Meeus van Dis

intensiveert emoties met licht

Met zijn lichtontwerpen eist hij zelden alle aandacht op. Toch is het werk van kunstenaar en lichtontwerper Meeus van Dis (40) sfeerbepalend.

Op dit moment werkt hij in Garage Noord aan een nieuw lichtontwerp. Deze zal tijdens Nacht voor de Nacht (24 februari) voor het eerst zichtbaar zijn.

Garage Noord is sinds september gevestigd aan de Gedempt Hamerkanaal. Het is nog onzeker hoelang de bar op die locatie mag blijven bestaan. “Het lichtontwerp is work in progress voor zolang de club open is”, vertelt Van Dis. Hij was ondermeer verantwoordelijk voor het lichtontwerp in Trouw (2009 – 2015). De kleurige TL installatie in de voormalig krantendrukkerij is voor veel bezoekers een herkenbaar beeld van club.

Tijdelijk
Sinds de sluiting van Trouw in 2015 heeft Van Dis zich niet meer aan een club verbonden. Voor Garage Noord maakt hij een uitzondering. Hij is gecharmeerd door de locatie, het concept en de instelling van de initiatiefnemers. “Ik vind het ontzettend stoer wat die gasten doen. Zij zijn met hart en ziel iets aangegaan waarvan de duur onzeker is en de kans klein is dat ze er een dikke boterham aan gaan verdienen. Ze doen het uit liefde voor eten, muziek en het samenbrengen van mensen. Dat support ik graag. Ik vind het project interessant omdat het een zeer beperkte en dus een explosieve levensduur heeft. De opgave is om met weinig middelen een maximaal resultaat te behalen.”

Het tijdelijke aspect van een locatie, zoals bij Garage Noord, is een terugkerende factor in Van Dis zijn samenwerkingen. De Ruimte, Club 11, Trouw, Krux; het zijn allemaal plekken die voor een korte periode hebben bestaan. “Het tijdelijke aspect vind ik heel erg interessant en motiverend. Je begint met een idee en gaandeweg kan je eraan blijven schaven. Het is continu in beweging en het is eigenlijk pas af als de locatie zijn deuren sluit.”

Toch doet Van Dis sinds kort ook iets wat haaks staat op het tijdelijke. “Ik ben bezig met het ontwerpen van een serie licht-objecten. Een ontwerp dat dus kan worden gereproduceerd, dit in plaats van een eenmalig ontwerp. Ergens in 2018 zullen deze ‘lampen’ te koop zijn. Product ontwerpen heb ik na de Design Academy achter mij gelaten. Ik vond dat toen niet zo interessant. Nu is het juist een grote uitdaging: ik zal iets moeten ontwerpen wat van te voren volledig en tot in detail uitgewerkt zal moeten zijn.”

“Een goed lichtontwerp valt vaak samen met de omgeving, het wordt één geheel, alsof het altijd al zo was”

Een omgeving creëren
Je komt het werk van Van Dis op verschillende plekken en in verschillende hoedanigheden tegen. Maar het nachtleven heeft op hem een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Van Dis: “In de eerste plaats vanwege de muziek. Maar ook omdat mensen er naartoe gaan om een leuke avond te hebben, weg van hun dagelijkse sores. Ik ben dan een radartje in de gehele ervaring. Ik kan een extra laag aan de muziek toevoegen en het euforische gevoel proberen te intensiveren.”

Volgens Van Dis zijn er een aantal dingen heel belangrijk in de club: het bewaren van de intimiteit en het leggen van accenten op visueel strategische plekken. “Wat opmerkelijk is aan licht is dat het vaak heel erg opvalt als het lichtontwerp niet goed is gedaan. Een goed lichtontwerp valt vaak samen met de omgeving, het wordt één geheel, alsof het altijd al zo was.

Voor het lichtontwerp in Garage Noord is hij nu bezig met de research. “Als ik voor iets muziek gerelateerds een lichtontwerp ga maken, gaat er vaak veel research aan vooraf. Ik onderzoek de identiteit van de locatie en de activiteiten die daar plaatsvinden. Garage Noord is gevestigd in een oude garage dus ben ik logischerwijs gestart met de research binnen dat thema, zoals de autosloop en garages, we zien wel waar dat strand.”

Wat het lichtontwerp gaat worden, en misschien wel belangrijker, hoe het zich gaat ontwikkelen is nog onbekend. “Dat zal op een organische manier tot stand komen,” zegt hij. “Maar ik ben blij dat ik aan zo’n tof initiatief kan bijdragen. En ik hoop dat dit soort tijdelijke initiatieven zich blijven manifesteren in Amsterdam.”

Nacht voor de Nacht Garage NoordGarage Noord doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.