 – 22:00 uur

Locatie Radio Radio, Pazzanistraat 3

Facebook event