Melkweg

Doorstaat alle tijden

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Een locatie als Melkweg behoeft eigenlijk geen introductie. Het begon allemaal in 1970, toen een leegstaande melkfabriek aan de grachtengordel werd ingericht als cultureel zomerproject voor jongeren. Drie jaar later werd de Melkweg omgedoopt tot cultureel centrum voor iedereen. Programmeur Camiel Le Rutte vertelt over hitfeest Encore en Amsterdams internationale succes: “Ik denk dat we heel trots kunnen zijn op wat we de nachtcultuur bieden en laten zien aan de rest van de wereld.”

Om die uitspraak kan niemand heen; Amsterdam blijft opbloeien. De School, Shelter en Claire openden alledrie in 2016 en gaan als een speer. Le Rutte: “Met die toonaangevende Amsterdamse nachten zijn we heel goed bezig op het gebied van house en techno, vooral ten opzichte van Europa en misschien wel de hele wereld. Die clubs kunnen gewoon naast elkaar bestaan.”

In tegenstelling tot eerdergenoemde voorbeelden is De Melkweg geen club. “Wij zijn echt een venue,” legt Le Rutte uit, “ons aanbod is te breed en divers. Zodoende bestaat er ook geen definitie van een typische Melkweg bezoeker. Dat vind ik het mooiste: door onze meerdere zalen kunnen we tegelijkertijd meerdere disciplines neerzetten.” 

Dat wordt dan ook zoveel mogelijk gedaan, en een avond als Helemaal Melkweg is daar een goed voorbeeld van. Drie keer per jaar wordt de hele locatie omgebouwd tot één cultureel centrum waar elk genre aan bod komt. Er is muziek in de Max en Oude Zaal, film in de Cinema en theater, dans, comedy en spoken word in de Upstairs-zaal. Ook wordt de exporuimte opengegooid en vult randprogramma de foyers op. “Bezoekers dwalen zelf door het pand, vinden hun plek in de verschillende zalen en de Melkweg bloeit helemaal. Het leeft.”

Ook tijdens Breakfast Club, Encore NYE en Dekmantel wordt de venue optimaal benut. Tijdens laatstgenoemde werd zelfs de Rabozaal opengedaan, waardoor er 3500 man tegelijk binnen was. “Mensen chillen aan de ene kant, ze lopen door de trappenhuizen, er hangt elders weer een andere sfeer – als daar dan ook nog de juiste muziek wordt geprogrammeerd, krijg je iets heel bijzonders.”

Kleinere feesten die een zaal plaatsvinden zoals 90’s Now en Sonic Boom doen niet onder aan deze grote events. De laatste twee behoren tot het rijtje Bass, net als feesten als Wired, 50HURTZ, Sonic Boom en Major League. Een ander genre dat hand in hand gaat met Melkweg is hiphop en R&B. “Met ons feest Encore hebben we daar echt een stempel op gedrukt. Niet alleen binnen onze club, maar ik denk ook in Amsterdam wat de kwaliteit betreft.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Wired in Melkweg (Oude Zaal en Upstairs). Op het affiche staan Gomes, TMSV, Obey, Minzo, Gore:illa en Chrisis. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je voor €15,- toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

 naar Facebook event/naar website club

Locatie

Lijnbaansgracht 234A Amsterdam