Paradiso & Paradiso Noord

Poptempel met 24-uurs dependance

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Acht liveshows achter elkaar van elektropioniers Kraftwerk, George Michael met een geïmproviseerd V.I.P.-tafel op het balkon, control freak Prince die zijn track zelf achter het mengpaneel finetunet: Paradiso heeft over de afgelopen vijf decennia de grootste artiesten en de meest bizarre shows verwelkomd. In 2018 viert de welbekende voormalige kerk haar vijftigste verjaardag; Programmeur Maz Weston slaat een boekje open over Paradiso’s rijke geschiedenis, de Tolhuistuin en de Amsterdamse nachtcultuur. De twee lange witte balkons, de karakteristieke overgebleven kerkelementen, de eigenzinnige kelder en bovenzaal – is er een Amsterdammer die nog nooit een voet binnen Paradiso gezet? Een kerk, jeugdcentrum, tapijtwarenhuis, krakerspand; het gebouw en haar transformaties zijn bijna niet meer op één hand te tellen. In de jaren zeventig schilderde men het pand aan de Leidseplein zwart en werd het volgens Weston een ‘punk-kasteel’. Twintig jaar later werd het eindelijk verbouwd en begon het te lijken op de Paradiso zoals we het nu kennen.

Muzikale grootheden
Dat bovenste, tweede balkon, is een van de laatste toevoegingen: “In 1995 trad The Rolling Stones op, en de band wilde een tweede balkon. Dat werd toen improvisatorisch van steigermateriaal gemaakt en vond het team van Paradiso zo’n goed idee dat we daarna hadden besloten om er een permanente structuur van te maken. Dus dankzij The Stones hebben we dat tweede balkon.”

“Dankzij The Stones hebben we dat tweede balkon”

David Bowie, Prince, George Michael, James Brown die vlak voor zijn overlijden optrad: Paradiso heeft zo’n beetje alle muzikale grootheden op de planken gehad. De grote, sfeervolle zaal leent zich perfect voor supersterren, maar ook uiteenlopende artiesten zoals Moderat, De La Soul en FKA Twigs. “Alles wat er in Amsterdam gebeurt moet hier een plek kunnen vinden. Ik vind dat we een belangrijke functie hebben, Paradiso is een spiegel van de stad. Het enige lastige is soms dat er te weinig weekenden in het jaar zijn om al die ideeën en concepten in te verwerken. Dat is één van de redenen dat we Tolhuistuin hebben.”

Paradiso Noord
Wie de pont pakt over ’t IJ en uitstapt bij Buiksloterweg, loopt er eigenlijk al direct tegenaan. De voormalige kantine van Shell is vrij intact gebleven en heeft een typische look en feel uit de jaren zeventig. Weston: “De locatie, het gebied en de tuin erachter zijn een heel mooi soort oase in het hart van Amsterdam.” Volgens haar moeten we Tolhuistuin niet zien als een op zichzelf staand concept, maar als een dependance van Paradiso, mét 24-uursvergunning als verschil.

“Ik vind het zo fijn dat zoveel locaties een 24-uursvergunning hebben gekregen, het geeft flexibiliteit”

De Tolhuistuin is één van de negen locaties in de stad met zo’n vergunning waar dus altijd van alles kan. “Ik vind het zo fijn dat zoveel locaties een 24-uursvergunning hebben gekregen, het geeft flexibiliteit,” vertelt Weston. Dat in combinatie met een vrije ruimte in Amsterdam-Noord geeft veel organisatorische vrijheid. Eén keer per maand is Progress Bar, dat uit handen komt van Sonic Acts en Lighthouse. “Dit past perfect bij Tolhuistuin, want daar heb je beter de mogelijkheid om te experimenteren met ruimte en volume. Dat is juist iets dat sommige kunstenaars en artiesten nodig hebben om hun werk te uiten. Je bevindt je in een geluidsdichte cocon, afgesloten van de buitenwereld.”

Het gebouw bestaat volgens Weston uit verschillende componenten, waardoor er een combinatie van diverse mensen, interesses en wisselwerkingen ontstaan. Dat is ook terug te zien in de grote broer van het stel, Paradiso. “Je kunt gewoon ongeschreven regels verbreken,” legt Weston uit. “Zo is er in de ene zaal een feest met Turks publiek, en wordt er in de andere een gay-avond georganiseerd. Die mensen gaan normaal gesproken niet samen uit, maar doordat ze in andere ruimtes kijken, worden ze met elkaar gemixt. Ze kunnen gewoon goed met elkaar omgaan en zo moet de wereld zijn.”

Tijdens Nacht voor de Nacht in Paradiso

Is het evenement DRAM (live) by Bassline in Paradiso. Op het affiche staan D.R.A.M. (live), Mairo Nawaz, Luc, Lion Kojo, Appiah, MC Lentini & Bokoesam. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event  / naar website club

Tijdens Nacht voor de Nacht in Paradiso Noord

Is het evenement Osunlade’s Yoruba Soul Orchestra (Live) – by Brighter Days. Op het affiche staan The Yoruba Soul Orchrestra, Nadirah Shakoor, Gabriele Poso, Masalo, KAMMA, KC the Funkaholic en Roel de Boer. Minimale leeftijd is 18 jaar. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event  / naar website club

Locatie

Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Paradiso Noord, IJpromenade 2, Amsterdam