Panama

“De constante factor van de club is het veranderlijke”

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Met evenementen als Tram 10, Luminosity en Erick Morillo’s Subliminal label avond op het programma weet Panama het Amsterdamse nachtleven van behoorlijk wat diversiteit te voorzien. Het oude elektriciteitsgebouw aan de Oostelijke Handelskade biedt al sinds de oprichting in 2002 een plek voor multiculturele horeca. Programmeur Timo Lassche: “We zijn veel meer dan alleen een club.”

Bedrijfevents, clubavonden, productpresentaties – geen avond is er hetzelfde. Mediaproducenten SBS en RTL nemen er geregeld programma’s op en een paar uur later openen de deuren om duizend bezoekers binnen te laten voor succesfeest We All Love 80s 90s 00s. Zo’n terugblik naar die decennia sluit perfect aan bij Panama’s rijke vijftienjarige geschiedenis, de naam Sneakerz doet vast nog wel een bel rinkelen. In dat tijdperk stonden grootmachten als Armin van Buuren, Tiësto en Swedish House Maffia daar regelmatig nog achter de knoppen. Dat waren volgens Timo andere tijden, al zijn er nu weer andere mooie dingen. “Bezoekers die behoren tot de oudere garde wensen vanuit hun hart veel goeds toe aan Panama. Dat zien we terug als we een trance- of houseavond organiseren met oude legendes; ze komen dan allemaal terug. Ook de jongeren blijven dan niet thuis. Zolang de kwaliteit van de avond er is, dan maakt het geen donder uit hoe oud je bent.”

Bezoekers groeien mee met de club, maar de vraag naar de soorten muziekgenres is in 2017 heel anders dan in 2002. Panama organiseert de laatste jaren vooral techno-, drum ’n bass- en house avonden, waar het merendeel van de bezoekers binnen de groep twintigers valt. “De jongeren die nog nooit één voet binnen hebben gezet en hierop afkomen, geven weer een andere identiteit mee aan Panama,” vult Timo aan. De constante factor van de club is het veranderlijke; de diversiteit in de programmering en het publiek dat er in het weekend danst. Hoe beweeglijk de identiteit van Panama is, zo standvastig is de kwaliteit van de programmering: “Of we nou trance of techno doen, dat maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat als we het doen, dat het ook goed is.” 
Die ethos is niet iets van de afgelopen jaren.

“Ook The Rolling Stones zijn langs geweest, en Fatboy Slim en Faithless. Een greep uit de optredens die blijven hangen”

Bijzondere boekingen heeft Panama altijd al gehad, zoals Alicia Keys die in 2007 in het midden van de zaal optrad met haar piano en een wijntje voor een select publiek van tachtig man. Of Danny Tenaglia, die in 2012 een tijd gestopt was met draaien en zijn comeback maakte tijdens Amsterdam Dance Event in Panama. “Hij bedacht de dag van tevoren dat hij wilde draaien en 24 uur later stond hij daar,” vertelt Timo. “Ook The Rolling Stones zijn langs geweest, en Fatboy Slim en Faithless. Een greep uit de optredens die blijven hangen.”

Alicia Keys, Danny Tenaglia, Fatboy Slim en Faithless in één alinea bevestigt wederom Panama’s stille kracht: diversiteit. Timo hoopt dat hij over vijf jaar hetzelfde over de clubs veelzijdigheid kan vertellen als nu. 

Tijdens Nacht voor de Nacht vindt We All Love 80’s, 90’s, 00’s plaats in Panama, een van de langst lopende maandelijkse avonden (meer dan 12 jaar) met hun resident dj’s.

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement We all love 80’s, 90’s & 00’s. Op het affiche staan We all love residents. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event / naar website club

Locatie

Oostelijke Handelskade 4, Amsterdam