Nachtdebat

Overzicht

Een belangrijk doel van Stichting N8BM A’DAM is het stimuleren van dialoog tussen uitgaanspubliek, feestorganisatoren en de gemeente. Het is belangrijk dat deze drie groepen met elkaar verbonden worden om discussie aan te jagen. Het eerste nachtdebat vond plaats in De Balie op uitnodiging van burgemeester Eberhard van der Laan en nachtburgemeester Mirik Milan, waar de 24-uursvergunning uitvoerig werd besproken.

Tijdens Het Nachtdebat op zaterdag 25 februari opent De Balie haar deuren voor debatten over diversiteit binnen de nachtcultuur. Sprekers als wethouder Diversiteit Simone Kukenheim, publicist Linda Duits en DJBroadcast-hoofdredacteur Eelco Couvreur betrekken het uitgaanspubliek bij thema’s als creatieve, sociale en culturele diversiteit. Nachtburgemeester Mirik Milan wil middels het nachtdebat belangrijke onderwerpen voor het nachtleven bespreekbaar maken. Dit in het kader van Nacht voor de Nacht, waar uitgaanspubliek deze eerste editie 20 Amsterdamse clubs kan bezoeken met één kaartje. In De Balie kunnen tevens entreekaartjes omgeruild worden voor polsbandjes waarmee alle clubs te bezoeken zijn.

Diversiteit is een belangrijk gegeven, ook binnen de Amsterdamse nachtcultuur. Stichting N8BM A’DAM wil constant dialoog stimuleren tussen organisatoren en uitgaanspubliek: “Het is makkelijk om te denken dat we heel tolerant zijn en daarom achterover te leunen, maar als je niet het gesprek met elkaar aangaat, weet je dat niet,” aldus nachtburgemeester Mirik Milan. Tijdens nachtdebat wordt het overkoepelende thema diversiteit onderverdeeld in creatief (aanbod clubs vs festivals vs muziekcafés), sociaal (diversiteit, inclusiviteit en tolerantie in de nacht) en cultureel (het aanbod culturele aanbod in de nacht). Linda Duits, Eelco Couvreur en Maan Jitske Meelker openen de debatten met een column, om de tongen los te maken. Ook schuiven onder andere Kimberly Willems (Museumnacht), Merijn van den Heuvel (Shelter), René Barens (CC Muziekcafé), Jacek Rajewski van Binoq Atana (Code Culturele Diversiteit) aan om middels kringgesprekken met uitgaanspubliek in discussie te gaan. Het nachtdebat is vrij toegankelijk met een polspandje.

Na de gesprekken gaat om middennacht de kunstinstallatie I Dance Alone van Bogomir Doringer in première. Dj en producer Frank Haag zal live een soundscape onder de beelden zetten.

Vanavond om 21:00 trappen we Nacht voor de Nacht 2017 af in De Balie met het Nachtdebat. Dit is het programma:
Complete programma nachtdebat De Balie

21:00 zaal open
21:30 Is er een plek voor jou in het nachtleven als je anders bent?
Linda Duits (publicist)
Simone Kukenheim (wethouder Diversiteit)
Kimberly Willems, (Museumnacht Amsterdam)
Ernst Mertens (De School)
Lorenzo Borella/Lola Benzina
Jacek Rajewski (Binoq Atana)
Moderator: Mirik Milan

22:20 pauze

22:25 Is het goed dat dance zo sterk vertegenwoordigd is in Amsterdamse of missen we iets?
Eelco Couvreur (DJBroadcast)
Merijn van den Heuvel (Shelter Amsterdam)
Rene Barens (CC Muziek Cafe – Live Music Venue)
Martin Vorswijk (High Profiles)
Moderator: Marco de Goede

23:10 pauze

23:15 Is nachtcultuur een kunstvorm?
Maan Jitske Meelker (Subbacultcha)
Shane Burmania (The Rest is Noise)
Manne van der Zee (Sugarfactory, Wicked Jazz Sounds)
Olof van Winden (TodaysArt)
Moderator: Mirik Milan

00:00 Première I Dance Alone; Clubbing as an organism
en Q&A met Bogomir Doringer
00:15 Kunstinstallatie I Dance Alone; Clubbing as an organism
met muziek door Frank Haag

03:00 Einde

 

Locatie De Balie

Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam