JAWGEM

Serieus-absurde illustrator met liefde voor actiefiguren

Hij wordt al sinds zijn tiende JAWGEM genoemd door zijn vriendjes en die verbastering van zijn echte naam is bij Jochem van Aller altijd blijven plakken. “Niemand op de onlinewereld heeft die naam, dus dat is goed voor de herkenbaarheid”, vertelt de illustrator die in Den Haag woont. Hij studeerde vijf jaar geleden af aan de Willem de Kooning Academie en momenteel wil hij zich steeds meer neerzetten als autonoom kunstenaar. “Ik probeer kleine irritaties op een absurde, overdreven of grappige manier te verbeelden waardoor het een soort aantrekkingskracht heeft.”

Aan wat voor irritaties moet ik denken?
“Bijvoorbeeld kleine irritaties die ik heb in mijn eigen leven, mensen bij het uitgaan, hoe we met elkaar omgaan of hoe we social media gebruiken. Het zijn dingen die me opvallen en storen. Ik noem mijn werk dan ook serieus-absurd: het moet mensen aan het lachen maken, maar ik wil ook dat ze denken ‘ja, dat is best belachelijk.’”

Hoelang ben je al bezig met die irritatiepuntjes in je werk te stoppen?

“Twee jaar geleden begon ik hiermee. Ik vind het leuk om vanuit mijn eigen gedachtengang te werken; iets te pakken wat mij drijft. Je kan het zien als een soort maatschappelijke kritiek. Als ik dat niet in mijn werk stop, word ik een cynische klootzak.”

Wanneer kwam voor jou het besef dat je iets met kunst wilde doen?
“Vroeger wilde ik altijd striptekenaar worden, maar ik bedacht me dat je als striptekenaar constant hetzelfde figuur tekent in duizend verschillende houdingen. Wat is een soortgelijk beroep waar je meer vrijheid hebt? Ik kwam uit bij illustrator; die verbeeldt gedachten op een leuke, speelse manier waardoor je gaat nadenken over dingen.”

Je haalt inspiratie uit mode, popcultuur en actiefiguren. Wat voor poppetjes?

“Denk aan actiefiguren uit de jaren tachtig en negentig zoals Star Wars en G.I. Joe. Ik vond de verpakkingen altijd heel gaaf. Ik heb een grote verzameling Ninja Turtles; die verzamel ik al mijn hele leven.”

Hoeveel heb je er?
“Haha! Als ik een grove schatting moet doen denk ik dat ik er vierhonderd heb. Die hele stijl spreekt me al mijn hele leven aan; het kleurrijke, het illustratieve, de verpakkingen. De Ninja Turtles blijven altijd.”

“Als niet-Amsterdammer heb ik het idee dat alles waar ik zin in heb in het nachtleven van de stad te vinden is”

Op welk project dat je hebt gemaakt ben je het trotst?
“Als partijen me veel vrijheid geven, komt daar vaak het beste eindproduct uit. Ik mocht voor AIR een muurschildering maken en ze laten me altijd mijn gang gaan. Ik speelde al een tijdje met het idee om een grote adelaar in tattoostijl te maken. Voor de club heb ik dus een epische uitgaansadelaar gemaakt die neerstrijkt in de club.”

Voor Nacht voor de Nacht ga je ook wat maken voor AIR. Wat ga je doen?
“Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Ik krijg weer veel vrijheid dus ik wil iets doen wat mensen aanspreekt op de avond zelf. Het concept wat die avond in AIR is, is met een open-minded-insteek, dus het moet daarop aansluiten. Momenteel denk ik aan een installatie die een beetje zit tussen 2D en ruimtelijk.”

Ben je zelf weleens in de stad te vinden als de nacht is gevallen?

“Af en toe, voornamelijk bij AIR, Melkweg, Bitterzoet, Sugarfactory en Paradiso. Een van de vetste concerten die ik recent heb gezien was het optreden van Denzel Curry in Melkweg. Dat was een heel gave avond; Denzel zat vol energie. Ik dacht eigenlijk dat ik het niet zo naar mijn zin zou hebben want het publiek was een flink stuk jonger, maar toen hij begon, was ik alleen nog maar aan het springen.”

Wat vind je van het Amsterdamse nachtleven?
“Ik vind het goed, er is een behoorlijk divers aanbod. Er zijn veel verschillende partijen die veel verschillende feesten aanbieden. Als niet-Amsterdammer heb ik het idee dat alles waar ik zin in heb te vinden is.”

AIR Nacht voor de Nacht 25 februari 2017

 

AIR doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

JAWGEM. Foto Raymond van Mil