Reddymaekers

Willen dat je met verbrede horizon naar huis gaat

Ze lulden zichzelf naar eigen zeggen bij hun opleiding tot meubelontwerper naar binnen en waren veel te vinden in het uitgaansleven. Inmiddels is het partystof wat gaan dalen en begonnen Ryan Reddy en Maurits de Kleermaeker hun bedrijf in de decorwereld. Als de Reddymaekers werken ze onder meer mee aan de ‘sfeerbeheer’ van festivals als Dekmantel en zetten elke vrijdag het decor van feestavond Cantina op touw bij De Marktkantine.

Wat is Cantina eigenlijk?
Maurits: “De Marktkantine wilde een bizarre vrijdag hebben met vooral meer kleur; de club is namelijk de grootste van de stad. Kunstenaars doen live performances om het publiek een beetje van hun apropos te brengen. We willen ervoor zorgen dat de gast met een verbrede horizon naar huis gaat.”

Jullie werken nu drie maanden mee aan het feest. Hoe bevalt het?
Maurits: “Hartstikke goed, het is best wel ontploft. Steeds meer mensen nemen het Cantinagevoel over en gaan zich ook extravagant kleden.”
Ryan: “De Marktkantine is een plek waar alles mag en kan, en iedereen is welkom.”

“We willen dat je niet alleen naar de muziek of je vrienden kijkt, maar ook interactief wordt uitgedaagd door de club”

Hebben jullie een bepaalde missie als het gaat om werken voor De Marktkantine?
Ryan: “Ja, we willen het publiek prikkelen met alle liefde die door ons in de hele sfeer is gestoken. Ik vind het mooi om gepersonaliseerde branding terug te brengen in het decor, dat het echt een unieke ervaring is.”
Maurits: “Wat we ook willen is meer cultuur brengen naar het Amsterdamse nachtleven. Je komt niet alleen in een club om een drankje te doen, te luisteren naar de muziek en verblind te worden door de lichten. Je wil dat er iets gebeurt met de oppervlaktes die er staan, dat je geprikkeld wordt door alle mogelijke decoraties en de installaties die er staan. Dat je niet alleen naar de muziek of je vrienden kijkt, maar ook interactief wordt uitgedaagd door de club.”

Welke Cantina-editie is het meest bijgebleven?
Maurits: “De eerste avond was heel vet; tijdens die uitverkochte editie gingen we het eerst live met het decor waar we heel hard aan hebben gewerkt. We hadden veel geïnvesteerd in licht, spiegelbolletters gemaakt en er was een modulair decorstuk geïnspireerd op puzzelstukkunst uit Japan.”
Ryan: “De schedel en bordjes die voor de avond met Yung Internet maakten, vond ik ook tof. Toen met Aeroplane was ook vet…”
Maurits: “Die vibe, de mensen!”

Bedenken jullie steeds iets nieuws?
Maurits: “Elke drie maanden bedenken we wat nieuw speelgoed. We hebben snode plannen gesmeed voor de komende periode die we zo gaan presenteren.”
Ryan: “We ontwerpen alles zo dat het makkelijk veranderd kan worden om een nieuwe omgeving ervan te maken.”
Maurits: “Het wordt extreem Cantina met veel kleuren en geometrische vormen die als het ware over het publiek heen worden gegooid.”

“Qua diversiteit ontbreekt het een en ander. Als je andere culturen aanzwengelt, gaat het nachtleven meer bloeien”

Wat zijn de snode plannen voor Nacht voor de Nacht?
Maurits: “We gaan een lichtinstallatie maken met een kleurverloop van zo’n vijftien meter lang. Het wordt een soort optische illusie door de vormgeving en kleurgebruik.”

Wat vinden jullie van het Amsterdamse nachtleven?
Ryan: “Het is de magische stad!”
Maurits: “Ik vind het heel vet, alleen qua diversiteit ontbreekt het een en ander. Ik mis het betrekken van bepaalde mensen, het aanzwengelen van andere culturen. Als dat meer wordt opgeschroefd gaat het nachtleven meer bloeien.”
Ryan: “Klopt, ik mis ook wel wat diversiteit.”
Maurits: “Ook hoop ik dat de gemeente en het nachtleven nog nauwer gaan samenwerken. De invloeden van de gemeente hierop is erg groot, daarom is het belangrijk dat een samenwerking in goede banen wordt geleid. Ik denk dat daar nog veel winst te behalen is.”

Wat doen jullie zelf tijdens Cantina?
Maurits: “Ik host, geniet en ben aan het netwerken. Ik ben het aanspreekpunt en check of het decor tot z’n recht komt.”
Ryan: “We kijken of alles uitpakt zoals we willen.”
Maurits: “We dansen ook vooral veel, want dat is waar het uiteindelijk om gaat.”
Ryan: “Ja, tussen alle mensen met echte passie voor muziek en deze cultuur.”

 

De Marktkantine doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Reddymaekers. Foto Raymond van Mil