Jake Credit

brenger van artistieke verwarring

‘Who the fuck is Jake Credit? Jake Credit, the young man. Jake Credit, the occasional woman. Jake Credit gives fuck-all about gender.’ Deze tekst prijkt op de Facebookpagina van live-vocalist, theaterperformer, host, presentator, producer en programmeur Joren Lefebvre, beter bekend als Jake Credit. Hij is van alles, maar ook niks: ‘Jake Credit performs the songs, the words, the movements of contemporary pop culture. But then again, sometimes not at all. Jake Credit is a liar.’

Wie of wat is Jake Credit?
“Jake Credit is geen act. Ik ben aan de ene kant Jake en aan de andere kant Joren. Jake Credit is wel echt werk voor mij. In het begin waren mensen sceptisch erover, van ‘je loopt gewoon een beetje rond en bent aan het partyen, dat is toch geen werk?’. Dat eerste is zeker waar, maar het is wel écht mijn baan.”

Wat doe je dan precies?
“Ik werk in het nachtleven als performer. Jake is drie jaar geleden geboren als afstudeerproject vanuit school. Ik heb Uitvoerende Kunst gestudeerd, waar ik danste, zong en acteerde.”

“Het is belangrijk dat je lieve mensen om je heen hebt en dat zit goed daar, iedereen is zo lief bij Club NYX”

Hoe ging dat na je opleiding?
“De laatste vier maanden voor mijn afstuderen heb ik van mijn afstudeerproject een voorstelling gemaakt. Die liep supergoed, ik kreeg een telefoontje van Amsterdam Fringe Festival, of ik de show daar wilde geven. Daar ontmoette ik veel mensen die in de nacht werken, en zo ben ik in het nachtleven gerold. Ik ben live performances gaan maken en zong bijvoorbeeld heel vaak in Church (gayclub aan de kerkstraat red.).”

Je rolde van de theaterwereld door naar de clubscene. Hoe ging dat?
“Een vriendin stelde voor om een onderzoek te doen naar het nachtleven. Ik wilde er wel een centje mee verdienen; het is supertof, maar het blijft business. Eind 2014 ging ik werken bij NYX waar we op creatief gebied konden doen wat we wilden.”

Wat doe je daar?
“Ik perform er. Het zijn geen werkshifts van acht uur, maar ik sta er wel helemaal te zweten op hakken in een korset, met een pruik op of soms een of ander plastic ding waarin ik een levende sauna ben. Het is niet altijd comfortabel, maar ik zie er wel beeldig uit. Het is belangrijk dat je lieve mensen om je heen hebt en dat zit goed daar, iedereen is er zo lief.”

“Als iemand een grote bek heeft of moeilijk doet, dan zet ik hem er gewoon uit op mijn hakken”

Het klinkt alsof je het onwijs naar je zin hebt daar.
“De NYX is echt een tent waar je het nooit niet leuk hebt. Je kan alles laten zien wat je wil, er zijn drie ruimtes met verschillende muziekstijlen, en het personeel en de beveiliging zijn veel te lief. Dat merk je als gast; someone is gonna take care of me. Als ik perform en zie dat mensen alleen zijn gekomen, dan denk ik altijd ‘jij gaat de beste avond ooit hebben’. Je hebt niemand nodig om het leuk te hebben. Je bent er altijd welkom. Iedereen is safe, iedereen is open, iedereen is gezellig. NYX is ook echt speciaal voor mij, de club heeft mij een kans gegeven. Ik heb NYX enorm omarmd en de lieve mensen daar geven heel veel waardering terug.”

Je hoort nu drie jaar bij het team. Is er veel veranderd in de tussentijd?
“De NYX was vroeger echt een gay heaven voor mij, wat is veranderd door alle open-mindedfeestjes waar ook heteroseksuelen op afkomen. Dat vind ik een pluspunt, want binnen de clubs zijn er nu verschillende brands. Ik vind die mix van gay en straight interessant, en een beetje weerstand moet ook gewoon kunnen. Als iemand een grote bek heeft of moeilijk doet, dan zet ik hem er gewoon uit op mijn hakken.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 Jack Credit
foto door Texas Schiffmacher