Monika Stepak

beweegt zich voor een betere wereld

Ze runt haar eigen platenlabel Power vs Power, geeft yogales, doet liefdadigheidswerk en ze is aerial performer — waarin ze ook workshops geeft. Monika Stepak is een bezig baasje met een nobel doel: iets betekenen voor de wereld.

Aerial acrobatiek vindt plaats op hoge hoogte en draait om flexibiliteit, coördinatie, balans en sierlijkheid. Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van doeken, hoepels en trapezes. “Je verbetert je postuur en je discipline”, vertelt Stepak. Sinds 2000 is zij actief lid van de OT301, een vereniging en subcultureel pand aan de Overtoom in Amsterdam. Daar heeft ze in 2005 de Movement Academy en Youth Circus opgezet. Met de workshops hoopt ze ook andere mensen voor de sport te enthousiasmeren.

Stepak: “Ik geniet het meest van de vooruitgang in het proces en van de aerial journey zelf; het verhogen van de kracht en flexibiliteit, wat de sleutel is tot vrijheid, creativiteit en plezier. De eerste keer dat ik ermee in aanraking kwam voelde het als een bijzondere toevoeging aan mijn levensreis.”

Als gastdocent geeft ze de workshops ook tijdens diverse projecten in Europa, Azië, Australië en Zuid-Amerika. Daarnaast heeft ze heeft ze Life for Life opgezet, een project waarmee ze circusworkshops geeft aan straatkinderen in Jakarta, Cambodja, Maleisië en Bosnië. Dankzij haar optredens kan ze haar werkzaamheden voor Life for Life blijven voortzetten.

Iedereen is welkom
Voor het beoefenen van aerial acrobatiek hoef je niet lenig te zijn. Het is een misvatting dat deze vorm van sport alleen is weggelegd voor lenige mensen, vertelt Stepak. Ook is het een vooroordeel dat het alleen voor meisjes zou zijn. “We willen iedereen graag een kans geven en aanmoedigen om aerial lichaamstechnieken te proberen. Er zijn klassen op verschillende niveaus en we geven les in verschillende disciplines. Iedereen is welkom, je hoeft geen ervaring te hebben; we hebben programma’s voor zowel beginners als gevorderden. We hopen dat iedereen die onze lessen volgt geïnspireerd raakt en een flinke dosis positieve energie krijgt.

Hoewel deze vorm van sport in de lucht afspeelt is er volgens Stepak geen sprake van een adrenaline-kick. “Daar draait het niet om. Bewustzijn, een ontspannen geest, verantwoordelijkheid, plezier en het onder controle hebben van je ademhaling is essentieel.”

Tijdens Nacht voor de Nacht zal ze in de OT301 met Academy OT301 een aerial performance geven op de dj-set van Benjamin. Zelf draait ze die avond van 01:30 tot 02:00 uur. Wat ze de komende tijd nog meer gaat doen? “Ik vind het belangrijk het voorzetten van mijn missie belangrijk: het creëren van een creatieve community, het project verder ontwikkelen en op internationaal niveau met anderen samenwerken. Mensen inspireren om ons humanitaire werk te steunen, maar bovenal in leven blijven en iets kunnen betekenen voor ieder mens en voor de wereld.”

Nacht voor de Nacht OT301OT301 doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Monika Stepak. Foto Raymond van Mil