Mickey Corbijn

toont de gezichten van haar Mokum

Mickey Corbijn loopt over met liefde voor haar stad Amsterdam. Empathie is volgens haar verweven in het dna van de Amsterdammer, alleen ontbreekt in de stad weleens het vermogen om elkaar te willen begrijpen. Als onderdeel van haar project Praat empatisch met me, vraagt ze met Ode aan ‘mijn’ Amsterdam haar inwoners naar wat de stad kenmerkt. De portretten en verhalen van deze Amsterdammers hangen tijdens Nacht voor de Nacht in de Chin Chin Club.

Ter introductie van het project nodigt Mickey de bezoekers uit om antwoord te zoeken op de vraag waar we zouden zijn zonder empathie. Hoe denkt zij daar zelf over? “Zonder empathie zijn we precies waar we nu zijn, waar we de echte Amsterdammer verliezen en de stad gekoloniseerd wordt door ‘hippe’ concepten. Tegenwoordig wordt er veel gevraagd je mening te geven — meer oordelen en veroordelen. Daarin mis ik een stukje luisteren.”

Echtheid
Wat is een echte Amsterdammer? En kun je er een worden? Het is mogelijk, maar daar kleven wel voorwaarden aan, legt Mickey uit. “Amsterdammers hebben oprechte interesse in elkaar en als jij de behoefte voelt om je empathie te delen, kan dat je inwoner van de stad maken.” Ook belangrijk: buiten je eigen beleveniswereld stappen en openstaan om iemands beweegredenen te begrijpen. “Het is gemakkelijk is om binnen je eigen bubbel met vrienden en naasten een klein Amsterdam te maken. Maar je relatie met het onbekende wordt al snel afstandelijk.”

Die afstandelijkheid wordt vergroot door toeristen, gentrificatie en veryupping. “Ook op het gebied van bouw en bedrijfsvoering worden plekken aangepast voor de nieuwe Amsterdammer, maar weten zij wel wat onze normen en waarden zijn? Cultuur en echtheid moeten niet de stad uitgejaagd worden.”

Het is niet zo dat de Amsterdamse normen en waarden weg zijn, stelt Mickey. “Integendeel. De meeste mensen die ik heb gesproken voelen zich erg vrij in de stad en waarderen Amsterdam ook, ondanks dat het is veranderd. Door te luisteren naar hun verhalen ben ik alleen maar meer gaan houden van de stad en heb ik meer aansluiting kunnen vinden. Ik denk dat dit voor meer mensen zal gelden, vandaar dat ik de verhalen wil delen.”

Betoverend
Zelf is Mickey vaak in ‘de Reguliers’ te vinden, maar eigenlijk kan ze overal terecht voor een feestje. Ze prijst het Amsterdamse nachtleven om haar diversiteit. Iedereen kan aan zijn of haar trekken komen. “Maar je moet wel oppassen dat de stad je niet pakt”, doelend op toegankelijkheid van drugs, “je kunt er van proeven, maar je moet er niet in blijven hangen. Bovendien zijn organisaties er goed in geworden je een betoverende wereld voor te schotelen, dat kan je ook een natural high geven.”

Tijdens Nacht voor de Nacht geeft de Chin Chin Club Mickey een eigen ruimte om haar foto’s en verhalen te tonen. “Het zijn mooie verhalen om in die setting weer te geven, omdat het een cultuurervaring is die dieper ingaat op de Amsterdamse glorie. Ook hoor je Amsterdamse muziek om dit gevoel nog meer te versterken”, vertelt ze.

Welke artiesten mogen niet ontbreken in de haar Amsterdam-afspeellijst? “Als groot Hazes-fan kan hij natuurlijk niet ontbreken.” Een onmisbare klassieker, maar ook De Jeugd van Tegenwoordig, THC en Willeke Alberti zullen te horen zijn. En nieuwe talenten zoals Ruben Annink. “Hij heeft een mooi liedje over de stad geschreven en zal een extra dimensie aan de tentoonstelling toevoegen.”

Nacht voor de Nacht - Chin Chin ClubChin Chin Club doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Mickey Corbijn. Foto Raymond van Mil