Restaurant Daghap

Het allerlekkerste bord vega voor een tientje

Elke maandag kun je in het Huis van Iemand Anders terecht bij Restaurant Daghap, waar elke week een andere chef de honneurs waarneemt. Wij spraken met Joost Aartsen, die samen met Benten Wijnen het eigenwijze restaurantconcept heeft opgezet. “Omdat ons eigen huis te klein was voor onze vrienden en nieuwe vrienden.“

Sinds september vorig jaar schotelt Restaurant Daghap wekelijks 120 gasten een vegetarische maaltijd voor. Het doel is om het lekkerste bord eten van Amsterdam te serveren voor een tientje, vertelt Aartsen. “Wij zijn gecharmeerd van concepten waar een gerecht super goed wordt gemaakt. Dat is ook de opdracht voor onze wekelijks wisselende chefs: maak het aller lekkerste vega bord dat je kunt bedenken.”

“Laatst stonden wij erbij stil dat wij al tweeduizend mensen een bord vegetarisch hebben geserveerd.”

Om voedselverspilling tegen te gaan vraagt het restaurant in Amsterdam-Oost om bij het reserveren de daghap alvast af te rekenen. “Zo weten wij precies hoeveel mensen komen eten en kopen we nooit spullen in die we later hoeven weg te gooien.”

Restaurant Daghap opende in september haar deuren. De eerste mijlpaal is inmiddels bereikt. “Laatst stonden wij erbij stil dat wij al tweeduizend mensen een bord vegetarisch hebben geserveerd.” Dat smaakt naar meer, vertelt Aartsen. “Restaurant Daghap op meerdere locaties, meerdere gangen of misschien wel Restaurant Daghap op festivals. Er gaat sowieso meer aankomen!”

Maar eerst staat het nachtdiner (zaterdag 23 februari) op de agenda. Aartsen wordt enthousiast van het idee dat je tot de late uurtjes nog goed kunt eten. Dat gebeurt volgens hem nog te weinig in Amsterdam. “Ik vind het heerlijk om te leven zonder beperkingen en wanneer het later wordt is de keuze qua eten al snel beperkt tot ongezonde of onsmakelijke hap.”

Speciaal voor het nachtdiner staat er bij Restaurant Daghap een nachthap op het menu: Pastinaak-mosterd creme, gewokte bimi met zwarte knoflook en sousvide gegaarde knol in soya. Bereid door chef Bryce Steba. “Een goed gerecht begint altijd bij een goede chef. Door de chefs te vragen die zichzelf graag uitdagen binnen het kader budget-vega krijgen wij uiteindelijk iedere week weer een culinaire verrassing op het bord.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Restaurant Daghap doe je met het betalen van de Tikkie link.

Facebook

Joost Aartsen en chefkok Bryce Steba. Foto Berbe Rinders

Locatie

Van Woustraat 2, 1018 EN Amsterdam