Garage Noord

Drukt eigenwijze stempel op de nacht

Amsterdam heeft er een nieuw, verrassende locatie bij: Garage Noord. De eigenzinnige bar, waar je ’s avonds kunt dineren en ’s nachts kunt dansen, heeft al een reeks mooie en intieme evenementen achter de rug. Tijd voor Stichting N8BM A’DAM om kennis te maken met deze benjamin onder de clubs.

In september opende Garage Noord haar deuren aan de Gedempt Hamerkanaal in Amsterdam-Noord. Een initiatief van een groep jeugdvrienden die elkaar kennen uit de horeca. Oorspronkelijk was het plan om in de leegstaande garage een restaurant te openen. Al snel werd besloten dat het ook een bar moest worden. Zodoende transformeert elke donderdag, vrijdag- en zaterdagnacht het restaurant naar een no-nonsense bar slash club. Over wat het nou precies is, een bar óf een club, bestaat nog enige discussie. “We zijn een beetje een borderline-club”, legt programmeur Daan Alvering (23) uit, “Garage Noord voelt voor mij meer als een bar. Naar een club ga ik speciaal voor een artiest en om te dansen. Hier kun je binnenkomen en een goede avond hebben, ook als je niet voor de dj komt. Er kan gedanst worden, dat stimuleren we ook, maar je kunt ook gewoon hangen aan de bar. Uiteindelijk hoop ik dat mensen naar Garage Noord komen omdat ze zich hier thuis voelen en niet per se voor de dj’s die we boeken.”

De ruimte van Garage Noord is intiem en biedt na het weghalen van de tafels en stoelen plaats voor ongeveer tweehonderd mensen. Ondanks dat de bar in een oude garage huist, oogt het interieur gezellig en warm. Zodra de dj de nacht aftrapt, wordt de ruimte volgepompt met rook en geluid uit een door SoundDREAM gemaakte Function One-systeem. Alvering is samen met Bram Owusu verantwoordelijk voor de programmering. In de eerste weken was het volgens Alvering uitproberen wat werkt met de esthetiek van de bar. Inmiddels is hij tevreden over de muzikale koers die Garage Noord vaart: “In het programma vind je electro, punk en reggae – muziek die in een kleine ruimte goed tot z’n recht komt. De sound is bij ons erg divers. De gemene deler is dat het om de alternatieve stijlen gaat en de artiesten daarbinnen echte kenners zijn.”

Tot nu toe wordt Garage Noord door de Amsterdammers enthousiast ontvangen. Alvering: “Ik was blij verrast dat er zoveel mensen waren die hun energie willen stoppen in deze plek. Veel dj’s die hier hebben gedraaid zijn betrokken en komen met leuke ideeën. Hier krijgen ze ook de vrijheid om avonden zelf in te vullen. Daardoor kunnen we het programma steeds diverser maken.”

De eerste vier maanden waren volgens de programmeur vooral heel leerzaam: “Spelenderwijs leer je wat wel en niet werkt. Veel dingen lopen ook anders dat je verwacht. Zo was het geluid in het begin echt niet oké: te luid en te schel. Verder zijn het vooral logistieke dingen waar je tegenaan loopt. Gelukkig zijn de jongens die het hebben opgezet heel handig. Als er iets niet klopt, stropen ze de mouwen op en wordt er meteen gesleuteld, gesloopt of gebouwd.”

“Onze bar is niet zo groot, wij hoeven dan ook geen grote namen te boeken en hebben meer plaats voor opkomend talent. Er wonen in Nederland zoveel mensen die vette dingen doen”

Zo werd het plafond, na klachten over geluidsoverlast, volledig geïsoleerd en een muur voor een betere doorstroming met een vorkheftruck eruit gesloopt. Ook bouwden de jongens ‘even’ een glazen gevel, zodat gasten tijdens het dineren naar buiten kunnen kijken.

De spontane verbouwingen zijn mogelijk omdat Garage Noord antikraak in het pand verblijft. Ze mogen ermee doen wat ze willen. Het pand wordt uiteindelijk gesloopt omdat projectontwikkelaars daar nieuwe appartementencomplexen willen bouwen. Wanneer Garage Noord weg moet is nog onzeker. Ondanks deze onduidelijkheid krijgt de club/bar voorzichtig toekomstplannen. “We willen meer gebruikmaken van de flexibiliteit van de ruimte. We hebben gemerkt dat kleine aanpassingen aan het interieur een avond meer flair kunnen geven. Daarom willen we de deur meer openzetten voor creatieven zodat ze de ruimte als podium kunnen gebruiken.”

Wat betreft de programmering wilt Garage Noord zich vooral richten op de lokale scene. “Amsterdam heeft veel grote clubs die logischerwijs elk weekend veel bezoekers moeten trekken. Onze bar is niet zo groot, wij hoeven dan ook geen grote namen te boeken en hebben meer plaats voor opkomend talent. Er wonen in Nederland zoveel mensen die vette dingen doen.”

Nogmaals benadrukt Alvering dat het bij Garage Noord niet om het programma draait. “We willen dat mensen zich hier vrij voelen en het leuk vinden om hier te zijn. Daarmee hopen we onze stempel op de Amsterdamse nacht te drukken.”

Tijdens de Nacht voor de Nacht

Event: PH17 at Garage Noord

Line-up:
M.E.S.H
SOLARIS
Oceanic
Stanley Schmidt

Openingstijd: 23:00 – 05:00
Leeftijd: 21+

Passe-partouts
Gedempt Hamerkanaal 40, 1021 KM Amsterdam