Jacobsz

Een lust voor alle zintuigen

In Amsterdam-Oost heeft Jacobsz inmiddels alle harten veroverd, en met de verrassende (en prachtig opgemaakte) gerechten maken zij in rap tempo ook de rest van Amsterdam smoor. We spreken met eigenaren en chef koks Adriaan Verkerk en Rick Swinkels.

Jacobsz is gevestigd in het voormalig Herberg het Regthuys. Een pand uit de 18e eeuw met een bijzonder historisch verleden. Naar verluid heeft Napoleon hier zo’n 200 jaar geleden de sleutel van het toenmalige Amsterdam in ontvangst genomen.

Je raakt bij Jacobsz niet snel uitgekeken op het menu. Elke zes weken wordt deze compleet vernieuwd, met keuze uit drie tot zes gangen. De constante factor is dat het eten en de wijnen toegankelijk en eerlijk geprijsd zijn. “Onze chefs maken een combinatie tussen moderne en klassieke technieken met invloeden uit verschillende keukens”, vertelt Verkerk. En met een wijnkaart met meer dan 200 wijnen is voor elk gerecht een bijpassende wijn.

Wie een blik werpt op de Instagram-pagina van Jacbosz, ziet dat hun gerechten ook een lust voor het oog zijn. Waar halen zij de inspiratie voor hun ‘Instagramable’-gerechten vandaan? Swinkels lacht: “In de restaurantwereld hebben wij het vaak over vakidioten. Wij praten constant over eten, we proeven constant en hebben een hele fijne manier om met het hele team te co-creëren. Daarnaast biedt de online wereld steeds meer invloeden op je visuele zintuigen. Instagram is een echte snoepwinkel, maar uiteindelijk is het proeven absoluut de belangrijkste factor.”

De heren zien dat veel gasten bij Jacobsz pas laat aanschuiven. Vaak pas rond 22:00 uur. Swinkels begrijpt dat wel: “De energie die de late avond met zich meebrengt is totaal anders dan het — vaak snelle — diner tussen zes en negen uur ‘s avonds.”

Maar voorlopig is nachtelijk dineren vooral nog ‘een hele gave gimmick’, zegt Verkerk. “Al geloven wij wel in het concept en we weten zeker dat dit onderdeel van de culinaire toekomst wordt.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Jacobsz kan via +31 (0)6 42 45 46 77

websiteFacebook

Adriaan Verkerk en Rick Swinkels. Foto Berbe Rinders

Locatie

Doctor Jan van Breemenstraat 1, 1056 AB Amsterdam