Elementenstraat

De erfenis leeft voort

Nog regelmatig worden de straatnaambordjes van de Amsterdamse Elementenstraat gestolen. Profielbeschrijving van de verdachten: mannen en vrouwen op leeftijd. Ravers van weleer. Ex-Multigroove bezoekers die als eerste tussen 1991 en 1993 de grond platstampten, op dezelfde plek waar tegenwoordig een nieuwe generatie feestvierders uit zijn dak gaat. De Elementenstraat: een locatie met een geschiedenis.

Wanneer begin jaren negentig de ravecultuur in Nederland de kop opsteekt is de voormalige pindafabriek in het Westelijk havengebied het domein van Multigroove. Zestig weken lang organiseerden zij in deze rauwe loods illegale hardcore en early rave feesten. Zonder sluitingstijden, het hele weekend door.

De organisatie heeft verrassend lang hun gang kunnen gaan. Maar met een grootschalige inval van de politie werd abrupt een einde gemaakt aan deze roemruchte periode en werd met Multigroove definitief geschiedenis geschreven in de Elementenstraat.

Nieuw leven
In 19 jaar die volgde raakte de loods in onbruik. Totdat in 2012 het nog enkele keren het decor vormde voor een serie feesten van Gasten Zonder Grenzen (GZG).

Maar de locatie werd pas echt nieuw leven ingeblazen toen het in 2014 werd gekocht door enkele oud eigenaren van dancegigant ID&T. De loods kreeg een broodnodige opknapbeurt: de capaciteit werd verhoogd, de veiligheid van het pand aangepakt en het aantal toiletten vertienvoudigd. Sindsdien wordt er aan de Elementenstraat hard gewerkt om van de Elementenstraat een succes te maken. Een locatie met een capaciteit van 2500 mensen die buiten het centrum ligt is immers niet zomaar gevuld.

Bruno Hartmann, manager bij Warehouse Elementstraat, beaamt dat. “Wij hebben niet echt inloop zoals in het centrum. Mensen komen hier naartoe omdat ze een kaartje hebben gekocht omdat ze naar een bepaald feest willen of een bepaalde DJ willen zien. Het is niet zoals in het centrum dat je veel mensen hebt die aan de deur nog even een kaartje kopen.

Maar over het algemeen is bijna alles hier uitverkocht. Mensen komen echt speciaal voor een feest. Dat merk je ook wel. Ook omdat het allemaal verschillende soorten feesten zijn met verschillende doelgroepen. Dat is ook een voordeel van buiten het centrum zitten: je krijgt echt de muziekliefhebbers binnen.”

“Het nachtleven stopt niet om vijf uur ‘s nachts, dat is een ouderwetse gedachte”

De Elementenstraat als club is onderdeel van Nachtlab dat zich sterk voor het Amsterdamse nachtleven en bestaat uit een groot aantal kantoren en geluidstudio’s die verhuurd worden aan bedrijven en dj’s. “De club kan niet los worden gezien van dit geheel en versterkt elkaar op veel vlakken.” vertelt Hartmann.

Sinds kort heeft Nachtlab een 24-uursvergunning, hierdoor worden ook de mogelijkheden voor de Elementenstraat groter. “De 24-uursvergunning betekent voor ons niet dat we 24 uur per dag open zullen gaan, maar het geeft meer vrijheid. We zaten op een gegeven moment op de max van onze evenementen. Het nachtleven stopt niet om vijf uur ‘s nachts, dat is een ouderwetse gedachte. Zeker in Amsterdam waar al clubs te vinden zijn die een volledig weekend open zijn.”

Eigen programmering
Met uitzondering van De HYTE nachten (wat een co-productie is met de Berlijnse promotor) heeft de Elementenstraat nog niet veel eigen programmering. De affiches worden bepaald door de partijen waarmee wordt samengewerkt. “In tegenstelling tot veel andere clubs die elke week een vast programma hebben met dezelfde muziekstijl, hebben wij veel verschillende soorten feesten. Wel zijn tachtig procent van onze feesten techno en house georiënteerd.”

Door de enorme capaciteit van 2500 bezoekers is het niet realistisch elk weekend de deuren te openen. Hoewel er in de toekomst gewerkt gaat worden aan meer eigen avonden is het volgens Hartmann niet haalbaar om met zo’n grote locatie een volledig eigen programmering te voeren. “Het is niet eenvoudig om wekelijks 2500 mensen te trekken. Voor een club in Amsterdam is dit simpelweg een enorm aantal mensen.

Wij hebben geen vaste indeling om zo organisatoren de vrijheid te geven de locatie te voorzien van haar eigen identiteit. Dit betekent wel dat er zeer veel werk bij komt kijken wanneer je hier iets wilt organiseren. Die kosten moeten terugverdiend worden. Dat doe je niet met vijfhonderd bezoekers. Wij zijn daardoor afhankelijk van minimaal 1500 bezoekers. Het is niet realistisch om dat elke week voor elkaar te krijgen. We hebben ook niet de mankracht om die productie steeds weer op ons te nemen. Wij werken nu onder andere samen met namen als Welcome to the Future, Reaktor en HYTE, dan weet je zeker dat je die bezoekers trekt. We sluiten kleine creatieve partijen echter zeker niet uit omdat dit juist de diversiteit van Amsterdam kenmerkt.”

De Elementenstraat kent vanzelfsprekend geen programmeur die de dj’s boekt. Dat is aan de partijen die de ruimte afhuren. De taak van Hartmann is het aantrekken van diverse partijen. Zijn missie is om het een zo’n breed mogelijk programma te bieden. Ik ben zelf een enorme techno liefhebber en heb altijd in die scene gezeten. Maar ik ben niet in staat om een goede dubstep dj te boeken. Daar hebben wij alsnog andere partijen voor nodig. Zelfs als wij meer zelf willen gaan doen in de toekomst, wat wel het plan is, zullen wij met andere partijen blijven samenwerken.”

Diversiteit
Op dit moment lopen er gesprekken met promotors die volgens Hartmann een toevoeging zijn aan het huidige aanbod van de Elementenstraat. “We willen niet teveel techno partijen meer aantrekken omdat ze dan met elkaar gaan concurreren. Dat is niet de bedoeling. Daarnaast hebben we nu een hele mooie basis gelegd wat betreft techno en housefeesten. Wel ben ik opzoek naar bijvoorbeeld een dubstep organisatie, weer iets heel anders maar wel mooi voor de variatie.”

“We willen graag een aanvulling zijn op het Amsterdamse nachtleven en doen vooral dingen anders dan de rest”

De Elementenstraat lijkt vooral een interessante locatie voor concepten die zich richten een specifieke doelgroep met een grote aanhang. Hartmann: “Amsterdam is best gekaderd. Kijk maar naar de line-ups, het is allemaal techno en house in de bestaande clubs. Maar er is ook veel vraag naar veel andere muziekstijlen. Maar daarvoor moet je al snel naar grote concerthalls als de Heineken Music Hall (HMH). Dat is geen club meer te noemen. Voor bepaalde partijen is de Paradiso bijvoorbeeld te klein, maar de HMH te groot. Wij zijn een goede tussenstap.”

De Elementenstraat wil graag de diversiteit van Amsterdam laten zien binnen één locatie. “We willen graag een aanvulling zijn op het Amsterdamse nachtleven en doen vooral dingen anders dan de rest. Misschien is dat wel onze identiteit.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Dit is overlast in Elementenstraat. Op het affiche staan o.a. Benny Rodriguez en DIO. Minimale leeftijd is 18 jaar. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event / naar website club

Locatie

Elementenstraat 25 Amsterdam