Karimooo

verdrijft met muziek zijn donkere kant

Karim Batoun (33) is illustrator, kunstenaar en dj. Als zijn gemaskerde alter ego Karimooo speelt hij agressieve en duistere sets op drum-’n-bass feesten. “Het is geen masker voor anonimiteit maar het laat iets diepers zien, horen en ervaren.”

Alter ego
“Ik wil in mijn sets extra sfeer geven door het diepere uit mezelf te halen en dat in mijn act te verwerken. De muziek die ik draai is agressief en duister, net als mijn illustraties. Door beide te vermengen werd mijn alter ego Karimooo geboren.”

Symboliek
“Toen ik klein was maakte ik al maskers. Die fascinatie voor maskers heb ik nog steeds. Het masker dat ik tijdens m’n optredens draag heb ik ook zelf gemaakt. Het staat voor mijn inner demon; het verdrijven van m’n ‘donkere kant’ en dat om te zetten in iets wat mensen gelukkig of euforisch maakt. Dat gebeurt door de snelle en harde muziek die ik op dan op een bepaalde manier overbreng. Eigenlijk is het dus ook geen masker voor anonimiteit maar laat het iets diepers zien, horen en ervaren.”

Donker en hard
“Drum-‘n-bass is de muziek die in mijn hart zit. Het geeft me energie als ik het hoor. Ik begon het met luisteren toen ik best jong was. Ik kreeg van m’n oom een aantal cd’s en was hooked. Naarmate ik meer ging luisteren bracht de muziek van onder andere Bad Company UK mij tot de drum-‘n-bass die ik nu luister en draai: donker, agressief en met een rave vibe.”

Breed
“Binnen drum-’n-bass heb je veel subgenres, hardcore maakt daar een groot deel van uit. Kijk bijvoorbeeld naar PRSPCT, een label en een evenement in Rotterdam: daar hoor je de samensmelting van drum-‘n-bass, hardcore, industrial, jungle en breakcore.”

“Ik ben ook opgegroeid in de gabber-tijd. Ik was nog te jong voor de feesten, maar de muziek heeft z’n sporen achtergelaten. Hard- en breakcore hebben daardoor naast drum-‘n-bass een belangrijke plek in mijn leven. Dat komt weer terug in de hardheid van mijn sets. Het is heel lekker om breed te draaien, hierdoor zet je je zelf niet vast en ontdek je meer.”

Memorabel
“De evenementen waarvoor ik geboekt ben en waar ik al heel lang op wilde draaien staan mij het meeste bij. Zoals m’n eerste keer 50HURTZ, RESIST, SUBWAY XL, PRSPCT XL en MAJOR LEAGUE: dat zijn stuk voor stuk events die georganiseerd worden door mensen die al lang meegaan in de scene. De muziek zit in hun hart en gaan altijd voor kwaliteit. Het is een eer om dan door deze organisaties geboekt te worden.”

“Ook de take-overs van Skrillex in Amsterdam waren geweldig. Dat ik daar deel van mocht uitmaken was een droom die uitkwam. Zo kon ik ook een samenwerking met Skrillex verwezenlijken. Samen met Blood For Mercy (kledinglijn van Yellow Claw en Daily Paper, red.) hebben we een jas met mijn illustraties geproduceerd die door hem werd gedragen.”

Illustrator
“Ik ben nu mijn eigen merchandise-line aan het opzetten. Veel promotors die mij boeken, willen vaak ook dat ik een t-shirt ontwerp om te verkopen op het evenement. Je zie dat mijn t-shirts daardoor heel veel gedragen worden in de Nederlandse drum-‘n-bass scene. Ook is er veel interesse vanuit het buitenland. Het is dus een logische stap om hier meer mee te doen en een nog breder publiek te bereiken.”

“Tijdens Nacht voor de Nacht zal er tijdens de comeback van clubavond KNOCKOUT een grote illustratie van mij in de Chicago Social Club te zien. Daar gaan we natuurlijk meer mee doen, maar dat moeten de mensen zelf komen bekijken.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 social clubsChicago Social Club doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Karimooo. Foto Raymond van Mil