RADION

Waar nachtvlinders excelleren

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Met het binnenhalen van de Gouden Kabouter voor beste club van 2016 heeft RADION na drie jaar definitief de zege van het Amsterdamse uitgaanspubliek ontvangen. Een flinke veer voor de club die nog volop in ontwikkeling is en nog zeker tot 2024 mag blijven experimenteren. Wat zijn de plannen voor de toekomst? Stichting Nachtburgemeester maakt de balans op met Marjet Wesselink, die verantwoordelijk is voor de PR en communicatie van de club en Tim Schoordijk, programmeur.

“Ken je de term nachtvlinder?” vraagt Schoordijk, “Dat vind ik echt de mooiste figuren die je in een club tegen kan komen. Soms kom ik er een tegen en dan denk ik echt wauw. Zij excelleren ‘s nachts — in mijn ogen belichamen zij wat RADION is.” Nachtvlinders zullen zich ongetwijfeld thuis voelen in 24-uursclub RADION. Het enorme pand aan de Louwesweg in Amsterdam Nieuws-West biedt met twee clubzalen, een café en een expositieruimte genoeg ruimte jezelf te kunnen verliezen.

In 2014 opende RADION in broedplaats ACTA, het voormalige tandheelkundig centrum van de HvA en UvA. Naast de club zit er in het gebouw ook studentenwoningen en woonwerkplaatsen. RADION is het sociale middelpunt van het complex. Niet alleen voor de ACTA huurders, maar ook voor rest van de buurt. ”Er is hier in de buurt weinig horeca. Daardoor krijgen we juist veel positieve reacties vanuit de buurt. Mensen vinden het juist fijn dat ze bij ons een bakkie kunnen doen en een broodje kunnen eten.”

“We gaan niet meer voor de allergrootste namen”

Talent uit eigen huis
De programmering van RADION krijgt een steeds duidelijkere lijn. Voor het komende jaar wordt er vol ingezet op eigen clubavonden en talent uit eigen huis. Er is nu een basis van artiesten die regelmatig terugkeren in de programmering. Daar is volgens Wesselink de afgelopen periode hard aan gewerkt. “We gaan niet meer voor de allergrootste namen. Soms boeken we ze wel, maar we willen graag een divers programma neerzetten. De residents spelen hier een belangrijke rol in. We hebben zeven residents en die komen daarin regelmatig terug. Om hen bouwen de avonden heen.”

Naast het bieden van een platform wil RADION hun residents ook begeleiden in hun stappen naar een groter podium en uiteindelijk internationale bekendheid. De club wil zo een katalysator zijn voor opkomend lokaal talent, vertelt Schoordijk. “Ik denk dat dat de verantwoordelijkheid voor de clubs is om dit te stimuleren.”

Vrijheid
RADION was een van de eerste clubs die een 24-uursvergunning toegewezen kreeg. Hiermee mag de club vrij hun sluitingstijden bepalen. “Dat is zeker een toevoeging op de beleving,” vertelt Wesselink. “Vroeger ging om vijf uur ’s ochtends het licht aan. Stond je daar met z’n allen… Nu kunnen mensen kunnen er zelf voor kiezen wanneer ze weg willen gaan. Hierdoor ontstaat een vrijer gevoel.”

“Een weekender is niet alleen muziek, maar ook geprikkeld worden door andere dingen”

Toch zit de 24-uursdynamiek er bij veel Amsterdammers nog niet helemaal in. Hierdoor komt het weleens voor dat bij een weekender een dj overdag voor een lege zaal staat. Maar daar wordt volgens Wesselink aan gewerkt. “Ons doel is om mensen te laten wennen met deze cultuur, ze overtuigen dat het heel tof kan zijn om overdag naar een feest te gaan. De komende weekender is daarom overdag gratis toegankelijk. Hiermee willen we mensen motiveren om ook om twaalfuur ’s middags te komen. De overgang hiervan is super tof, iedereen beleeft een avondje uitgaan op een hele andere manier. Sommige mensen blijven nog wat langer, andere komen juist net fris binnen. Dat levert een fijn sfeertje op.”

Kruisbestuiving
Wat betreft de muzikale invulling van de club zijn de ontwikkeling positief. Maar RADION is meer dan alleen een club, benadrukt Wesselink. “We hebben een cafe, we gaan exposities en meer met film doen. Er zijn bij RADION veel culturele disciplines onder een dak. Dat vind ik ook zo tof.”

RADION wil deze crossoverfunctie van de club tussen dans, theater, film en muziek nog verder uitdragen. De weekenders lenen zich hier het beste voor, legt Wesselink uit. “We leggen meer de focus op de beleving. We willen er creatieve partijen bij betrekken om er een soort van het hele weekend een lange beleving van te maken, zodat er op ieder moment tijdens zo’n weekend wat te doen is. Zo hebben we laatst een kalligrafie workshop gehad op zaterdagmiddag tijdens een weekender. Dat is echt fantastisch. Een weekender is niet alleen muziek, maar ook geprikkeld worden door andere dingen.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Vind je op het affiche van RADION: Lil’ Louis, Wendel Sield, Khalil, Steven Pieters, Hellie Berry en Planty Herbs. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets haal je hier.

 Met de passe-partout krijg je voor €15 toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Louwesweg 1, Amsterdam