Fuck You White Paper

Wil meer kunst in de Amsterdamse nacht

Sjors Raatjes, Jesse Reinier Nieuwenhuijzen en Alex Hersée zien kunst als een manier om mensen te pakken en inspireren. Ze brengen met hun stichting Stem van de Nacht het nachtleven samen met de kunstwereld. Tijdens Nacht voor de Nacht organiseren ze hun feest Fuck You White Paper. We gingen met Alex in gesprek over het ontstaan van de stichting, de Amsterdamse kunstwereld en het verdiepen van de nacht.

Hoe is jullie stichting Stem van de Nacht ontstaan?
“Vroeger organiseerden we kleine feestjes voor zo’n honderd man waarin we kleine kunstenaars betrokken. Dat was dan een toffe avond met een leuke rush voor een kunstenaar of muzikant, maar we creëerden niet de impact waar we op hoopten. We begonnen ons te verdiepen in hoe we een bredere ervaring neer konden zetten voor onze bezoekers en zijn gaan experimenteren met verschillende vormen van cultuur in de nacht. Zo ontstond ons eerste concept Stem van de Nacht, een evenement in Studio/K waarin we een stukje diepgang wilden creeren door filosofie en beeldende kunst toe te voegen aan onze clubavond.”

Hoe brengen jullie die diepgang aan?
“In het voorprogramma van de clubavond bespraken we een maatschappelijk thema, zoals de prestatiemaatschappij. Daarnaast werkten we met acht kunstenaars samen om dit thema vanuit hun perspectief weer te geven. Het tofste was dat we merkten dat het voorprogramma beter werd bezocht dan de clubavond; dat hadden we totaal niet verwacht. Soms is het nachtleven gewoon iets te plat, dus de combinatie van diepgang en feesten is een gat dat we met onze stichting willen opvullen.”

“Kunst vind je heel veel in Amsterdam, maar het wordt niet genoeg gevonden”

Met Stem van de Nacht willen jullie mensen stimuleren en inspireren, toch? Hoe doen jullie dat?
“Klopt. We nemen kunst als katalysator; dat spreekt tot de verbeelding. Kunst vind je heel veel in Amsterdam, maar het wordt niet genoeg gevonden. We vroegen ons af wat er nou precies afspeelt in de kunstwereld. Het viel ons op dat de kunstwereld van Amsterdam toegespitst is op ouder publiek, terwijl het juist een plek kan zijn voor jonge mensen om zichzelf te ontwikkelen of te laten inspireren. Met dit in ons achterhoofd zijn we verschillende projecten begonnen om kunst met het nachtleven te combineren, wat we onder meer doen met Fuck You White Paper bij Claire.”

Waarom in de nacht? Dat kan toch ook overdag?
“’s Nachts vind je de jongere generatie; daar zijn ze aan het creëren en experimenteren. De vrijheid van de nacht biedt mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Door de open blik van de nacht kan je mensen makkelijker in aanraking laten komen met het onbekende, in ons geval kunst.”

Hoe kwamen jullie bij Claire terecht?
“Na een lange voorbereidingsperiode voor een ander project begonnen onze handen te jeuken om weer een project te lanceren. Sjors werkte bij Claire en de boys bij Claire wilde al langer meer kunst toevoegen aan hun club. Zo gezegd zo gedaan. Binnen drie dagen hadden we een naam, een concept en was het event online. Drie weken later was het volle bak in onze pop-up gallery in Claire.”

“Er mag echt wel meer fusion plaatsvinden tussen verschillende vormen van cultuur en laten we daarmee beginnen in de nacht”

Hoe gaan jullie het aanpakken?
“De entree, hal en het restaurant hebben we de afgelopen maanden al in een soort playground veranderd om opkomende kunstenaars tentoon te stellen. Tijdens Nacht van de Nacht gaat Nadia Marouf een van haar nieuwe series laten zien. Samen met Kim Leunen maakt ze daar aansluitend light art bij door middel van video-mapping. Dit wordt een soort immersive experience; de expositie in het restaurant en in de hal wordt zo doorgetrokken tot aan de dansvloer.”

Wat hopen jullie te bereiken?
“We willen met al onze projecten aansturen op een diverser aanbod van cultuur in de Amsterdamse nacht. Er mag echt wel meer fusion plaatsvinden tussen verschillende vormen van cultuur en laten we daarmee beginnen in de nacht.”

Wat staat er nog meer op de planning?

“Vanaf woensdag 7 februari bezetten wij samen met jonge, creatieve Amsterdammers eens per twee maanden de nieuwe locatie BovenBAUT. We hebben die avond een vette expo, goed eten en lekkere muziek. Onder de noemer De Woensdagclub brengen we creatief Amsterdam letterlijk samen aan tafel. De lente van 2018 lanceren wij ODAM (One Day A Month), een maandelijks terugkerend festival in Jordaan-zuid. Samen met toonaangevende galeries, clubs, curatoren en organisaties uit het nachtleven programmeren we een lekkere donderdagavond vol kunst en muziek en laten we zien hoe wij de samenkomst van kunst en nightlife voor ons zien.”

 

Claire doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Fuck You White Paper. Foto Raymond van Mil