Disco Dolly

“Shotjes, maar ook links vooraan hard dansen”

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

In 2014 nam Disco Dolly intrek in de ter ziele gegane studentendiscotheek Dansen bij Jansen. Anno 2017 staat de club slash bar-dancing nog steeds aan de Handboogstraat met een dagelijks bont programma. We spreken met Marlon Arfman (33), mede-eigenaar van de Disco Dolly — waar gezelligheid het mantra is.

De club is zeven dagen in de week geopend. Wie een blik werpt op de programmering van Disco Dolly merkt op dat serieuze programmering wordt afgewisseld met luchtige avonden, gebouwd om een bepaald thema of een tribute voor Justin Bieber. “Die afwisseling vinden we echt leuk,” vertelt Arfman. “We hebben vaak grote dj’s uit Amerika geboekt. Maar ook iemand die een mailtje stuurt voor wie het een droom lijkt om een keer te draaien kan bij ons terecht. Van groot tot heel klein. Ons ding is ‘doe maar lekker’ en dat is het ook letterlijk.”

“Dat is ook echt typerend voor ons team. We zijn niet bang.”

In de eerste maanden van Disco Dolly liep de zaak niet als verwacht, dus begon de club te experimenteren met het programma. “We hebben alle domme ideeën van iedereen geprobeerd, als het niks is ga je op je bek maar dan heb je het tenminste wel geprobeerd. Dat is ook echt typerend voor ons team. We zijn niet bang.”

Inmiddels heeft de club haar vorm gevonden. Elke avond heeft zo zijn eigen identiteit, legt Arfman uit. “Maandag is vinyl only met veel boogie. Op woensdag zetten we vaak een dj neer die eigenlijk te groot is voor de Dolly, omdat wij het vet vinden om die woensdag speciaal te maken. Zondag hebben we een vast clubje jongens die een beetje stoere jongens hiphop draaien. Je kan er altijd terecht, het is altijd oprecht gezellig. Daar ben ik echt best wel trots op dat dat gelukt is. Het is heel toegankelijk, heel persoonlijk, het is een mix tussen dansen en de gezelligheid van een bar. Dus shotjes, maar ook links vooraan hard dansen.”

Knipoog
Humor is een belangrijk onderdeel van Disco Dolly’s identiteit. Met geestige inhakers op trends of recente gebeurtenissen heeft de club regelmatig de pers gehaald. Zo speelde ze in december in op het veelbesproken mislukte optreden van DJ Jean bij RTL Live.

We hebben heel veel plezier, dat is echt opvallend

De humor van Disco Dolly wordt ook doorgezet in de marketing van de club. Dj’s worden vaak in verlegenheid gebracht met gênante foto’s die het team uit de duistere hoeken van Facebook heeft gevist. In aanloop van de avond plaatsen ze de kiekjes met een absurdistisch tekstje op hun Facebookpagina. “We hebben heel veel plezier, dat is echt opvallend. Elke maandag hebben we een meeting, daarin zoeken we ook naar leukste grapje om online te zetten. Dat is typisch Dolly, alles met een knipoog! Ja, niks is gek genoeg.”

Arfman heeft een hoop mooie herinneringen aan drie jaar Dolly. Verjaardagen zijn voor volgens hem vaak legendarisch, maar eentje sprong er tussenuit. Voor de verjaardag van Liton (Khan — huisfotograaf van de Disco Dolly, die met zijn polaroidcamera om zijn nek tot tot cultheld is verheven) hadden Arfman en zijn team een benefietavond georganiseerd. “We hebben zo’n €1500,- voor hem opgehaald zodat hij voor eerst in tien jaar weer naar zijn familie in Bangladesh kon gaan. Dat was echt heel mooi.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is The Flexican All Nighter – New Moon EP (live act) met The Flexican. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement zijn alleen aan de deur verkrijgbaar.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event / naar website club

Locatie

Handboogstraat 11, Amsterdam