NYX

“Alles gebeurt naast elkaar”

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Sinds de komst van NYX in 2012 kreeg de Reguliersdwarstraat er eindelijk weer een volwaardige nachtclub bij. Eentje die drie verdiepingen telt en als enige club in Amsterdam op de toiletten niet alleen een bar, maar ook een dj booth heeft staan.

“Een kleurrijk doolhof,” noemt marketing en communicatie manager Maartje Weijers de club in de bekendste homostraat van Nederland. “Je gaat sowieso zes keer verdwalen.”

Wie de club nog niet van binnen kent, herkent de NYX misschien wel van de kleurrijke posters met dubbelzinnige grappen die door de stad verspreid zijn. “Humor is iets wat erg belangrijk is in hoe we ons uiten. We zijn geen club die erg serieus bezig is met artiesten. Het draait ook niet om een bepaald genre,” legt Weijers uit.

Dat is ook terug te zien in de eclectische programmering. Op een gemiddelde clubavond wordt er makkelijk geschakeld tussen reggaeton en pop-house. Net zoals het publiek laat de NYX zich niet makkelijk in hokjes plaatsen. “Het is een hele relaxte openminded plek waar gezelligheid eigenlijk het belangrijkst is. Een club met een kleurrijk en vriendelijk karakter.”

“Soms gaat er wel eens wat mis, maar dat hoort ook wel bij durven experimenteren”

De NYX werkt veel samen met jonge promotors. De donderdag geldt als speeltuin voor nieuwe concepten. Soms worden vriendengroepen die de club regelmatig bezoeken benaderd om iets op te zetten. “Daar komt vaak wat leuks uit voort,” vertelt Weijers. “Deze mensen bieden wij de ruimte om met toffe ideeën te komen. We hebben een professioneel team, dus we kunnen hen op de juiste manier begeleiden. Soms gaat er wel eens wat mis, maar dat hoort ook wel bij durven experimenteren.”

Geen gayclub
De NYX staat bij veel mensen bekend als een gayclub, maar Weijers benadrukt dat het een club voor iedereen is. “Met een men-only avond zouden we de club wel voltrekken, maar dat staat haaks op alles wat wij belangrijk vinden. We hebben daar best mee gespeeld. Uiteindelijk is de zaterdag de vaste gay-avond geworden. Maar dat betekent niet dat je daar als hetero niet welkom bent. Daar zijn we met ons personeel en promotors heel duidelijk in. Op andere dagen zoals donderdag en vrijdag trekken we een ander publiek aan. Dat kan wat ons betreft prima naast elkaar bestaan.”

Veel vrouwen komen graag op de zaterdag omdat zij zich dan vrijer voelen. Maar ook heteromannen die er down mee zijn komen graag. Het levert soms wel hele grappige situaties op. Want alles gebeurt naast elkaar. Dan staat er bijvoorbeeld een groepje stoere jongens binnen waar dan opeens een dragqueen op afstapt die hen meevraagt om het podium op te gaan. Het is supertof dat dat gewoon kan.”

“Het individu krijgt een belangrijkere rol dan zijn of haar geaardheid. Ik vind dat een interessante ontwikkeling”

Vergane glorie?
De gloriedagen van de Reguliersdwarsstraat als het bruisende middelpunt van de gay community lijken voorbij. Volgens veel mensen heeft ‘de Reguliers’ haar imago als homostraat steeds meer verloren, signaleert ook Weijers. “Er zijn denk ik een hoop verschillende oorzaken voor deze ontwikkeling. Een generatieverschil speelt daar ook een rol bij. De straat heeft in mindere mate een rol als ontmoetingsplek. Dat komt deels omdat er een hoop andere manieren zijn ontstaan om elkaar te ontmoeten, denk aan Grindr, Tinder en Facebook.

Anderzijds denk ik ook dat de jongere generatie veel meer tijd neemt om uit te zoeken waar ze zich prettig bij voelen. Er zijn natuurlijk 86 grijstinten die tussen zwart en wit inzitten, en het lijkt alsof men steeds meer de ruimte voelt om te zeggen: ik ben niet dit, maar ook niet dat. Het individu krijgt een belangrijkere rol dan zijn of haar geaardheid. Ik vind dat een interessante ontwikkeling.”

Ook het groeiend aantal gay avonden in andere clubs concurreert met de horecazaken aan de Rue de Vaseline. “Er zijn natuurlijk ook veel locaties buiten het centrum bijgekomen die ook veel mensen uit de gayscene trekken. Denk aan feesten als …Is Burning (gayfeest van Sandrien van Rossum en Carlos Valdes met edities in o.a. Marktkantine en Cruqiuisgilde red.) en Circus Klauterwerck.

Als er openminded avonden op andere plekken zijn, dan is het inderdaad wel rustiger op de Reguliers. Dan zijn ondernemers in de straat wel genoodzaakt om andere concepten te bedenken en zich op een andere doelgroep te richten. Het leuke is dat NYX gewoon lekker zijn ding blijft doen.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is 3x NYX presents Nacht voor de Nacht in NYX. Met o.a. Yung Lesbian, Leroy Sendar, Lynn Dado, Jasmine Perez, Moradzo, Samaker.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Reguliersdwarsstraat 42, Amsterdam