Grisha Prevoo

zorgt voor verbintenis op de dansvloer

De dansvloer is bij uitstek de plek waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Met dat gegeven heeft Grisha Prevoo (19) ExChange opgezet. Een clubavond in Claire met ‘muziek, kunst en culturen’ waarmee de Amsterdamse mensen met verschillende achtergronden dichter bij elkaar wil brengen.

Of specifieker: nieuwkomers en Nederlanders verbinden en daarmee het stigma rond nieuwkomers doorbreken, vertelt Grisha. “Ik schrik soms van hoe mijn leeftijdsgenoten over nieuwkomers denken; dat ze minder slim zijn en overlast veroorzaken. Ik kan wel steeds vertellen dat zij niet weten waar zij het over hebben, maar dan kom ik in verhitte discussies terecht.” Ze begrijpt waar die vooroordelen vandaan komen. “Nieuwkomers zijn voor veel mensen een begrip uit de krant — iets wat onbekend is. Mensen zijn vaak bang voor iets wat zij niet kennen.”

Van haar achtste tot zestiende heeft Grisha in Italië gewoond. Zij ging daar veel om met mensen met verschillende achtergronden en kwam op jonge leeftijd in contact met nieuwkomers. Zo hielp zij op de Italiaanse basisschool vluchtelingkinderen bij het maken van huiswerk en het leren van de taal. “Mijn moeder heeft mij altijd geleerd om me heen te kijken. Zij heeft ons heel bewust gemaakt dat er veel mensen zijn die het minder hebben.”

Verbinden
Met ExChange hoopt Grisha mensen uit verschillende culturen dichter bij elkaar te brengen. Een clubavond is een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, vertelt ze. “Zo kunnen bezoekers zelf ontdekken dat nieuwkomers echt niet anders zijn dan zijzelf.”

Maar hoe bereik je nieuwkomers? Die nodigt Grisha uit via de app Welcome, een platform dat nieuwkomers met locals verbindt. “Zij hebben een bestand van meer dan 10.000 mensen. Ook heeft Refugee Start Force het evenement gedeeld bij hun achterban.”

Bezoekers kunnen tijdens ExChange muziek van uit de hele wereld verwachten. Zo komt de Syrische zanger Wasim Arslan met de band Sarsaria optreden. “Ik wilde iets meer interactie op zo’n avond. Ik zag een filmpje waarin Wasim optrad en iedereen de Dabke danste.” Een traditionele Levantijns-Arabische dans die in groepsvorm, hand in hand en in een cirkel, op de maat van de muziek uitgevoerd wordt. Vervolgt: “Ik hoop dat bezoekers op die manier ook iets nieuws leren.”

De opbrengsten van ExChange gaan naar War Trauma. Passe-partout houders worden bij de deur gevraagd om een vrijwillige donatie te doen

Claire doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Grisha Prevoo. Foto Raymond van Mil