Restaurant Entrepot

Dineren in monumentaal pakhuis

Zo’n honderdvijftig jaar geleden was het Entrepotdok een smet in de stad door al het achterstallige onderhoud en verwaarlozing. Er werd een plan ontwikkeld om de gracht met 84 monumentale pakhuizen op te knappen en dat slaagde glorieus. Het pand op nummer 8 heeft verschillende bestemmingen gehad; zo zat er eerder een biljartcentrum, daarna een Japans restaurant en weer later een strak ingerichte lounge. Inmiddels heeft ook laatstgenoemde het veld geruimd en huist er sinds november vorig jaar restaurant Entrepot. Onder leiding van eigenaren Xander Waller en Arvid Schmidt wordt er gewerkt op open vuur, gekookt met seizoensgebonden ingrediënten en geschonken met onder meer Franse, Italiaanse en Oostenrijkse wijnen.

Bij Entrepot denkt Waller met collega’s na over de boeiend en eigenwijze wijnkaart. Ze serveren ook Italiaanse en Franse wijnen, waar de focus bij laatstgenoemde vooral ligt op regio’s als Loire, Bourgogne en Rhône. Schmidt is niet alleen mede-eigenaar, hij is ook de chef. Hij en zijn team denken elke dag na over gerechten gebaseerd op ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn. Ze maken geen onderscheid tussen voor-, tussen- en hoofdgerechten.

De samenwerking tussen Waller en Schmidt kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “We wilden graag een restaurant beginnen, maar hadden nooit echt samengewerkt,” vertelt Waller. “Dat vonden we geen stabiele basis, dus bedachten we eerst De Trekvogel.” Dit pop-uprestaurant streek eens in de zoveel tijd neer op een plek ergens in Amsterdam. Zo organiseerden de heren een vijf-gangen-diner op een boot en stonden ze later middenin het Amsterdamse Bos. Het pop-upconcept was leuk, maar lastig: “Het was moeilijk om geschikte locaties te vinden en ook nog eens gasten binnen te krijgen,” aldus de mede-eigenaar. Wel beviel de samenwerking van beide kanten waardoor Entrepot volgde.

Waller doet graag mee met het nachtdiner: “Eén van de leukste dingen om te doen is buiten de deur eten, maar als je zelf in de horeca werkt, ben je op dat soort momenten vaak aan het werk. Daarom vind ik het erg leuk om dit in de nacht te kunnen doen!” Hij heeft wel het idee dat er nog niet heel veel behoefte aan is: “Als ik op tijd klaar ben ga ik graag nog ergens eten bij bijvoorbeeld de Japanner in de Pijp, maar het valt me op dat het niet bepaald stormloopt op die late tijdstippen.” Waller weet nog niet of hij meer met nachtelijk dineren wil doen, omdat ze pas net open zijn. Voorlopig zijn Waller en Schmidt met hun team bezig aan een heel andere wensenlijst: “Gerekend worden tot de restaurants waar je naartoe moet in Amsterdam voor de kwaliteit van eten, service en wijn.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Restaurant Entrepot kan via 020 341 5722

website / facebook
Nachtdiner Entrepot

Mede eigenaar Arvid Schmidt. Foto Berbe Rinders

Locatie

Entrepotdok 8, 1018 AD Amsterdam