Moreno Perna

zoekt de waanzin op

Prikkelende performances, kunstzinnige visuals, spraakmakende foodconcepten: in Supperclub huist een restaurant, galerie, bar en club. Moreno Perna is daar performer: “Ik probeer altijd iets onverwachts te doen, waardoor mensen zich afvragen wat er aan de hand is.”Hoe doe je dat?
“Ik hou ervan een om een sterk karakter neer te zetten. Ook al is dat slechts met een bepaalde look, dan nog zet dat een theatrale sfeer neer binnen de performance. Ik combineer die look graag met verschillende stijlen en objecten uit diverse popculturen, waardoor ik nog iets gekkers kan laten zien. Ook experimenteer ik graag met gender en feminisme.”

Hoe lang doe je dat al?
“Een aantal jaar nu. In 2011 verhuisde ik van Italië naar Amsterdam, toen ben ik hier Moderne Theaterdans gaan studeren. Ik kwam in aanraking met Supperclub door een vriend van me, stage manager Daniel Liddiard, en ging daar performen. Sinds dit jaar heb ik een artiestennaam, Vortex.”Wat vind je ervan om in Amsterdam te performen?
“Iets wat ik heel erg kan waarderen aan de stad is het feit dat je veel moeite stopt in hetgeen dat je doet en men de vraag ‘hoe kan het beter?’ stelt. Ik vind het erg goed om je hier constant van bewust te zijn en het in je achterhoofd te houden. Deze mindset ben ik nog niet tegengekomen in de andere steden waar ik heb geperformed.”

In de jaren tachtig was het Amsterdamse nachtleven veel extravaganter dan nu. Wat denk jij daarover?
“Toevallig had ik het hier laatst nog over met de managers van Supperclub – we willen juist die oude vibe terugbrengen. Verleg gewoon die grenzen en maak alles wat meer freaky. Stop eens met het willen pleasen van het publiek, want dat gaat ten kosten van artistieke vrijheid en de ontwikkeling van performers.”

“Ik wil mijn queerpersona naar verschillende clubs, gay en niet gay, brengen”

‘Maak alles wat meer freaky’, is dat hetzelfde als mensen choqueren?
“Het is niet ons hoofddoel om mensen te choqueren voor ons vermaak. We willen echt buiten de hokjes gaan en de waanzin opzoeken. Ik weet zeker dat clubs dit terug in het Amsterdamse nachtleven kunnen krijgen.”

Hoe is dat bij Supperclub?
“Ik ben druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe acts. De club biedt het perfecte platform om het beste uit jezelf te halen; we krijgen alle creatieve ruimte om te experimenteren en entertainen. Het gaat niet alleen om feedback, maar om het behalen van een compleet nieuw artistiek niveau. Voor mij als performer is dit geweldig.”

Wat is het volgende artistieke niveau?
“Ik wil graag op andere plekken werken, zoals festivals en theater. Voor het laatste werk ik nu aan een theater soloproject en ook en nieuwe act waarin ik paaldansen wil vermengen. Ik ben onlangs begonnen met paaldansen, hiermee wil ik mijn queerpersona op een andere manier uitdrukken en naar verschillende clubs – gay en niet gay – brengen.”


Welke clubs heb je daarvoor in gedachten?
“Denk aan technoclubs als De School; performen in donkere ruimten kan heel goed werken. Dat heb ik ook gedaan bij DOKA in het Volkshotel, waar een heel donker interieur is. De omgeving waarin je een bepaalde performance doet is ontzettend van belang. Wat ik bij DOKA deed, werkte bijvoorbeeld niet in Supperclub. Daarom is het goed om een locatie te vinden waarvan het management ook in je wil investeren. Dan kun je pas écht iets goeds neerzetten.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 SupperclubTijdens Nacht van de Nacht is Upperclub in de Supperclub.
Lees hier het artikel over Supperclub.

foto door Texas Schiffmacher