Elias Mazian

“kids zijn tegenwoordig zo educated”

Elias Mazian behoort tot de bekendste lokale namen van Amsterdam. Festivals, clubs en thuishonk De School hebben hem veelvuldig op het programma omdat hij kwaliteit garandeert. Wie is deze goedlachse dj en hoe heeft hij zijn weg naar de draaitafel gevonden?

Wanneer ben je begonnen met draaien?
“Na mijn eindexamen had ik opeens tijd over. Ik was toen al erg met muziek bezig, maar ik ging nog niet uit. Ik dronk nog niet en ik vond uitgaan maar saai. Inplaats van dat ik de stad introk, ging ik met mijn broertje muziekmaken op mijn zolderkamer. Ik wilde alles van muziek weten, toen ik mijn eigen smaak begon te ontwikkelen werd ik maniakaal in het uitzoeken van muziek: alle soorten jazz ging ik luisteren, en ook hiphop vond ik te gek.

Mijn vriendin nam mij mee naar mijn eerste electronische feestje. Tijdens Rauw in Tivoli zag hoe de dj de mensen en te gekke avond bezorgde en ze met een fijn gevoel naar huis liet gaan. Ik raakte hierdoor voor het eerst geïnspireerd door het werk van een dj.

In een kroeg in Amersfoort leerde ik mezelf  draaien omdat ik thuis geen draaitafels had. Daar heb ik een jaar lang om de week gedraaid voor €50 per avond. Na dat jaar verhuisde ik naar Amsterdam en begon ik house te draaien. Ik ontdekte Rush Hour en dat er meer was dan minimal en techhouse, wat toen heel populair was. Ook ontdekte ik dat er ’s nachts van alles te doen was. Dat is echt schrikken als je uit Amersfoort komt. Ik leerde in die periode veel over muziek.”

Hoe gaat het produceren?
“Het produceren zakte even weg toen ik begon te draaien, ik ging daar heel erg in op. Nu ben ik weer terug bij muziek maken en ben ik net klaar maar met mijn tweede EP.”

Hoe kijk jij naar het Amsterdamse nachtleven?
“Ik heb het gevoel dat de kids tegenwoordig overal voor open staan. Toen ik vijftien had iedereen een genre waar je gek van was. Ik luisterde hiphop, andere metal of rock. Nu luisteren ze van alles via Spotify. Daardoor zijn de kids zo educated. Dat is tof. Daarnaast ben ik ben erg trots op het uitgaanleven in Amsterdam. Als ik moet draaien in het buitenland begint iedereen over hoe goed het gaat in Amsterdam. Het is natuurlijk nooit af maar we zitten nu op een punt dat er zoveel te doen is. Voor dj’s zijn er tegenwoordig zoveel plekken om te draaien, dat is natuurlijk geweldig voor de talentontwikkeling.”

Hoe verhoudt De School zich tot andere clubs in de stad?
“De School is een donkere club, het gaat echt om de muziek. Het geluid is heel goed, maar wel hard. Als je wilt socializen, moet je ergens anders heen. Je hebt de muziek en de dj. Op deze manier wordt het nachtleven op de meest pure vorm beleefd. Ik was achttien toen Trouw openging, ik heb in vijf jaar tijd leren clubben op een sophisticated manier — daar bedoel ik mee dat de weet hoe een club in elkaar zit. Goede belichting, goed geluid, goeie programmering, een restaurant dat past bij de visie. Daarom ben ik zo trots op De School. De mensen die daar werken hebben een visie over hoe een perfecte clubavond hoort te zijn en zijn constant bezig met bijschaven om de ervaring waar mogelijk nog toffer te maken.”

Tijdens Nacht voor de Nacht heb jij je eigen avond in De School, vertel.
“Klopt, Tama Sumo van de Panoramabar (Berlijnse club in de Berghain red.) komt draaien. Ik kijk al heel lang tegen haar op. Ze draait erg energiek, maar op een warme manier — soulvol. Haar doel is om iedereen dansend te houden. En ze heeft een bepaalde uitstraling achter de booth, ze is erg charismatisch. We zijn al best lang bezig om haar hier te krijgen, dus kan echt niet wachten tot het zover is.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 School

Tijdens Nacht voor de Nacht draait Elias Mazian in De School.
Lees hier het artikel over De School.

foto door Raymond van Mil