Restaurant DS
(De School)

Niet aan regels gebonden

Ook dit jaar is Restaurant DS weer aan boord bij het nachtdiner. Het restaurant, onderdeel van 24-uurslocatie De School, deed vorig jaar voor het eerst mee. Toen spraken wij met Chefkok Lennart Ylstra (28) om het restaurant beter te leren kennen. 

Restaurant DS ligt een beetje op een afgelegen plek in West, in de oude technische school aan de Doctor Jan van Breemenstraat. Je moet van het bestaan afweten. Desondanks wordt het restaurant druk bezocht door mensen uit Amsterdam en omstreken. “Ik had niet durven dromen dat het zo goed zou lopen”, vertelt chefkok Lennart Ylstra, die al sinds het begin bij het restaurant betrokken is. Toen de plannen voor De School er waren werd hij door creative director Ernst Mertens gevraagd om te gaan werken bij zijn nieuwe project; een nog te openen club, met een restaurant, maar ook een café, een galerie én een sportschool. Ylstra zou verantwoordelijk zijn voor het eten: een hele kluif. “Vanwege de omvang had ik nogal wat twijfel over het project, maar na het bezichtigen van het pand kon ik eigenlijk niet meer terug.”

“Er is een hechte samenwerking tussen kunst, cultuur, muziek en eten waar continu mooie dingen uit voortkomen.”

De kracht van De School zit volgens hem in het feit dat het team bestaat uit een groep jonge creatieve mensen die niet aan regels gebonden zijn. “Er is een hechte samenwerking tussen kunst, cultuur, muziek en eten waar continu mooie dingen uit voortkomen. Het gaat ook wel eens mis hoor. Maar waar niet? Dat zijn lessen. Het heet dan ook niet voor niets De School.”

Bij Restaurant DS hebben gasten de keus uit drie, vijf of zeven gangen, met de nadruk op verse groenten, en voor de liefhebber een beetje vis of een beetje vlees. Door af te stappen van een “gigantisch menukaart met veel te hoge prijzen”, probeert Restaurant DS een ongedwongen sfeer te creëren, vertelt Ylstra. “Wat de ingrediënten betreft werken we zoveel mogelijk met wat het seizoen ons te bieden heeft. We proberen om de drie weken een nieuw menu te presenteren door heel nauw contact te houden met leveranciers en producenten. Ze sturen vaak samples op, denken met ons mee en zo gaan we er steeds mee aan de slag. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om te verrassen.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Restaurant DS kan via 020 737 3197

websiteFacebook

Chefkok Lennart Ylstra. Foto Berbe Rinders

Locatie

Doctor Jan van Breemenstraat 1, 1056 AB Amsterdam