Miss Melera

Ongekroond koningin van de melodieuze techhouse

Kim de Lange beter bekend als Miss Melera verdiend uiteraard een plekje in onze serie De Scene. Met haar Colourizon podcast is ze wereldwijd te horen op verschillende radiozenders en sinds vorig jaar ook in De Marktkantine, waar ze haar eigen avond heeft. Daarnaast is er een nieuwe release op komst. We zijn benieuwd wat er nog meer aan de horizon gloort en besloten met De Lange een biertje te drinken.

Je hebt je eigen avond bij Marktkantine, Colourizon, hoe is dat zo gekomen?
“In 2015 deed ik daar een all-nighter. Dat was een hele toffe avond en na afloop hebben ze me gevraagd of ik als resident mijn eigen avond wilde doen. Colourizon bestond al een aantal jaar als radioshow en podcast serie, en eerder zijn er ook een aantal live edities geweest waar ik zelf all night of day mijn ‘Colourizon’ geluid liet horen. De radio show wordt o.a. op Proton Radio (Amerikaanse radiozender) uitgezonden. Omdat ik hier veel mee bezig ben en het onderdeel is van Miss Melera wilde ik dit graag naar De Marktkantine brengen. Ook een nieuwe uitdaging: Colourizon namelijk voor het eerst in de nacht. Dit zijn we samen aangegaan en doe ik nu een paar keer per jaar. Ik denk altijd na over hoe het concept zich verder kan ontwikkelen, natuurlijk binnen De Marktkantine, maar ik ga deze zomer ook een stage hosten op Amsterdam Open Air.”

En je bent bezig met een nieuwe productie.
“Klopt, er komt een track uit die ik samen met Olivier Weiter produceer voor de honderdste Einmusika release die in mei uitkomt. In 2014 heb ik daar mijn 2e EP uitgebracht (Faith red.). Alle producties op dit album worden trouwens in duo’s gemaakt die zeker niet allemaal voor de hand liggen.”

Hoe heeft jouw stijl zich door de jaren heen ontwikkeld?
“Ik ben begonnen met het draaien van trance, maar dat genre bloedde voor mijn gevoel dood. Beter gezegd: er werd geen betere trance meer uitgebracht dan dat er toen was. Ik had verzameld wat ik mooi vond, dus hield het voor mij op. Ik ben daarna even zoekende geweest. Ik heb ook een periode stevige techno gedraaid, had drie Technics (draaitafels red.) staan, maar toch vond ik dat op dat moment na een tijdje te monotoon — ik miste melodieën. Daarna werd het een combinatie tussen trance en techno, hoe ik ooit begonnen ben, maar dan samen gesmolten. Natuurlijk veranderd je stijl met de tijd mee, maar ik weet heel goed wat ik wil en dit is wie ik ben.”

Je hebt een hoop fans, maar de grootste zijn je ouders. Ik heb begrepen dat zij vaak aanwezig zijn.
Lacht: “Ja, mijn ouders vinden het oprecht heel leuk. Ze dansen graag en hebben het veel over mijn muziek. Mijn moeder is net als ik: zodra ze muziek begint te luisteren en haar vinyl tevoorschijn komt kan ze niet meer stoppen en gaat ze door tot diep in de nacht. Ik vind het heel vet dat mijn ouders kúnnen komen kijken. Het is niet altijd omdat ze alleen mij willen horen, maar omdat ze de muziek écht mooi vinden. Als bijvoorbeeld Arjuna Schiks in Utrecht draait kopen ze ook een kaartje en gaan ze kijken bij hem.”

Ga je zelf nog weleens uit?
“Nee, dat vind ik soms jammer. Dat je een kaartje koopt en dat je uitkijkt naar zo’n avond waarin je muzikaal gevoed of verrast wordt. Dat mis ik soms wel. Dat komt deels omdat ik druk ben met draaien en touren en dan vind ik het ook fijn om in een vrij weekend niks te doen of met vrienden af te spreken. Maar als ik uit ga ben ik vaak ook veel tijd kwijt aan socializen. Amsterdam is een dorp; je komt altijd bekenden tegen. Het is natuurlijk super gezellig, maar ik ik mis het weleens om incognito op de dansvloer te staan en lekker rond te fladderen en een hele avond muzikaal te kunnen beleven.”

Wat vindt je van de Amsterdamse clubcultuur?
“Het is vet dat er zoveel aan de gang is, en dat niet alles meer zo gecentreerd is in het centrum, clubs buiten het stadshart doen het goed. We hebben veel clubs, die elk hun eigen ding doen. Amsterdam heeft zoveel te bieden, ik vraag me af waar ter wereld dat nog meer het geval is.”

Tijdens Nacht voor de Nacht draait Miss Melera in De Marktkantine.
Lees hier het artikel over De Marktkantine.

foto door Raymond van Mil