Huub Lammens

gekkigheid is zijn handelsmerk

Het is niet niks wat stylist Huub Lammens (47) tot nu toe heeft gedaan: van schitteren in de iconische RoXY en iT tot de styling bij de tour van Armin van Buuren. Inmiddels staat hij onder de sneltoets van vele feestorganisatoren.

“Ik ben er eigenlijk ingerold”, vertelt Lammens als hij terugkijkt naar hoe hij professioneel stylist is geworden. Toch was hij al op jonge leeftijd bezig met styling en show. In zijn geboortestad Groningen volgde hij opleiding tot make-up artiest en werkte hij in de lokale club als danser. Zijn carrière kwam in een stroomversnelling toen hij werd opgemerkt door de huischoreograaf van de iT. Die vroeg Lammens om in Amsterdam auditie te doen als danser voor de hipste gayclub van dat moment. “Ik wist dat ik in Groningen niet heel ver zou komen. Toen dacht ik: nu moet ik die stap nemen.”

Lammens werd aangenomen en verhuist naar het vrijzinnige Amsterdam waar de house-scene, het zijn de wilde jaren negentig, volop in bloei is. Als danser van de iT raakt hij ondergedompeld in het nachtleven en ontdekt hij al snel die andere club waar iedereen het over heeft: de RoXY. “Ik leerde allemaal nieuwe mensen kennen. Met sommigen ben ik toen drag-performance groep Fashion Pack gestart. Dat hebben we een paar jaar met succes gedaan. Zo werkten we in Rotterdam samen met Ted Langenbach (oprichter Now&Wow red.). Voor de shows deed ik zelf mijn visagie en styling, maar ook van de andere performers. Daar is de creativiteit wel ontstaan.”

In die periode werd Lammens in het nachtleven gekneed tot allround stylist. “Het heeft me gevormd tot wat ik nu ben. Zeker de RoXY waar ook veel kunstenaars en stylisten kwamen. Het gaf me de ruimte om mezelf te kunnen ontwikkelen.”

“Het liefst zou ik de hele wereld rondreizen. Dat ik de shows mag bedenken van al die grote artiesten als Lady Gaga, Madonna of Beyoncé”

Lammens ontwikkeld zijn eigen uitgesproken stijl: een xmix van het artistieke uit de modewereld en het extravagante uit het nachtleven. Het wordt zijn handelsmerk en Lammens wordt steeds vaker gevraagd voor evenementen, shows en openingen. Zo deed hij de styling tijdens de beginjaren van Dance Valley, was hij artistiek leider van club Backdoor en deed hij de kostuums bij Armin Only. Inmiddels kan Lammens leven van zijn passie.

Buitenland
Milkshake is een van de recente projecten waar Lammens shows voor maakt. Naast de weekender in Amsterdam en de stage op Mysterland, gaat hij met het kleurrijke festival voor een tweede keer naar São Paulo. “Ik vind het heel fijn om in het buitenland te zijn. Het liefst zou ik de hele wereld rondreizen. Dat ik de shows mag bedenken van al die grote artiesten als Lady Gaga, Madonna of Beyoncé. Het lijkt me fantastisch om dat te doen.”

Hoewel het voor Lammens als performer op het podium begonnen is, staat hij nu liever backstage. “Heel soms vind ik het leuk om mee te doen, maar ik vind het veel leuker om achter de schermen druk bezig te zijn en daar mijn creativiteit te laten zien.”

Voor Nacht voor de Nacht maakt Lammens een shows voor het legendarische Speedfreax, dat tijdens Nacht voor de Nacht terugkeert naar de WesterUnie. Wat er precies gaat gebeuren is nog even geheim. “Ik vind het heel leuk om in het nachtleven en op het podium mijn werk te tonen. Het neerzetten van een show vind ik fantastisch: je levert op dat moment wat af en je krijgt gelijk feedback. Het is actie-reactie.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 WesterunieWesterUnie doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Huub Lammens. Foto Raymond van Mil