Mark Groen

vangt verhalen met zijn camera

Als je onze Hold the night tight campagnevideo hebt gezien, herken je vast zijn naam: Mark Groen (22). De jonge filmmaker maakte de video, van idee tot definitieve versie, binnen 48 uur — een knappe prestatie. Van Mark gaan wij vast meer van zien. Te beginnen op zaterdag 23 februari in de Melkweg Cinema, waar hij tijdens Nacht voor de Nacht een avond met korte films cureert.

Het wordt in de Melkweg Cinema een avond met korte films en een documentaire, voornamelijk gemaakt door jonge makers die Mark kent van Film Lab, het talentenplatform van Studio West De Meervaart. “Het zijn mensen die met film een verhaal willen vertellen, dat met passie doen en dat met zoveel mogelijk mensen willen delen. Het is tof dat ik met deze avond ze een kans kan geven om hun werk te laten zien.”

Een van de criteria die Mark bij de selectie hanteert: in film moet een boodschap zitten. “Het is belangrijk dat de film niet niet alleen esthetisch mooi is, maar dat het ook echt inhoud heeft. Dat het mensen inspireert of aan het het denken zit.”

Zoals bij de documentaire NOBU, over oud-wereldkampioen karate en Japanse immigrant Nobuaki Konno. Gemaakt door regisseur Sarah Blok en modeontwerpster Lisa Konno. “Een 9 minuten durend verhaal van hoe een Japanner die de sojafabriek van zijn ouders zou overnemen, naar Amsterdam vertrok en nooit meer terug kwam. In de documentaire draagt Nobu de collectie die zijn dochter Lisa speciaal voor hem ontwierp.”

Of Alleen met iedereen, van regisseur Paulien van Hummel. Een kort portret van een vrouw in de dagelijkse ontdekkingsreis van haar emoties, op zoek naar het geluk. Mark: “In de film wordt gebruik gemaakt van een voice-over en neemt je heel erg mee in de gedachten van de hoofdpersoon en hoe zij emoties ervaart. Je wordt echt meegetrokken in het verhaal.”

Mark werkt altijd samen met een regisseur. Ambities om zelf te regisseren heeft hij momenteel niet. “Ik ben cameraman, ik film en doe meestal ook de edit. Ik vind het interessant en leuk om de visie van een regisseur over te brengen.” De korte film Mind Eye heeft hij samen met Angelo Ormskerk gemaakt. Het verhaal gaat over iemand die een soort identiteitscrisis doormaakt. “Kolonialisme heeft op veel manieren gezorgd voor identiteitscrisis onder inheemse gemeenschappen wereldwijd. Angelo (Geboren en getogen in Amsterdam, zijn ouders komen uit Suriname red.) wil met dit verhaal zich ontdoen van ‘mental slavery’, door het erfgoed van zijn voorouders te begrijpen.”

Als cameraman probeert Mark een verhaal zo visueel aantrekkelijk mogelijk over te brengen. “Met mijn beeldtaal, zoals bewegingen en kadering, wil ik het verhaal te versterken.”

Op dit moment zit hij in de laatste fase van zijn opleiding Media en Entertainment Management aan de Hogeschool Inholland. Op de dag van van dit interview bezocht hij de open dag van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Een populaire studie, maar van alle aanmeldingen voor de richting film mogen slechts acht mensen daadwerkelijk de opleiding volgen. Al is Mark nog niet zeker of hij voor vervolgopleiding wil inschrijven. “Ik heb een einddoel: speelfilms maken als cameraman. Er zijn meerdere wegen die daar naar leiden. Ik kan dat via de academie doen, maar kan het ook zelf proberen. De keuze voor de academie is aantrekkelijk omdat je vier jaar lang mensen om je heen hebt die echt bereid zijn om het vak te leren.”

Mark is veel actief in de nacht. “Vooral film editten doe ik in de late uurtjes.” Maar hij is meer redenen een nachtdier. “Het mooie van de nacht is dat het een ander soort wereld is. Een wereld waar je mensen en verhalen kunt tegenkomen die je overdag niet tegenkomt. Daar haal ik een hoop inspiratie uit. Het is voor mij ook de vriendschap die ‘s nachts ontstaat. Je bent nooit alleen. Overdag doe ik meestal dingen alleen, ik ben aan het werk of op school. De nacht is gezamenlijk. Met vrienden trotseer ik de nacht, je gaat op avontuur. Het is een belevenis die uniek is aan nacht.”

De Melkweg Cinema is tijdens Nacht voor de Nacht gratis te bezoeken

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 MelkwegMelkweg doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Mark Groen. Foto Raymond van Mil