Ondersteboven

is al een tijdje verliefd op TITIA

Als je Ondersteboven-organisatoren Tijn Croon en Guus Hoogeboom vraagt wat voor muziek er tijdens het feest in Canvas langskomt, hebben ze daar in één adem het antwoord op: “Housediscofunktechnoacidafrosoulistic.” Stichting N8BM A’DAM schuift aan tafel met het duo en resident-dj Titia van Beckum om te praten over het feest en de huidige clubcultuur van Amsterdam.

Hoe is Ondersteboven ontstaan?
Tijn Croon: “Ondersteboven kwam vorig jaar van de grond toen ik de boeking Roy Davis Jr. bij Studio/K niet kon doorzetten omdat we daar met minder budget werken. De komst van deze houselegende vonden we te mooi om te laten schieten, dus maakten we een deal met de clubprogrammeur van Canvas, Alexander van der Meer. Toen is het balletje gaan rollen.”

Hoe leg je het feest het beste uit aan iemand?
Guus Hoogeboom: “We maken een gezellige smeltkroes van subgenres, maar niet te grimmig of te ruig – dat bewaren we liever voor tijdens Amsterdam Dance Event. Denk aan disco, house, soul, funk, afro en tussendoor ook nog wat techno. We binden ons niet vast aan één genre en draaien gewoon wat we zelf heel tof vinden.”

Croon: “We trekken wat jonger publiek dat normaal naar Canvas komt. De bezoekers zijn niet hip of ijdel, maar komen puur voor de muziek.”

Over muziek gesproken; Titia, jij bent de resident-dj. Hoe is dat gekomen?
Titia van Beckum: “Ik stond al eerder bij Ondersteboven en dat was me absoluut goed bevallen. Ik vind het belangrijk dat ik kan laten zien dat ik niet alleen een rauwe dj set kan neerzetten, maar me ook van de wat gezelligere kant kan laten zien. Ik kan me me goed vinden bij de plannen van de mannen en het contact verliep soepel, dus zodoende.”

Hoogeboom: “Tijn en ik zijn al stiekem een tijdje verliefd op Titia. Elke keer als we een set van haar horen, zijn we er enorm positief over. Ze draait precies net die platen die je niet verwacht, maar die wel goed aansluiten bij de stemming van het feest. Ze weet de aandacht te houden en kan naast een avond openen ook prima afsluiten.”

Wat voor set kan een bezoeker van jou verwachten, Titia?
Van Beckum: “Ik draai altijd platen met een bepaalde swing. Dat kun je opzwepend noemen, maar dat vind ik een heel lelijk woord. Binnen mijn sets zoek ik een beetje naar de uithoeken. Zoals Guus al zei: ik probeer altijd origineel in mijn platenkeuze te zijn, als een plaat te vaak gedraaid wordt dan sla ik ‘m graag over. Ik hou veel van de rave- en oldskool-sound, break beats en high snares. Ik val heel erg op ritmes waar je een beetje van gaat wiebelen!”

 “Wanneer we het zelf zonde vinden dat een artiest weinig in Amsterdam draait, gaan we er zelf wat aan doen”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Van Beckum: “Die vraag stel ik ook vaak aan mezelf. De inspiratie komt vooral uit de muziek uit eind jaren tachtig, begin negentig. Maar dan nog is het lastig te zeggen, want er is in die tijd ook veel cheezy shit gemaakt. Op dit moment vind ik Luca Lozano en zijn label heel inspirerend. Met hem zou ik nog weleens een b2b-set willen doen, en met The Black Madonna.”

Hoe kijken jullie naar de huidige Amsterdamse clubcultuur?
Hoogeboom: “Er gebeurt veel, kijk maar naar de nieuwe clubs die erbij zijn gekomen. Alleen ik vind het zonde dat [het verschil in soort vergunningen] de boel opfokt. In West kan het geluk niet op en mag je openen en sluiten wanneer je wil, maar in Oost is dat moeilijk te verwezenlijken. Dit zorgt voor concurrentievervalsing en je merkt dat er een verschuiving naar West plaatsvindt.”

Van Beckum: “Ik ben heel blij met RADION, De School en Shelter. Het is mooi om te zien hoe elke club een eigen identiteit en positie inneemt. Er zijn veel vette avonden te vinden – in vergelijking met de wereld heeft Amsterdam een enorme uitgaansscene waar we blij mee mogen zijn.”

Mist er iets?
Croon: “Er is nog altijd een aantal artiesten dat niet vaak in de stad optreedt. Neem Roy Davis Jr., hij was er zes jaar geleden voor het laatst. Wanneer we het zelf zonde vinden dat een artiest weinig in Amsterdam draait, gaan we er zelf wat aan doen.”

Wat zijn de plannen voor Ondersteboven in 2017?
Croon: “We hebben tot de zomer nog drie clubfeesten op de planning waar we met geweld willen gooien – we gaan hele mooie artiesten neerzetten. En misschien zetten we in de zomer nog wel een stagehost neer. We zitten in elk geval niet stil.”

Tijdens Nacht voor de Nacht vindt Ondersteboven plaats in Canvas en met in de line-up Tevo Howard, Beesmunt Soundsystem en TITIA.

Lees hier het artikel van Canvas.

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 Amsterdam Ondersteboven
foto door Texas Schiffmacher