De Pizzabakkers
Haarlemmerdijk

Charmante pizza’s zonder poespas

De Pizzabakkers aan de Haarlemmerdijk was de eerste Pizzabakkers die geopend werd. Opgericht door vier vrienden die een restaurant wilden opzetten, waar ze zelf in de buurt naartoe konden om gezellig pizza te eten. Alles vers gemaakt, zoals ze dat ook in Italië maken.

Tegenwoordig zwaait chef Alessandro Pezzino de scepter in het knusse restaurant. Het had zomaar gekund of Pezzino bezorgde nu nog pakketjes. Zijn carrière kreeg echter een andere wending toen zijn neef een restaurant opende. “Ik nam een dienst over van de pizzaiolo die niet kwam opdagen. Ik was in één oogopslag verliefd op het vak!”

De pizza’s van de pizzabakkers worden gebakken in een authentieke houtoven. Alle ingrediënten zijn zorgvuldig gekozen. De worsten en hammen komen van familiebedrijven in Italië. vertelt Pezzino. “Je kunt niet alleen lekkere pizza kan eten, maar het is ook een plek waar je een biertje of een prosecco cocktail drinkt voordat je op stap gaat.”

Teveel ingrediënten maakt een pizza te zwaar, stelt Pezzino. Een pizza moet simpel zijn. Zoals zijn persoonlijke favoriet — en volgens hem ondergewaardeerde — Funghi e Pancetta. “Die verdient veel meer credit. Dat komt door de combinatie van ingrediënten: zout, zuur, kaas, de combinatie maakt het erg lekker.”

En dan de controversiële pizza Hawaii: ondergewaardeerd of terecht het zwarte schaap in de pizza familie? Volgens Pezzino kan een pizza, net als het leven, ook niet grenzeloos zijn. “Weet je wat het is, alle ingrediënten zijn lekker: ananas, ham, tomatensaus, pizza — ik hou er allemaal van… Maar als je de ingrediënten samenvoegt, werkt het gewoon niet. Het is wel een pizza die je kan vinden bij een snackbar. Je zou hem kunnen eten wanneer je een kater hebt, maar ik zou deze een Hawaii nooit in mijn pizzeria maken.”

Pezzino is enthousiast over het nachtdiner (zaterdag 23 februari). Hij heeft wel een idee waarom er in Amsterdam weinig plekken zijn waar je ‘s nachts kunt aanschuiven. “De meeste restaurants gaan denk ik dicht omdat het personeel niet tot zo laat wil werken. In de stad waar ik vandaan kom blijven de restaurants soms wel tot drie uur ‘s nachts open, maar daar zijn de pizzaioli niet zo blij mee.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Je kunt bij De Pizzabakkers Haarlemmerdijk niet reserveren. Loop gezellig binnen voor een tafeltje.

websiteFacebook

Alessandro Pezzino. Foto Berbe Rinders

Locatie

Haarlemmerdijk 128, 1013 JJ Amsterdam