JACK

Grenzenloos jezelf zijn

De Amsterdamse nacht blijft groeien. Zo zag afgelopen zomer JACK het licht. Een club in Amsterdam Zuid-Oost waar inclusiviteit en vrijheid verankerd zijn in het DNA. Wij spraken met mede-oprichter Patricia Weijman over deze nieuwe vrijhaven.

Waarom ben je JACK begonnen?
Patricia Weijman: “Het concept voor JACK ontstond in 2016 uit een verlangen naar meer prikkeling in het nachtleven. Ik had de wens om cultuur en muziek te verbinden. Ik had het gevoel dat er iets miste, voornamelijk op het gebied van clubervaring en performance. Als club maken we duidelijk waar wij voor staan: inclusiviteit, zelfontplooiing en een thuis voor de Amsterdamse queer community.”

Hoe zorg je ervoor dat JACK een plek is waar queer-gemeenschap zich thuis voelt?
“Door een open houding en te luisteren naar de belangen van de community. Het gebeurt nog te vaak dat mensen op basis van hun geaardheid worden uitgescholden of zelfs mishandeld op straat, zoals een vriend van mij is overkomen. We begrijpen dat mensen zich daardoor minder veilig voelen. Daarom hebben wij kleedkamers waar je je kunt omkleden. Zo hoeven drags bijvoorbeeld niet aangekleed en opgemaakt over straat.”

Hoe ervaar je als nieuwe club het Amsterdamse club landschap?
“Ik ben sinds 2016 bezig met JACK, en is intussen al best wat veranderd. Het gaat ontzettend snel. Aan de ene kant geeft het aan dat we een rijk nachtleven hebben. Maar het is natuurlijk wel jammer als iconische clubs als de Sugar Factory dichtgaan.

Daarnaast is er de ontwikkeling dat Gemeente Amsterdam wil dat clubs meer naar de buitengebieden verspreiden. Daar heb ik in principe niks op tegen, JACK is daar immers een perfect voorbeeld van, maar de gemeente moet dan wel de bereikbaarheid met het OV verbeteren. Ze wensen meer verspreiding maar faciliteren het niet.

Ook vind ik dat er beter samengewerkt mag worden worden tussen clubs onderling. Het valt mij net iets te vaak op dat er vergelijkbare evenementen in hetzelfde weekend vallen. We zijn er samen, dus laten we samen ook sterk staan.”

Je verlangt naar meer prikkeling in het nachtleven. Hoe geeft JACK invulling aan die behoefte?
“Ik ben geïnspireerd door festivals als Fusion en Into The Woods, waar performances de bezoeker uitdaagt. Het tilt de club ervaring naar een ander niveau en nodigt je uit om jouw aandacht binnen de muren van de club te houden. Om dezelfde reden plakken wij ook telefoons af. Performance art neemt bij JACK dus een belangrijke positie in. Wij laten bezoekers kennismaken met bepaalde vrijheden.

Ik sta wel eens aan de deur waar ik soms terughoudende, maar nieuwsgierige mensen zie staan, die binnen tot bloei komen en een stuk vrijer op de dansvloer staan. Dat is herkenbaar, want ik heb zelf ook een meer open persoonlijkheid gekregen door het nachtleven.”

Event: Technostage presents All Night Techno

Technostage laat je in de beste underground club van Amsterdam 10 uur lang genieten van de beste muziek en performances.

De line up:
Clay van Dijk
Robin Albers (Jaydee)
Vince Watson (UK)
Buddy Suwijn
Misja Xampl (after tot 08.00 uur)

Tijden: 22:00 – 08:00

Leeftijd: 18+

Met een passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht

Passe-partouts

Locatie

Hogehilweg 20, 1101 CD Amsterdam